Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η επικοινωνία με συγκοινωνιακούς φορείς, η μελέτη για τα λεωφορεία και η ψηφιοποίηση των συγκοινωνιών

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Τον τελευταίο καιρό έχουμε λάβει αρκετά μηνύματα από αναγνώστες οι οποίοι χρειάστηκε να έρθουν σε επικοινωνία με τον ΟΑΣΑ, την ΣΤΑ.ΣΥ. αλλά και την Ο.ΣΥ. χωρίς όμως να έχουν λάβει απάντηση στα αιτήματά τους εντός ολίγων ημερών.

Η αλήθεια είναι, κάτι το οποίο φροντίζουμε να τους μεταφέρουμε, ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς απαντούν τελικά στα αιτήματα, αλλά για να συμβεί αυτό ενίοτε πρέπει να περάσουν αρκετές εβδομάδες. Δεδομένου όμως του ότι η επικοινωνία συχνά αφορά σημαντικά προβλήματα οικονομικής φύσης, η όποια καθυστέρηση και έλλειψη ενημέρωσης για την πορεία του κάθε αιτήματος, έχει δυσχερή αντίκτυπο στον πολίτη.

Ο νόμος ορίζει ότι οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, στις οποίες εντάσσονται και οι συγκοινωνιακοί φορείς, οφείλουν να απαντούν σε γραπτά αιτήματα εντός 60 ημερών. Το ανώτατο όμως αυτό χρονικό διάστημα, αντί να αφορά τα πλέον πολύπλοκα αιτήματα, συχνά αποτελεί «άλλοθι» για την καθυστέρηση απάντησης σε πολίτες από δημόσιες υπηρεσίες.

Οι συγκοινωνιακοί φορείς οφείλουν να κατανοήσουν ότι το ζήτημα της επικοινωνίας με το επιβατικό κοινό αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου τους και θα πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης αιτημάτων, μέσω του οποίου ο κάθε πολίτης θα λαμβάνει άμεσα αριθμό πρωτοκόλλου για το αίτημά του, με σαφή πληροφόρηση για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να αναμένει για απάντηση, και επιπλέον ενημέρωση σε περίπτωση καθυστέρησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν εβδομάδες για να λάβουν μία απάντηση που θα έπρεπε να είναι τυποποιημένη ή να μην απαιτεί την εμπλοκή πολλών τμημάτων και υπηρεσιών, ενώ πρέπει πάντα να υπάρχει σαφής πληροφόρηση για το χρόνο αναμονής μέχρι για να λάβει την απάντησή του.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν:

Ο Γιώργος Κυρανάκης γράφει για τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού:

Στο πρώτο πρωινό δρομολόγιο του Προαστιακού, από Κιάτο για Πειραιά, το οποίο ξεκινάει 05:56 πρέπει να τρώμε την αναμονή αλλαγής μηχανοδηγού στην Κινέτα άλλοτε 3 και άλλοτε 7 λεπτά, ενώ όλος ο κόσμος παίζει με τα λεπτά για να καταφέρει να προλάβει ανταποκρίσεις συρμών για να φτάσει στην δουλειά του. Δεν μπορεί κανείς να βάλει σε μια τάξη αυτό το πραγμα; Είναι τόσο δύσκολο να καταφέρουμε το 2023 να διανύσουμε μια απόσταση στην ώρα μας;

Αναγνώστης γράφει για όσους μετακινούνται στο Μετρό χωρίς εισιτήριο αλλά και χωρίς μάσκα:

Καθημερινά συναντάω ανθρώπους χωρίς μάσκα στο μετρό όπως και πολλούς που περνάνε χωρίς εισιτήριο. Δεν πρέπει κάποια στιγμή ειδικά σε κάποιο σύγχρονο μέσο μεταφοράς να σταματήσει αυτή η ασυδοσία; Όσοι είμαστε νομοταγείς, έχουμε καταντήσει να νοιώθουμε άσχημα διότι κάποιοι λειτουργούν εις βάρος μας με την ευλογία του κράτους. Ας σταματήσει επιτέλους κάποια στιγμή αυτό. Επίσης η ενημέρωση στον προαστιακό είναι ελλιπέστατη. Κάποια δρομολόγια δεν περνάνε ποτέ και δεν μπορούμε καν να το γνωρίζουμε.

Ένας αναγνώστης γράφει για ένα περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες μέρες στη γραμμή 1 του Μετρό, για το οποίο έχει επικοινωνήσει και με τον ΟΑΣΑ:

Το Σάββατο καθώς πήγαινα βόλτα προς το κέντρο με κατεύθυνση προς Πειραιά στον σταθμό Ανω Πατήσια μπήκαν στο βαγόνι άτομα νεαρά με καλυμμένα τα πρόσωπα τους [και άρχισαν να ρωτούν] τι ομάδα είστε. Τους είπαμε δεν ασχολούμαστε και άρχισαν να ψάχνουν μέχρι που είπαμε αφήστε μας. Ο ένας άρχισε να χτυπάει ευτυχώς άμεσα οι υπόλοιποι άνθρωποι στο βαγόνι ήρθαν για βοήθεια. Στον αμέσως επόμενο σταθμό Άγιο Ελευθέριο δηλαδή κατεβήκαμε. Είπαμε στην υπεύθυνη ασφαλείας  ότι στο τρένο είναι άτομα επικίνδυνα που μπορεί να βλάψουν ανθρώπους ενημερώστε την αστυνομία. Το ένα το παιδί το χτύπησαν και μάλιστα έπαθε και κρίση πανικού. Η κυρία αυτή μας απάντησε λέγοντας δεν με ενδιαφέρει εμένα δεν με νοιάζει. Την παρακαλέσαμε και μας απάντησε ξανά δε με νοιάζει τι γίνεται μέσα στο τρένο με νοιάζει μόνο ο σταθμός. Θεωρώ απαράδεκτη την στάση της συγκεκριμένης κυρίας η οποία πληρώνεται για να προστατεύει τον κόσμο και να βοηθάει όχι να μας απαντάει ότι δεν την νοιάζει.

Τέλος, ο Π. γράφει για τα πρώην νυχτερινά δρομολόγια στη γραμμή του ΗΣΑΠ:

Θυμήθηκα πάλι ότι μια φορά κι έναν καιρό το μετρό κι ο ηλεκτρικός ήταν μέχρι τις 2 το βράδυ την Παρασκευή και το Σάββατο. Θυμάμαι πως η στασυ είχε λάβει άπειρες ερωτήσεις επί του θέματος όταν έβαλε ξανά τα δρομολόγια μέχρι τη 1.30. Γιατί δεν επανήλθαν ποτέ τα δρομολόγια μέχρι τις 2;

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Ερώτηση για το Κορωπί: Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με το σταθμό του Μετρό και του Προαστιακού στο Κορωπί, ο οποίος αποτελεί σημαντικό κόμβο για την μετακίνηση πολιτών προς διάφορες περιοχές των Μεσογείων, ζητώντας ενημέρωση για τυχόν σχεδιασμό του Υπουργείου για πύκνωση των δρομολογίων αστικών και υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από το σταθμό, καθώς και για την τοποθέτηση προστατευτικών πετασμάτων στο σταθμό για την προστασία των επιβατών από καιρικά φαινόμενα.

Πιερρακάκης και Μετρό: Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά η ΣΤΑ.ΣΥ. Στόχος είναι η βελτίωση της ψηφιακής ανασυγκρότησης της ΣΤΑΣΥ και η θωράκιση της σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιακής σύγκλισης. Με αφορμή και το έργο που ξεκινά για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Μετρό θυμηθήκαμε και την εξαγγελία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης (είχε γίνει για πρώτη φορά το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά) για τα WiFi hotspot τα οποία θα πρόσφεραν δωρεάν ίντερνετ σε 2.500 χώρους σε όλη την Ελλάδα, περιλαμβανομένων και σταθμών του Μετρό. Όπως μαθαίνουμε το έργο αυτό δεν έχει ξεχαστεί, απλά προχωρά με ρυθμούς αργότερους του αναμενόμενου. Και μιας και πιάσαμε την τεχνολογία, η ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε πρόσφατα δέσμευση πίστωσης ύψους 24.000 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά παροχή υπηρεσιών προς με στόχο την καταπολέμηση κακόβουλων ομάδων στο Facebook.

Η μελέτη για τα λεωφορεία: Πολλοί αναγνώστες βρήκαν ενδιαφέρουσα τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΟΑΣΑ το 2019 (παραδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020) για τις ανάγκες σε στόλο λεωφορείων και το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών οχημάτων, ακριβώς γιατί μέχρι σήμερα ούτε ο ΟΑΣΑ ούτε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έχουν αγγίξει το θέμα μπαίνοντας σε λεπτομέρειες. Βεβαίως το το αναφέρει μία μελέτη και το τι αποφασίζει να ακολουθήσει τελικά ο ΟΑΣΑ δεν συμπίπτουν υποχρεωτικά. Για όσους ενδιαφέρονται, στο άρθρο αναρτήσαμε ολόκληρη τη μελέτη ενώ σημειώνεται ότι κατετέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο μετά από ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Διαγωνισμός για την καθαριότητα: Στην προκήρυξη Ηλεκτρονικού Διεθνή Ανοικτού Μειοδοτικού Δημόσιου Διαγωνισμού προχωρά η ΟΣΥ, με αντικείμενο την εξάμηνη ανάθεση των υπηρεσιών καθαρισμού των οχημάτων (τρόλεϊ, λεωφορείων, υποστηρικτικών βοηθητικών οχημάτων) & όλων των εγκαταστάσεων (κτιρίων, γραφείων, λοιπών εγκαταστάσεων) της Ο.ΣΥ. Α.Ε. Ο προϋπολογισμός-μαμούθ του διαγωνισμού φτάνει τα 1.413.243,94 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Τα 223.158,04 ευρώ αφορούν την καθαριότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων, και τα 1.190.085,90 ευρώ την καθαριότητα των λεωφορείων.

Νέα ειδική συνεργάτης: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ προχώρησε στην πρόσληψη μίας νέας ειδικού συνεργάτη – συμβούλου στο γραφείο του η οποία θα έχει αρμοδιότητες θεμάτων γραμματειακής υποστήριξης και επικοινωνίας του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου ενώ θα εργάζεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αντίθετα, στον ΟΑΣΑ έληξε αυτοδίκαια η σύμβαση ειδικού συνεργάτη στο γραφείο της πρώην Διευθύνουσας Συμβούλου μετά τη λήξη της σύμβασης της Διευθύνουσας Συμβούλου.

Υπερωρίες στην ΟΣΥ: Το ποσό των 14.792.381 ευρώ προϋπολογίζει ότι θα διαθέσει η ΟΣΥ για υπερωρίες εργαζομένων το 2023, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα 6.843.610 ευρώ αφορούν πρωινή ή απογευματινή υπερωριακή εργασία και τα 7.948.771 νυχτερινές υπερωρίες, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες. Υπερωρίες έχουν υπολογιστεί για το σύνολο του προσωπικού που ανέρχεται σε 4.794 εργαζόμενους (3.590 άτομα προσωπικό κίνησης, 757 άτομα τεχνικό προσωπικό, 226 άτομα διοικητικό προσωπικό και 221 άτομα βοηθητικό προσωπικό). Για κάθε άτομο έχουν προϋπολογιστεί 240 ώρες υπερωρίες σε πρωινές και απογευματινές ώρες και 192 ώρες υπερωριών σε νυχτερινές ώρες, Κυριακές και εξαιρέσιμες.

Προϋπολογισμοί ΟΣΥ και Αττικό Μετρό: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε αποφάσεις για την έγκριση των προϋπολογισμών του 2023 της Ο.ΣΥ. Α.Ε. και της Αττικό Μετρό Μ.Α.Ε. Για την ΟΣΥ, προβλέπονται έσοδα ύψους 246.975.933 ευρώ και έξοδα 272.027.264 ευρώ. Το ισοζύγιο δηλαδή είναι αρνητικό κατά -25.051.331 ευρώ. Για την Αττικό Μετρό ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 348.130.000 ευρώ και έξοδα 352.700.000 ευρώ. Το ισοζύγιο είναι επίσης αρνητικό κατά -4.570.000 ευρώ.

Δαπάνη για λεωφορεία ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ ενέκρινε συμπληρωματική δέσμευση πίστωσης ύψους 4.282.971,64 ευρώ που αφορά την κάλυψη χρηματοδοτούμενου Φ.Π.Α. της νέας σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ Ν. Αττικής και ΟΣΥ ΑΕ.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 457.218,94 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την μηνιαία ενιαία χρέωση Νοεμβρίου 2022 της Τηλεματικής
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 30.000 ευρώ που αφορά σε υπηρεσίες εξέτασης του εύλογου κόστους για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού του ΑΣΣΚ.
  • Δαπάνη ύψους 6.841,70 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Οκτωβρίου 2022.
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 3.000 ευρώ που αφορά σε υπηρεσίες επιστροφής χρημάτων στους επιβάτες από συναλλαγές του ΑΣΣΚ που πραγματοποιήθηκαν εκ παραδρομής για το έτος 2023.

  • Απόφαση Δ.Σ. για τη δωρεάν παραχώρηση χώρων προβολής/σήμανσης για την προβολή της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών, ντύσιμο ενός συρμού για ένα μήνα, διάθεση πάνελ σταθμών, διαφημίσεις σε οθόνες κατά τη διάρκεια του έτους.

  • Χορηγία ύψους 2.500 ευρώ στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Γυναικοκτονίες, έμφυλη βία & ΜΜΕ

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Ανασφάλεια στον ηλεκτρικό, από την Barilla στον ΟΑΣΑ και πόσο κοστίζουν οι βανδαλισμοί στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*