Ανασφάλεια στον ηλεκτρικό, από την Barilla στον ΟΑΣΑ και πόσο κοστίζουν οι βανδαλισμοί στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Η σύλληψη ατόμων για κλοπή εξοπλισμού από τη γραμμή 1 του Μετρό, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη γραμμή. Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με μία κλοπή σιδηροδρομικού υλικού σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά με κλοπή εξοπλισμού από ένα «κλειστό» (αν και επίγειο) δίκτυο μέσα στην πόλη.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε για πόσα βράδια (γιατί λογικά τότε συνέβησαν τα περιστατικά αυτά) οι δράστες πριόνιζαν καλώδια πλησίον των γραμμών, ούτε για πόσο διάστημα ακόμα οι κλοπές θα περνούσαν απαρατήρητες αν δεν συνέβαινε μία τυχαία διακοπή ρεύματος την περασμένη εβδομάδα στα Άνω Πατήσια η οποία οδήγησε τους εργαζόμενους της ΣΤΑ.ΣΥ. να διαπιστώσουν ότι λείπουν καλώδια του εφεδρικού συστήματος ηλεκτροδότησης. Οι δράστες όμως δεν πτοήθηκαν (η υπόθεση εργασίας είναι ότι οι δύο δράστες έκαναν το σύνολο των κλοπών) αφού δύο μέρες αργότερα επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο στο σταθμό της Κηφισιάς.

Μπορεί τα χειρότερα περιστατικά να συμβαίνουν κάτω από το πέπλο της νύκτας, ωστόσο, καθόλου σπάνια δεν είναι και τα περιστατικά που συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της γραμμής 1, είτε αυτά είναι βανδαλισμοί μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης μέσα σε συρμούς, είτε είσοδος ατόμων στις γραμμές, συνήθως για να εκδηλώσουν τις «καλλιτεχνικές» τους ανησυχίες, κάτι που στο παρελθόν έχει οδηγήσει ακόμα και σε δυστυχήματα.

Εμείς αναρωτιόμαστε πότε η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. θα διαπιστώσει ότι απαιτείται επειγόντως ένα νέο σχέδιο ασφάλειας για τη γραμμή 1 του Μετρό, αφού σήμερα είναι φανερό πως ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα σε αυτή. Πώς είναι δυνατό μία γραμμή μήκους 26 χλμ. να εξακολουθεί για παράδειγμα να έχει «τυφλά σημεία» τα οποία δεν προστατεύονται είτε από προσωπικό είτε από κάμερες και στα οποία ο καθένας να μπορεί να δράσει ανενόχλητος; Η βελτίωση της περίφραξης που πρόσφατα εξαγγέλθηκε (κάτι που προφανώς και θα έπρεπε να είχε γίνει δεκαετίες πριν) αλλά και η τοποθέτηση καμερών εντός 14 συρμών που θα ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια, σίγουρα θα συμβάλλουν προς το σκοπό της βελτίωσης της ασφάλειας αλλά δεν είναι σίγουρο ότι από μόνες τους επαρκούν.

Κατά τη γνώμη μας το πιο σημαντικό είναι κάποια στιγμή να περάσει με επιτυχία το μήνυμα πως και η γραμμή του ηλεκτρικού φυλάσσεται, ενώ όσοι προκαλούν βανδαλισμούς ή εγκληματούν με οποιοδήποτε τρόπο εντός αυτής, θα υποστούν τις συνέπειες. Η πλειοψηφία των επιβατών, που θέλει να μετακινηθεί με ασφάλεια και να νιώσει ότι το εισιτήριο που πληρώνει «πιάνει τόπο», σίγουρα θα επιβραβεύσει οποιαδήποτε ενέργεια προς το σκοπό αυτό.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Από την Barilla στον ΟΑΣΑ: Λένε ότι ένας καλός manager μπορεί να διοικήσει μία εταιρεία ανεξάρτητα από το τομέα της οικονομίας στον οποίο επιχειρεί, είτε πρόκειται για την παραγωγή ζυμαρικών ή οικιακών προϊόντων, είτε για τις αστικές επιβατικές μεταφορές. Βέβαια, όταν έχουμε να κάνουμε με έναν ελληνικό δημόσιο οργανισμό όπως τον  ΟΑΣΑ, η διοίκηση του οποίου ακολουθεί τις αρχές του υπερταμείου ενώ η συγκοινωνιακή πολιτική που εφαρμόζει χαράσσεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, το έργο που θα έχει να επιτελέσει ο νέος CEO του ΟΑΣΑ Γιώργος Σπηλιόπουλος, ο οποίος έχει εκτεταμένη εμπειρία στη διοίκηση των Procter & Gamble και Barilla, αποκτά μία παραπάνω πρόκληση. Εμείς του ευχόμαστε να είναι σιδεροκέφαλος και να έχει στο επίκεντρο των αποφάσεών του τις ανάγκες του επιβατικού κοινού.

Οι ζημιές στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου: Το ποσό των 550.833.94 ευρώ (444.220,92 ευρώ πλέον ΦΠΑ) καλείται να καταβάλει ο ΟΑΣΑ προς την εταιρεία Hellas Smarticket που διαχειρίζεται το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας ως αποζημίωση για τις ζημιές και βανδαλισμούς ευθύνης ΟΑΣΑ κατά το 4ο έτος λειτουργίας του συστήματος, από 1 Φεβρουαρίου 2020 έως 31 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι κατά την παραπάνω περίοδο, όταν και εφαρμόστηκαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού, τα περιστατικά βανδαλισμών ήταν σχετικά μειωμένα σε σχέση με τα τρία προηγούμενα και τα δύο επόμενα έτη.

Αποζημίωση για κοινωνική πολιτική: Με υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ορίζεται το συνολικό ποσό της αποζημίωσης για τις μετακινήσεις των πολιτών – δικαιούχων πλήρους ή μερικής απαλλαγής από την καταβολή κομίστρου στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα περιοχής αρμοδιότητας του Ομίλου Ο.Α.Σ.Α. για το β΄ εξάμηνο του 2022, ανέρχεται στο το ποσό των 47.858.581,73 ευρώ πλέον του ΦΠΑ. Όπως επίσης αναφέρεται για όλο το 2022, το ποσό φτάνει τις 83.628.318,58 ευρώ πλέον του ΦΠΑ.

Στη Βουλή το ζήτημα των νυκτερινών λεωφορειακών γραμμών: Στη Βουλή, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν 6 βουλευτές του ΜέΡΑ25 προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών έρχεται και πάλι το αίτημα δήμων αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την εξυπηρέτηση του οδικού άξονα της λεωφόρου Μεσογείων από νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή, πιθανότατα με την κατάργηση των περιορισμών επιβίβασης-αποβίβασης στη γραμμή Express Χ95. Πρόκειται για ένα αίτημα που νωρίτερα φέτος είχε απορρίψει ο ΟΑΣΑ.

Τεχνικός σύμβουλος για τα έργα ΗΣΑΠ: Εν αναμονή της έναρξης αναβάθμισης των 14 παλαιότερων συρμών του ΗΣΑΠ, η ΣΤΑ.ΣΥ. προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την αναβάθμιση συρμών και υποσταθμών της γραμμής 1 με εκτιμώμενη συνολική αξία – μαμούθ ύψους 3.619.746,90 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 24 μηνών με δικαίωμα προαίρεση για 6 επιπλέον μήνες.

Απάντηση για την επέκταση του Τραμ: Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απάντησε σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου για το ενδεχόμενο σύνδεση με το Τραμ του Ελληνικού και της Βούλας. Ο υπουργός απάντησε πως δεν υφίσταται στο σχεδιασμό σύνδεση της Βούλας μέσω της λεωφ. Βουλιαγμένης και πως η σχεδιαζόμενη επέκταση θα αφορά τη σύνδεση της παραλιακής ζώνης με το σταθμό Μετρό Αργυρούπολη μέσω της έκτασης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Προσθέτει επίσης πως αυτή η σύνδεση (του σταθμού Αργυρούπολη με την παραλιακή ζώνη) είχε μελετηθεί στο παρελθόν από την Αττικό Μετρό, τα νέα δεδομένα όμως απαιτούν αναπροσαρμογή του σχεδιασμού.

Απάντηση και για τα λεωφορεία σε Κερατσίνι – Δραπετσώνα: Η (πρώην) Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ Αριστέα Αντωνοπούλου απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρει ότι οι γραμμές των λεωφορείων αναπροσαρμόστηκαν με αφορμή την παράδοση των νέων σταθμών του Μετρό έτσι ώστε να δημιουργηθούν τροφοδοτικές γραμμές, ενώ όσον αφορά το συγκεκριμένο δήμο τροποποιήθηκαν οι γραμμές 820, 841 και 842 λαμβάνοντας υπόψη και τις «ιδιομορφίες του τοπικού ανάγλυφου» της περιοχής. Για επιπλέον αλλαγές, η κ. Αντωνοπούλου σημειώνει ότι το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών.

Το λεωφορείο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Η είδηση της σχεδιαζόμενης επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι σίγουρα χαρμόσυνη και για τον κλάδο αλλά και για τους εργαζόμενους της εταιρείας που πλέον θα αποζημιωθούν με τα οφειλόμενα ποσά. Ο όμιλος Προκοπίου, στον οποίο πλέον περνούν τα ναυπηγεία αναμένεται να επενδύσει σταδιακά ποσό που θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό τους. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μέριμνα και για την μεταφορά του προσωπικού της επιχείρησης έτσι ώστε να αποδεσμευτεί ο ΟΑΣΑ (και τα οχήματα που διαθέτει) από την υποχρέωση για λειτουργία λεωφορειακής γραμμής ειδικά για την μεταφορά των εργαζόμενων της επιχείρησης, όπως συμβαίνει από το 2018. Η γραμμή αυτή μάλιστα προσφάτως πέρασε στα ΚΤΕΛ τα οποία ο ΟΑΣΑ θα αποζημιώνει. Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει και αυτές να συνεισφέρουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας των εργαζόμενών τους στους χώρους εργασίας.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο και δωρεάν μετακίνηση: Νέο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των καρτών δωρεάν μετακίνησης για ανέργους και ΑμεΑ αναπτύσσει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (με τη συμμετοχή υπεργολάβου) για λογαριασμό του ΟΑΣΑ. Μέσω του συστήματος ο ΟΑΣΑ θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσοι άνεργοι και πόσοι ΑμεΑ επιβάτες έχουν ενεργοποιημένες κάρτες δωρεάν μετακίνησης, καθώς και να ενεργοποιεί και να ακυρώνει κάρτες. Το κόστος για τον ΟΑΣΑ, σύμφωνα με την μεταξύ τους σύμβαση, θα ανέλθει σε 91.140 ευρώ με ΦΠΑ.

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΣΑ: Θετικό ισοζύγιο κατά 738.692 ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του φορέα ΟΑΣΑ ΑΕ για το 2023 όπως εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 79.889.563 ευρώ ενώ τα έξοδα σε 79.150.871 ευρώ.

Και ο προϋπολογισμός της ΣΤΑ.ΣΥ.: Τον προϋπολογισμό της ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε. για το 2023 ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Όπως προβλέπεται, το σύνολο εσόδων χρήσης θα φτάσει τα 156.043.673 ευρώ (τα 25.137.000 από επιχορήγηση), ενώ το σύνολο των εξόδων χρήσης τα 176.919.840 ευρώ (εκ των οποίων τα 84.590.460 αφορούν αμοιβές και έξοδα προσωπικού, τα 18.087.430 ηλεκτρικό ρεύμα και τα 17.000.000 ανταλλακτικά). Θα πραγματοποιηθούν επίσης επενδύσεις ύψους 6.123.833 ευρώ, ενώ αναμένεται και χρηματοδότηση από το ΠΔΕ ύψους 3.900.000 ευρώ. Το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό κατά -23.100.000 ευρώ.

Προμήθεια δίκυκλων: Δεν είναι μόνο η Ο.ΣΥ. που έχει δρομολογήσει την προμήθεια υποστηρικτικών οχημάτων. Και η ΣΤΑ.ΣΥ. προχωρά στην προμήθεια 200 δίκυκλων σκούτερ 200CC (μέσω αγοράς, όχι leasing) συνολικού κόστους 88.680 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Στην εκπνοή του 2022, ο ΟΑΣΑ έλαβε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποζημίωση ύψους 54.080.197,35 ευρώ με ΦΠΑ στο πλαίσιο της κάλυψης του δικαιώματος μετακίνησης δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο για το β’ εξάμηνο της χρονιάς. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή επιχορήγησης στην ΣΤΑ.ΣΥ. ύψους 2.683.788 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών, λόγω της ενεργειακής κρίσης, κατά τη χρονική περίοδο από 14.7.2022 έως και 31.8.2022. Η ΣΤΑ.ΣΥ. έλαβε επίσης επιχορήγηση ύψους 9.387.690 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και ιδιαίτερα λόγω της αύξησης της μεγαβατόρας (MWH), κατά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έτους 2022 καθώς και 448.862 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών εξαιτίας της (COVID-19) πανδημίας, κατά το χρονικό διάστημα: Δεκέμβριος 2021 – Αύγουστος 2022, καθώς και μέρους των πραγματοποιθεισών δαπανών κατά το μήνα Δεκέμβριο έτους 2020.

Πληρωμές ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 1.786.027,99 ευρώ που αφορά την προκαταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης Δεκεμβρίου 2022 προς τα ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει αστικά δρομολόγια στην Αθήνα, βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 949.809,66 προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 553.922,34 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 163.412 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 118.883,99 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Θηβών. Επιπλέον ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 650.532 ευρώ που αφορά την εκκαθάριση Γ’ τριμήνου 2022 προς τα ΚΤΕΛ. Ειδικότερα, έλαβαν: 354.539,94 ευρώ τα ΚΤΕΛ Αττικής, 195.159,60 ευρώ τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 58.547,88 ευρώ τα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 42.284,58 ευρώ τα ΚΤΕΛ Θηβών. Ο ΟΑΣΑ επίσης ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 32.945.935,67 ευρώ για τη χρήση 2023 που αφορά σε δαπάνη κάλυψης κόστους νέας σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ Ν. Αττικής και ΟΣΥ ΑΕ.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 1.672.995,92 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου Οκτωβρίου 2022.
  • Δαπάνη ποσού 1.671.003,42 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή
    ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Νοέμβριο 2022.
  • Έγκριση καταβολής ποσού 464.060,64 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Νοέμβριο 2022

  • Απόφαση για μεταφορά ενός υπαλλήλου από την ΣΤΑ.ΣΥ. στην εταιρεία λειτουργίας της Διώρυγας Κορίνθου

  • Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση υπηρεσιών τοποθέτησης αντιμικροβιακών φίλτρων αέρα με ιόντα χαλκού στις κλιματιστικές μονάδες κτιριακών εγκαταστάσεων και οχημάτων της Ο.ΣΥ. Α.Ε., προϋπολογισθείσας δαπάνης 556.755,54 ευρώ με ΦΠΑ
  • Προκήρυξη διαγωνισμού για την «Προμήθεια μέσων προϊόντων κομίστρου υπό μορφή ρολών εισιτηρίων πολλαπλών που απαιτούνται κατά τη λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.)» προϋπολογισμού 446.474,40 ευρώ με ΦΠΑ για 3.600.600 τεμάχια «πολλαπλά» σε μορφή «ρολών», των 1.700 «πολλαπλών» λειτουργικών εισιτηρίων.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός ηλεκτρολόγου εγκαταστάσεων λόγω μετάταξης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τι πρέπει να γίνει για τα νυχτερινά λεωφορεία, το ηλεκτρονικό εισιτήριο «κόλλησε» στην επαναφόρτιση

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*