Τα νέα του σιδηρόδρομου: επιτέλους συντήρηση στο σιδηρόδρομο, στην αφετηρία η αναβάθμιση του Προαστιακού της Αθήνας

* * * Φαίνεται πως η σιδηροδρομική είδηση του 2023 θα είναι ο διαγωνισμός για την πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ που αφορά την ανάταξη και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της βόρειας Ελλάδας, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας -όπως και οι δύο επόμενες ΣΔΙΤ που θα ακολουθήσουν για το υπόλοιπο ενεργό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας- αφού για πρώτη φορά επιχειρείται να δοθεί μία οριστική και μη αποσπασματική λύση για την επίλυση των προβλημάτων του δικτύου (μέσα σε 2,5 χρόνια) και τη συντήρησή του (για τα επόμενα 17,5 χρόνια), κάτι που απαιτεί μία πολύ μεγάλη επένδυση. Στόχος για τον ΟΣΕ, είναι ο διαγωνισμός αυτός να προκηρυχθεί την άνοιξη.

* * * Είναι βεβαίως αυτονόητο πως θα ασκηθεί αρκετή κριτική για το γεγονός πως η συντήρηση αυτή θα πραγματοποιείται από ιδιώτες για μία περίοδο δύο δεκαετιών και όχι απευθείας από τον αρμόδιο διαχειριστή της υποδομής, ΟΣΕ (ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου» και «ακρωτηριασμό» του ΟΣΕ). Οι πολιτικοί παράγοντες πάντως που ασκούν κριτική θα πρέπει να αναρωτηθούν και οι ίδιοι για ποιο λόγο ο κρατικός ΟΣΕ άφησε το σιδηροδρομικό δίκτυο να ρημάξει εδώ και τόσα χρόνια. Λεφτά για νέα σιδηροδρομικά έργα πάντα υπήρχαν αλλά καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει πως πέρα από τα νέα έργα, τα προβλήματα του δικτύου θα επιλύονται και η συντήρηση θα πραγματοποιείται ανελλιπώς. Όλοι ήθελαν «ανάπτυξη του σιδηρόδρομου» αλλά κανείς δεν βοήθησε τον ΟΣΕ να την επιτύχει με ίδια μέσα. Απλά περίμεναν μέχρι να έρθει η κυβέρνηση που θα σηκώσει το βάρος της ανάθεσης της συντήρησης σε ιδιώτες, όπως έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια (καλώς ή κακώς, μπορεί να το κρίνει ο καθένας) με τους αυτοκινητόδρομους.

* * * Οι Αθηναίοι, χρήστες του Προαστιακού σιδηρόδρομου αναμένουν όπως είναι φυσικό την επόμενη σύμβαση ΣΔΙΤ που θα αφορά την ανάταξη και συντήρηση του δικτύου του Προαστιακού της Αθήνας. Πρόκειται για ένα έργο που θα καταστήσει δυνατή την πύκνωση των δρομολογίων του Προαστιακού, ενώ, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στη Βουλή (απαντώντας σε ερώτηση για το σταθμό του Κορωπίου) θα περιλαμβάνει και την ανακαίνιση των σταθμών οι οποίοι βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αρκετά κακή κατάσταση. Δεδομένου τώρα του ότι οι σιδηροδρομικές υποδομές της Αττικής είναι νεότερες και με λιγότερα προβλήματα σε σχέση με αυτές της βόρειας Ελλάδας, ο χρόνος αποκατάστασης των προβλημάτων θα πρέπει να είναι σαφώς μικρότερος από τα 2,5 χρόνια. Το κύριο ερώτημα είναι πότε θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός αυτός, αφού προς το παρόν δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Έτσι μάλλον πάει για το 2024, το νωρίτερο.

* * * Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών όμως, θα παραμένει η εκκρεμότητα της υπογειοποίησης των Σεπολίων, χωρίς την ολοκλήρωση της οποίας δεν είναι δυνατό να πραγματοποιούνται περισσότερα δρομολόγια από και προς το σταθμό Λαρίσης. Η ΕΡΓΟΣΕ υπολογίζει πως αυτό θα συμβεί το 2026, κάτι που μπορεί να γίνει δυνατό μόνο αν οι εργασίες κινηθούν ταχύτατα από εδώ και πέρα.

* * * Μάλλον τυχαίο πρέπει να ήταν το γεγονός ότι λίγο μετά την απάντηση του υπουργού Κώστα Καραμανλή στη Βουλή για το σταθμό Κορωπί (είπε ότι θα μπουν πετάσματα ανάμεσα στις γραμμές και την Αττική Οδό ώστε να προστατεύονται οι επιβάτες από τα καιρικά φαινόμενα -η κατάσταση είναι δραματική, κυρίως το χειμώνα- ενώ μελετάται γενικότερα η βελτίωση του σταθμού) ανακοινώθηκε από την Hellenic Train πως επανέρχονται τα τοπικά δρομολόγια Άνω Λιόσια – Κάντζα ως και το Κορωπί, ύστερα από ένα χρόνο. Κι αυτό διότι η τροποποίηση των δρομολογίων έχει να κάνει με έργα του ΟΣΕ τα οποία βρίσκονταν σε εκκρεμότητα όλο αυτό το διάστημα (πάλι καλά που δεν περιμένουν την ΣΔΙΤ). 

** * * Δεν είναι βέβαια ό,τι καλύτερο να ανακοινώνονται μεταβολές δρομολογίων την τελευταία στιγμή λόγω προγραμματισμένων έργων. Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε το επιβατικό κοινό να ενημερώνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Παρατηρείται μάλιστα και το φαινόμενο, να εφαρμόζονται καθημερινά πιο εκτεταμένες τροποποιήσεις δρομολογίων σε σχέση με αυτές που ανακοινώνονται, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία των επιβατών. Δεν ξέρουμε αν γι’ αυτό ευθύνονται τα έργα του ΟΣΕ, η Hellenic Train όμως οφείλει να προστατεύσει το προϊόν της, κάτι που προς το παρόν δεν κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία.

* * * Από αυτή την εβδομάδα η Hellenic Train ξεκίνησε να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της το σύνολο των μεταβολών δρομολογίων κάθε μέρα, προφανώς ανταποκρινόμενη στην οδηγία της ΡΑΣ για καλύτερη ενημέρωση του επιβατικού κοινού.

* * * Πάτρα: Παρολίγον ατύχημα όταν μπάρες σε διάβαση ανέβηκαν πριν τη διέλευση του τρένου // Τρίκαλα: Άγνωστοι έκοψαν και πάλι την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές για να ανοίξουν αυτοσχέδια διάβαση // Αιτωλοακαρνανία: Τίτλοι τέλους για τη σιδηροδρομική γέφυρα – μνημείο του Ευήνου

* * * Στα σιδηροδρομικά έργα που προγραμματίζονται για τη δυτική Μακεδονία αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης σε επίσκεψή του, μαζί με τον πρωθυπουργό, στο εργοτάξιο της σήραγγας της Κλεισούρας. Όπως είπε στα τέλη του 2022 ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση Αεροδρόμιο Καστοριάς – Σύνορα με Αλβανία μέσω Καστοριάς-  Ιεροπηγής – Πόγραδετς. Επίσης, μέσω ΣΔΙΤ θα πραγματοποιηθεί το έργο αναβάθμιση / ανακαίνιση / συντήρηση τμήματος του Σιδηροδρομικού Δικτύου της Βορείου Ελλάδος στο τμήμα Πλατύ έως τα σύνορα και από Σ.Σ. Μεσονησίου έως Σ.Σ. Φλώρινας προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο ΟΣΕ θα προχωρήσει εντός του έτους στη συντήρηση της Γραμμής Αμύνταιο – Πτολεμαΐδα με στόχο την επαναλειτουργία της.  Μέχρι τέλος του έτους  θα δημοπρατηθεί και το έργο που αφορά στην κατασκευή παραλλαγής της σιδηροδρομικής γραμμής Πτολεμαίδας – Κοζάνης λόγω των ορυχείων της ΔΕΗ.

* * * Απάντηση από τον ΟΣΕ διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σχετικά με το αίτημα εργαζομένων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) για την κάλυψη αναγκών φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων και εγκαταστάσεων του Ο.Σ.Ε. Α.Ε. Σύμφωνα με τον οργανισμό, με βάση τη νομοθεσία δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα επέκτασης των παραπάνω συμβάσεων όπως γινόταν παλαιότερα, για το λόγο αυτό και ο ΟΣΕ απευθύνθηκε στην ιδιωτική αγορά για την κάλυψη των θέσεων των φυλάκων.

* * * Πάτρα: Τέλη του 2023 – αρχές του 2024 υπολογίζει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πως θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα με 7 χλμ πλήρως ή μερικώς υπογειοποιημένα και 3,8 χλμ επίγεια // Ξάνθη: Την προοπτική της λειτουργίας ενός δρομολογίου τουριστικού τρένου του Σαββατοκύριακου, που θα διέρχεται από τις πόλεις της Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, πρότεινε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Ξάνθης // Θεσσαλία: Στήνεται το εργοτάξιο για το έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα

* * * Αυστρία – Ιταλία: Η πρόοδος των εργασιών στο μακρύτερο σιδηροδρομικό τούνελ του κόσμου // Πορτογαλία: Σύμφωνα με έρευνα, τα υπεραστικά λεωφορεία είναι σε κάποιες περιπτώσεις πιο γρήγορα από τα τρένα // Φινλανδία: Μεγάλη ζήτηση για τα νυχτερινά δρομολόγια προς χιονοδρομικά κέντρα και λόγω της κατάργησης του ΦΠΑ στα εισιτήρια ως το τέλος Απριλίου.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.cm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*