Στη Μαδρίτη τα λεωφορεία είναι τα νέα τραμ

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών

Το ηλεκτρικό λεωφορεία Irizar ie tram το γνωρίσαμε προ δύο ετών όταν ήρθε στην Αθήνα για δοκιμαστικά δρομολόγια. Πέρα από την εμφάνισή του, που όπως προδίδει και το όνομά του παραπέμπει σε τραμ, το ισπανικής κατασκευής λεωφορείο θα κινείται με τρόπο που παραπέμπει σε Τραμ στους δρόμους της Μαδρίτης.

Η συγκοινωνιακή αρχή της πόλης ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας νέας γραμμής BRT (Bus Rapid Transit) μίας λωρίδας κυκλοφορίας δηλαδή αποκλειστικά για λεωφορεία. Πέρα από την ανεμπόδιστη κίνηση στο δρόμο, τα λεωφορεία στη συγκεκριμένη γραμμή θα έχουν για πρώτη φορά απόλυτη προτεραιότητα σε όλες τις διασταυρώσεις όπως συμβαίνει και στις γραμμές τραμ.

Μέσω της νέας γραμμής, στην οποία θα κινούνται 10 ηλεκτρικά λεωφορεία, θα συνδέονται οι συνοικίες Valdebebas και Sanchinarro με το νοσοκομείο Ramón y Cajal. Η διαδρομή θα έχει μήκος 31 χλμ, εκ των οποίων τα 19 θα είναι σε αποκλειστική λωρίδα κυκλοφορίας και με απόλυτη προτεραιότητα. Τα 10 λεωφορεία της Irizar αποτελούν μέρος προμήθειας 150 λεωφορείων αυτού του τύπου (90 εκ των οποίων από την Irizar) από το συγκοινωνιακό οργανισμό της Μαδρίτης.

Η δημιουργία της νέας γραμμής BRT έγινε εφικτή μέσω χρηματοδότησης ύψους 23 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αστικών Συγκοινωνιών (μέλος της οποίας είναι και ο ΟΑΣΑ) έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα eBRT2030 που έχει ως σκοπό την προώθηση της δημιουργίας νέων γραμμών αυτού του τύπου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμμετοχή από την Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κατά την παρουσίαση της γραμμής, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει δρομολόγια τον Μάιο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα σηματοδότησης που θα δίνει προτεραιότητα στα λεωφορεία (τα φανάρια μόνο θα έχουν κόστος 4 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Συνολικά, θα υπάρχουν 68 διαβάσεις και 390 ανιχνευτές κίνησης τοποθετημένοι σε αυτές. Κάθε λεωφορείο θα έχει ενσωματωμένο έναν πομπό που θα χρησιμοποιείται από τους 167 βρόχους στο πεζοδρόμιο για την ανίχνευση του και την εκκίνηση της διαδικασίας απόδοσης προτεραιότητας στο λεωφορείο. Επιπλέον, θα εγκατασταθούν περισσότερα από 12 χιλιόμετρα οπτικών ινών για τη μετάδοση πληροφοριών και εικόνων από δέκα νέες κάμερες στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, από όπου θα ελέγχεται η σωστή λειτουργία του συστήματος.

Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*