Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τη λήξη του μέτρου της υποχρεωτική χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής των εμπειρογνομώνων, ενώ αναμένεται και η δημοσιοποίηση της άρσης των μέτρων από το υπουργείο. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα διατηρηθεί πλέον μόνο στις υγειονομικές δομές και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε σχετικά:

“Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων.

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν”.

Η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έγινε υποχρεωτική από τον Απρίλιο του 2020 ενώ μέχρι τότε υπήρχαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας από το γενικό πληθυσμό. Στη συνέχεια, από το Δεκέμβριο του 2021, έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας KN95 ή διπλής απλής μάσκας.

Με την πάροδο του χρόνου έγινε εμφανές πως όλο και μεγαλύτερη μερίδα επιβατών επέλεγε να μη χρησιμοποιεί μάσκα, συμπεριφορά που βοήθησε και το γεγονός πως ουδέποτε έγινε κάποιος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές για την τήρηση του μέτρου.

Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ αναμένεται η γνωστοποίηση της απόφασης ενώ προς το παρόν συνεχίζονται οι ανακοινώσεις που ακούγονται σε τέσσερις γλώσσες.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις τελευταίες Ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούσε σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αφού ολοένα και περισσότερες χώρες σταμάτησαν την εφαρμογή του ήδη από πέρυσι.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*