Τα νέα του σιδηρόδρομου: θα καταφέρει η κυβέρνηση να βάλει τάξη στο μπάχαλο του σιδηρόδρομου;

* * * Σε αυτή την εβδομαδιαία στήλη για το σιδηρόδρομο, συνοψίζουμε σήμερα τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα που παραμένει το πρώτο θέμα της επικαιρότητας, μία και πλέον εβδομάδα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

* * * Χτες ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξη τύπου ανέφερε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής, κυρίως όσον αφορά την αποκατάσταση της ασφάλειας στο σιδηρόδρομο. Τα δρομολόγια του μέσου, το οποίο ο υπουργός το χαρακτήρισε ως «λαϊκό» και «οικονομικό», αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ακόμα και μέχρι τα τέλη Μαρτίου, εφόσον μέχρι τότε εφασφαλιστούν οι συνθήκες που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εργασία των σταθμαρχών σε δυάδες. Καθώς όμως το προσωπικό δεν επαρκεί, αναμένεται μείωση των δρομολογίων, κάνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση για τους επιβάτες, χειρότερη.

* * * Χτες γράψαμε τη γνώμη μας για τις εξαγγελίες του υπουργού που χαρακτηρίζονται από υπεραισιοδοξία, αφού σύμφωνα με τον ίδιο ως το τέλος του 2023 η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση θα λειτουργεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο (σήμερα έχει παραδοθεί το 70%, ανέφερε ο υπουργός χωρίς να διευκρινίσει σε τι ποσοστό είναι και λειτουργικό). Φυσικά βλάβες πάντα θα υπάρχουν, ανέφερε στη συνέχεια, δίνοντας και έναν τόνο ρεαλισμού στις δηλώσεις του.

* * * Ενδιαφέρον είχε η απάντηση του υπουργού σχετικά με τη σύμβαση της Hellenic Train για τις «αγονες γραμμές» ύψους 45 εκατ. ευρώ για 10+5 χρόνια (για την μέχρι σήμερα λειτουργία της εταιρείας, ο κ. Γεραπετρίτης δεν είχε κάτι να σχολιάσει). Σύμφωνα με τον υπουργό, καλώς δεν συμπεριλήφθηκαν στην σύμβαση επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ σε θέματα ασφάλειας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αυτό είναι δουλειά του κράτους. Υποστήριξε πάντως ότι το 80% του παραπάνω ποσού επιστρέφει μέσω χρεώσεων στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ το δημόσιο λαμβάνει και το 20% των κερδών της εταιρείας.

* * * Κάποια θέματα που έθιξε ο υπουργός και τα οποία είναι θετικά αλλά δύσκολα σε υλοποίηση (ιδιαίτερα έχοντας ως δεδομένο ότι πάμε σε εκλογές το πολύ σε δύο μήνες), είναι η εξαγγελία του για αξιολόγηση του προσωπικού του ΟΣΕ καθώς και για την αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης των δολιοφθορών και κλοπών στο δίκτυο (ενα ζητούμενο είναι πώς θα συλλαμβάνονται οι δράστες). Με σκεπτικισμό πρέπει προς το παρόν να αντιμετωπιστεί και η εξαγγελία για προσλήψεις στο σιδηρόδρομο αφού δεν υπάρχει περίπτωση ο ΟΣΕ να αποκτήσει 1.000 – 1.500 επιπλέον εργαζόμενους σε διάστημα μηνών, τη στιγμή που μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί ακόμα και σταθμάρχες με μπλοκάκι (ο κ. Γεραπετρίτης υπεραμύνθηκε της απασχόλησης προσωπικού με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών).

* * * Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως ο κ. Γεραπετρίτης είπε 8 ψέματα. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππάς με ανακοίνωσή του υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Γεραπετρίτης πήγε στη Θεσσαλονίκη «για βόλτες», επισκέπτηκε μόνο το σιδηροδρομικό σταθμό και όχι άλλες εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν προβλήματα όπως το κέντρο ελέγχου ΤΧ1.

* * * Την 1η Μαρτίου, ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του ανακοίνωσε τις παραιτήσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Την επόμενη μέρα, ο κ. Καραμανλής αποχώρησε από το υπουργείο. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τους διευθύνοντες συμβούλους των δύο φορέων οι οποίοι παραμένουν ακόμα στη θέση τους, συνεχίζοντας να υπογράφουν αποφάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, που ήρθε μετά από σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ παρέμειναν στη θέση τους μέχρις ότου βρεθούν αντικαταστάτες. Για ποιο λόγο αυτό το ρόλο δεν έλαβαν οι αναπληρωτές τους δεν το εξήγησε το κυβερνόν κόμμα.

* * * Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι πολλά τα πρόσωπα έχουν μπει στο στόχαστρο της ποινικής διαδικασίας, παρά τo γεγονός πως η έρευνα στρέφεται σε διάφορες κατευθύνσεις: ο μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας και ο προϊστάμενός του ο οποίος και έλαβε αναρρωτική άδεια την επόμενη μέρα του δυστυχήματος. Από εκεί και πέρα και οι δύο γιατροί που έδωσαν αναρρωτική άδεια εξ αποστάσεως στον επιθεωρητή του σταθμάρχη τέθηκαν σε αναστολή από τον Υπουργό Υγείας και θα ακολουθήσουν οι περαιτέρω διαδικασίες. Ο ένας μάλιστα ήταν και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και πλέον δεν θα θέσει υποψηφιότητα.

* * * Ο ίδιος ο σταθμάρχης εν τω μεταξύ υποστηρίζει ότι προβλέπονταν να είναι μαζί του άλλα τρία άτομα οι οποίοι όμως αποχώρησαν νωρίτερα. Κλήθηκε επίσης να καταθέσει και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας.

* * * Η δικαιοσύνη αναμένεται επίσης να εξετάσει τους λόγους καθυστέρησης των έργων σηματοδότητησης και τηλεδιοίκησης τα οποία λάμβαναν συνεχείς παρατάσεις αν και έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2016. Όπως αποκαλύφθηκε πάντως εδώ και μήνες ο Οικονομικός Εισαγγελέας ερευνά τέσσερις συμβάσεις που υπογράφηκαν το διάστημα 2005-2015 και αφορούν έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, αναζητώντας ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων από την ΕΡΓΟΣΕ, ως αναθέτουσας αρχής, αλλά και ιδιωτών από την πλευρά των εργοληπτών.

* * * Επειτα από καταγγελίες η Οικονομική Εισαγγελία είχε και προ διετίας διεξαγάγει έλεγχο για την περίφημη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, με αντικείμενο την αναβάθμιση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.

* * * Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραγκούσης κατήγγειλε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα έπαψε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2019. Ο ΟΣΕ έβγαλε δελτίο τύπου το οποίο τον επιβεβαιώνει επί της ουσίας. Όπως υποστηρίζει ο ΟΣΕ τα πρώτα προβλήματα προέκυψαν το 2015 μετά από πυρκαγιά. Η τηλεδιοίκηση βγήκε εντελώς εκτός λειτουργίας από το 2019 μετά από μία ακόμα φωτιά, με εξαίρεση τη δυνατότητα παρακολούθησης των συρμών σε μία απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων μετά και 3 χιλιομέτρων πριν από το Σταθμό της Λάρισας η οποία φαίνεται να δούλευε και το βράδυ του δυστυχήματος.

* * * Αγωγή σε βάρος του ΟΣΕ εκκρεμεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών από τις 29/12/2022, την οποία έχει καταθέσει η Hellenic Train ζητώντας να υποχρεωθεί στην καταβολή ποσού 1.149.000 ευρώ συν 275.000 από ΦΠΑ λόγω μη ορθής συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου.

* * * Στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης μπαίνει η υπόθεση του εκτροχιασμού τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017 με τέσσερα θύματα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε με έγγραφο του, προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης να του σταλεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τον συγκεκριμένο εκτροχιασμό. Είναι άγνωστο για ποιο λόγο ο κ. Ντογιάκος θέλει να ερευνηθεί και πάλι μία υπόθεση που έχει τυπικά κλείσει. // Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σχετικά: Ελπίζουμε να διατάξει αντίστοιχες έρευνες για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023

* * * Έρευνα στα γραφεία του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου, πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αυτό που αναζητήθηκε ήταν έγγραφα που μαρτυρούν πώς έγιναν οι εκπαιδεύσεις των σταθμαρχών, ποιους κανόνες ακολούθησαν, ποια είναι τα πρωτόκολλα.

* * * Ακούγοντας και τους νεότερους διαλόγους μεταξύ σταθμαρχών αναρωτιόμαστε πραγματικά αν οι σταθμάρχες έχουν διδαχθεί να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη ορολογία και φρασεολογία και να μεταδίδουν συγκεκριμένες πληροφορίες ή αν όλες οι επικοινωνίες μέχρι σήμερα ήταν στο ίδιο ανεπίσημο, φιλικό και μαζί αντιεπαγγελματικό κλίμα (ακούγοντας κατά καιρούς επικοινωνίες από ασυρμάτους μηχανοδηγών μέσα σε τρένα, δεν είμαστε αισιόδοξοι). Για τις επικοινωνίες αυτές υπάρχουν πρωτόκολλα που οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο οφείλουν να ακολουθούν, αλλά προφανώς δεν το κάνουν, τουλάχιστον όχι όλοι. Αν και οι δύο σταθμάρχες (Λάρισας, Νέων Πόρων) όσο και ο μηχανοδηγός είχαν αναφέρει στις επικοινωνίες τους ότι η κίνηση γίνεται στη γραμμή καθόδου το δυστύχημα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε συμβεί.

* * * Ενα πλέγμα επιχειρηματικών συμφερόντων και συγκρούσεων και μια σειρά από αμφιλεγόμενες κρατικές αποφάσεις φαίνεται ότι βρίσκονται πίσω από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο έργο της σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Από το 2006 έως σήμερα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ για να λειτουργήσουν σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, ασφάλειας συρμών και ραδιοεπικοινωνίας, χωρίς να λειτουργεί ακόμη τίποτα

* * * Με ψυκτικούς και διάφορες άλλες ειδικότητες τεχνιτών άσχετες με το αντικείμενο είχε αποφασίσει η διοίκηση του ΟΣΕ να αποκαθιστά τις βλάβες ακόμα και σε Αυτόματα Συστήματα Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ) καθώς οι καταγγελίες που βγαίνουν στο φως για το ξεχαρβάλωμα του σιδηροδρόμου δεν έχουν τέλος.

* * * Ερωτήσεις για την ασφάλεια του ελληνικού σιδηρόδρομου έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

* * * Ανάμεσα στα πολλά που έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ήταν και το «είναι δυνατόν ο Υπουργός Μεταφορών να βγει στη Βουλή να πει ότι υπάρχει πρόβλημα στα τρένα; Αν το κάνει, αύριο δεν θα λειτουργούν τα τρένα στην Ελλάδα». Κάτι που αφενός μας οδηγεί να ρωτήσουμε: ήταν εν γνώσει του κ. Καραμανλή το σημαντικό πρόβλημα στην ασφάλεια; Αλλά και πού αλλού υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και δεν μας το λένε ώστε οι πολίτες να συνεχίζουν να «κόβουν εισιτήρια»;

* * * Ο Γιόζεφ Ντόπελμπαουερ, επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, έκανε αναφορά στις διαδοχικές εκθέσεις που αναδεικνύουν τις αδυναμίες του ελληνικού σιδηροδρόμου σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζοντας ότι ο ERA είχε απευθύνει συστάσεις και στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων

* * * Μία απορία που δεν έχει ακόμα απαντηθεί από τον πρωθυπουργό είναι τι ακριβώς θα εγκαινίαζε την 1η Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη επισκεπτόμενος το «Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος» αφού ως γνωστόν πλέον το σύστημα δεν λειτουργεί. Φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη προσελκύει διακομματικά «εγκαίνια μουσαμάδων».

* * * Από το «ανθρώπινο λάθος», στη «συγγνώμη» και στις «ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ»: τα τρία αφηγήματα της κυβέρνησης για τα Τέμπη // Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναμένεται να συζητηθεί η εθνική τραγωδία των Τεμπών.

* * * Ο κ. Δημήτρης Μακροδημόπουλος, τέως αρχιμηχανικός του ΟΣΕ υποστηρίζει πως η πολιτική διαπλοκή κυβερνήσεων – συνδικαλιστών στο σιδηρόδρομο δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού // Ο Αχιλλέας Χεκίμογλου γράφει για την ιστορία παρακμής του ΟΣΕ τις τελευταίες δεκαετίας

* * * Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφωνήθηκε η αποστολή εμπειρογνωμόνων του ERA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων). Σχετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη. Ο ERA γνώριζε την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο και είχε κάνει δεκτές τις παρατάσεις που ζήτησε η Ελλάδα για την έναρξη λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως είναι σχεδόν απίθανό να ακούσουμε έστω και μία «συγνώμη» τη στιγμή που μαζί με το ΔΝΤ ανάγκασαν την Ελλάδα να «πετσοκόψει» τον ΟΣΕ και να πουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

* * * Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό σε ανακοίνωσή τους για τη χτεσινή απεργία, ζητούν την «πλήρη εθνικοποίηση του σιδηροδρόμου» και την πλήρη εφαρμογή κανονισμών ασφαλείας και λειτουργίας.

* * * Αν δεν είχαμε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη σιδηροδρομική είδηση στη στήλη μας θα ήταν η εξής: «Ηλεκτροφόρα καλώδια έπεσαν σε τρένο, με λεωφορεία έφυγαν οι επιβάτες για Θεσσαλονίκη». Το περιστατικό συνέβη στον Παλαιοφάρσαλο και λόγω αυτού εφαρμόστηκε μονοδρόμηση σε τμήμα της γραμμής. Η μονοδρόμηση έπρεπε να σταματά στη Λάρισα. Τη συνέχεια δυστυχώς τη γνωρίζουμε.

Πριν από την τραγωδία των Τεμπών:

* * * Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εκφράζει την αντίθεσή της στον επερχόμενο διαγωνισμό για την ανάθεση της συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου στη βόρεια Ελλάδα σε ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ. Όπως εκτιμά η ΠΟΣ, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν φέρει το σιδηρόδρομο σε χειρότερη κατάσταση από πριν ενώ όσον αφορά τη συντήρηση καταγγέλλεται απαξίωσή της τα προηγούμενα χρόνια με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ο ΟΣΕ δεν έχει προμηθευτεί ούτε ένα μηχάνημα συντήρησης εδώ και 30 χρόνια, ενώ οι τελευταίες προσλήψεις στον κλάδο έγιναν πριν το 1985.

* * * Λίγες ώρες πριν το δυστύχημα, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ανακοίνωσή της ζήτησε τη διενέργεια προσλήψεων προκειμένου οι συρμοί του Προαστιακού της Αθήνας που διέρχονται από το τούνελ των Αγίων Αναργύρων να στελεχώνονται και με δεύτερο εργαζόμενο για λόγους ασφαλείας.

* * * Αποτελεί τραγική ειρωνία ότι στις 28 Δεκεμβρίου, τη μέρα του δυστυχήματος ο ΟΣΕ ενέκρινε αρκετές δεσμεύσεις πίστωσης που αφορούν έργα. Μεταξύ αυτών, ποσό ύψους 1.061.951,30 ευρώ που αφορούσε την περίφημη σύμβαση 717, 29.035 ευρώ για την αναβάθμιση δικτύου ραδιοεπικοινωνίας κ.ά.

* * * Ταλαιπωρία την παρασμένη Παρακσευή 24 Φεβρουαρίου για 30 περίπου επιβάτες αμαξοστοιχίας της Hellenic Train από τη Δράμα προς Θεσσαλονίκη όταν ξέσπασε φωτιά στο τρένο ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει και πλησίαζε τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκη. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κλήθηκε η πυροσβεστική ενώ το τρένο έφτασε στη Θεσσαλονίκη με την βοήθεια εφεδρικής μηχανής.

* * * Πάτρα: Ο ΟΣΕ πραγματοποίησε εργασίες ανακαίνισης στο σταθμών των Τριών Συμμάχων

* * * Πριν από την τραγωδία στα Τέμπη, η Hellenic Train είχε ανακοινώσει την επαναφορά δρομολογίων τρένων από την 1η Μαρτίου που μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν με λεωφορεία προχώρησε η Hellenic Train. Συγκεκριμένα, θα επανέρχονταν οι αμαξοστοιχίες 1671/1672 και 3673/3674 στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή – Ξάνθη, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, οι αμαξοστοιχίες 1680-1681 στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Νέα Ορεστιάδα και το ζεύγος 1520-1521  στη γραμμή Αθήνα-  Λειανοκλάδι. Επίσης, στη γραμμή Διακοπτού – Καλαβρύτων, κάθε Σαββατοκύριακο τα δρομολόγια 4334, 4335, 4338 & 4339 του θερινό ωραρίου. Το τι θα συμβεί πλέον δεν το γνωρίζουμε ακόμα

* * * Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Πολιτισμού & Αθλητισμού κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητώντας ενημέρωση για το πότε θα επιστραφεί το ιστορικό βαγόνι του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ από την Αθήνα στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την ασφαλή μεταφορά και τοποθέτησή του στη Θεσσαλονίκη.

* * * Ουκρανία: Παραιτήθηκε από το πόστο του ο Alexander Kamyshin, ο επικεφαλής των Ουκρανικών σιδηροδρόμων κατά τη διάρκεια του πολέμου // Άνοιξαν δύο νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας // Ξεκινά πρόγραμμα απο-ρωσοποίησης των ουκρανικών σιδηροδρόμων // Ο ρόλος των ουκρανικών σιδηροδρόμων στην αντίσταση κατά της ρωσικής εισβολής // Γερμανία: Πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια του σιδηρόδρομου στη Γερμανία // Γαλλία: Χρηματοδότηση 100 δις ευρώ για μακροπρόθεσμα σιδηροδρομικά έργα // Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ο Σεΐχης Μοχάμεντ εγκαινίασε το εθνικό δίκτυο σιδηροδρόμων // Αίγυπτος: Σιδηροδρομικό δυστύχημα με νεκρούς και τραυματίες // Λ. Δ. Κονγκό: Σχέδιο για δημιουργία προαστιακού δικτύου μήκους 500 χλμ στην Κινσάσα // ΗΠΑ: Δεύτερος εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας μέσα σε λίγες εβδομάδες στο Οχάιο

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*