Σε αργία ο προϊστάμενος του σταθμάρχη Λάρισας – Στη θέση του παραμένει ο πρόεδρος του ΟΣΕ – Ανακοίνωση και από Hellenic Train

Σε αργία τέθηκε από χτες Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στο σταθμό Λάρισας.

Η απόφαση ελήφθη βάσει του άρθρου 102/30-5-2022 του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του ΟΣΕ, κατόπιν απόφασης του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Σπύρου Πατέρα.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΟΣΕ εξακολουθεί να παραμένει στη θέση παρά τη δήλωση του πρωθυπουργού για παραίτηση των επικεφαλής σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ ήδη από την Τετάρτη 1 Μαρτίου.

Μέχρι και σήμερα ο ΟΣΕ με τη μόνη επίσημη ανακοίνωση για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών την Πέμπτη 2 Μαρτίου εκφράζονται συλληπητήρια και σημειώνεται πως το πρώτο μέλλημα του οργανισμού ήταν να διαχειριστεί το συμβάν στο πεδίο.

Ανακοίνωση από Hellenic Train

Την πρώτη ανακοίνωση με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών και τις κινήσεις στις οποίες προέβη εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η Hellenic Train.

Όπως αναφέρεται, «το προσωπικό της Hellenic Train βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος και παρείχε υποστήριξη, σε συνεργασία με τις αρχές, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τις ομάδες διάσωσης, ενώ μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας υποστήριξε την κινητοποίηση των ψυχολόγων που θα βρίσκονταν στα νοσοκομεία. Επιπλέον, η Hellenic Train παρείχε λεωφορεία για να διευκολύνει τη μεταφορά των επιβατών που κατάφεραν να αποβιβαστούν προκειμένου να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη που ήταν ο τελικός προορισμός.»

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης είχε υποστηρίξει πως η εταιρεία δεν παρείχε καμία υποστήριξη στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Όσον αφορά το ζήτημα των εισιτηρίων, η Hellenic Train επισημαίνει πως τα εισιτήρια που εκδίδονται στα εκδοτήρια δεν είναι ονομαστικά, όπως τα διαδικτυακά, ωστόσο ο αριθμός των επιβατών δεν μπορεί ποτέ να υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train:

Οι ημέρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλη τη χώρα και για την εταιρεία μας, η οποία έχασε 9 εργαζόμενους στο δυστύχημα. Η Hellenic Train εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων στους οποίους προσφέρει με κάθε τρόπο την στήριξή της.

Η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεργάζεται στενά με τους διασώστες και τους φορείς ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο συρμών στα Τέμπη, στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος και παρείχε υποστήριξη, σε συνεργασία με τις αρχές, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τις ομάδες διάσωσης, ενώ μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας υποστήριξε την κινητοποίηση των ψυχολόγων που θα βρίσκονταν στα νοσοκομεία. Επιπλέον, η Hellenic Train παρείχε λεωφορεία για να διευκολύνει τη μεταφορά των επιβατών που κατάφεραν να αποβιβαστούν προκειμένου να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη που ήταν ο τελικός προορισμός.

Αμέσως μετά το συμβάν, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, με σκοπό να παρέχει πληροφορίες και να παραπέμπει στις αρμόδιες αρχές για πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα.

Η Hellenic Train διευκρινίζει ότι ο κατάλογος των ονομάτων των επιβατών που δόθηκε στις αρχές περιλαμβάνει μόνο τους επιβάτες που είχαν αγοράσει διαδικτυακό εισιτήριο. Στην περίπτωση των επιβατών που αγόρασαν εισιτήρια στα εκδοτήρια εισιτηρίων, το εισιτήριό τους, αν και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη θέση, δεν ήταν ονομαστικό.

Η εταιρεία ενημερώνει ότι ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλούνται δεν υπερβαίνει ποτέ τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Στους υπεραστικούς συρμούς, όλα τα εισιτήρια αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες θέσεις και, ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως τρόπου αγοράς, είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω του εκδοτηρίου ή στο τραίνο, ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλούνται δεν μπορεί ποτέ να υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.

Η Hellenic Train επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν φιάλες υγραερίου στο τρένο. Ο εξοπλισμός εξυπηρέτησης στο βαγόνι του εστιατορίου είναι ηλεκτρικός.

Η εταιρεία συνεχίζει το έργο της, βοηθώντας και υποστηρίζοντας τα θύματα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες αρχές.

Αίτημα για συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών

Αίτημα για άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών την Παρασκευή 3 Μαρτίου.

Όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή, «έστω και μέσα από αυτήν την τραγική κατάσταση που βιώνουμε θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μας δοθούν χρονοδιαγράμματα και απαντήσεις για να μπορέσουμε να δούμε στα μάτια ξανά τους Έλληνες, λέγοντας ότι με το Σιδηρόδρομο δεν μεταφέρεσαι, αλλά ταξιδεύεις και ταξιδεύεις ασφαλής.»

Σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 6 Μαρτίου και μεθαύριο, Τρίτη 7 Μαρτίου, σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη στο σημείο του δυστυχήματος και σε συγκοινωνιακές υποδομές για επιτόπια επιθεώρηση.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 11:00, ο Υπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην έδρα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης.

Η συγνώμη του Πρωθυπουργού

Στην τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σημερινή δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Σήμερα θα ήθελα να γράψω για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Χωρίς ξύλινα λόγια, χωρίς να επαναλαμβάνω τα τετριμμένα. Να κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και σε λόγια τα συναισθήματα μου.

Και ξεκινώ με τα αυτονόητα. Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς.»

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*