Δύο στα τρία νέα λεωφορεία στην Ευρώπη “καίνε” ντίζελ

Μπορεί η αγορά των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών -κυρίως ηλεκτρικών- να βρίσκεται σε συνεχόμενη άνοδο στην Ευρώπη, ωστόσο τα περισσότερα εκ των νέων λεωφορείων που ταξινομούνται στη Γηραία Ήπειρο εξακολουθούν να είναι λεωφορεία ντίζελ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το 67,3% των πωλήσεων νέων λεωφορείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 αφορούσε λεωφορεία ντίζελ, ποσοστό κατά 1,5% μικρότερο σε σχέση με το 2021. Τα στοιχεία αφορούν τόσο λεωφορεία αστικού τύπου όσο και τουριστικά λεωφορεία (πούλμαν).

Την  ίδια στιγμή, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών λεωφορείων αντιπροσωπεύουν το 12,7% του συνόλου, από 10,6% το 2021. Τα λεωφορεία εναλλακτικής ενέργειας έχουν πλέον μερίδιο το 32,7% στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι ταξινομήσεις νέων λεωφορείων ντίζελ στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 7,8% το 2022, φτάνοντας τα 18.500 οχήματα. Ωστόσο, τα λεωφορεία που κινούνται με ντίζελ παρέμειναν τα πιο δημοφιλή από όλα τα νέα λεωφορεία, αντιπροσωπεύοντας το 67,3% του συνόλου των πωλήσεων νέων λεωφορείων. Τρεις από τις τέσσερις μεγάλες αγορές κατέγραψαν διψήφιες απώλειες: η Γερμανία (-28,9%), η Γαλλία (-21,4%) και η Ιταλία (-21,4%). Αντίθετα, η Ισπανία σημείωσε σημαντική αύξηση στις ταξινομήσεις νέων λεωφορείων ντίζελ (+52,2%).

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν πέρυσι και οι πωλήσεις λεωφορείων πετρελαίου αφού πωλήθηκαν μόνο 3 εντός της Ε.Ε.

Το 2022, οι πωλήσεις νέων ηλεκτρικά φορτιζόμενων λεωφορείων στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 13,7% φτάνοντας τα 3.505 οχήματα, αντιπροσωπεύοντας έτσι το 12,7% της αγοράς λεωφορείων της Ε.Ε.. Η Γαλλία, που είναι η μεγαλύτερη αγορά για αυτόν τον τύπο καυσίμου, παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 26,4%. Η Γερμανία και η Δανία –η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη αγορά αντίστοιχα– κατέγραψαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη (+10,1% και +79,5%). Στις τρεις παραπάνω χώρες, κυκλοφορούν περισσότερα από τα μισά ηλεκτρικά λεωφορεία που είναι ταξινομημένα στην Ε.Ε.

Γράφημα: ACEA

Αντίθετα, τα υβριδικά ηλεκτρικά λεωφορεία έχασαν έδαφος, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά -25,9% και το μερίδιο αγοράς να συρρικνώνεται από 10,3% το 2021 σε 8,1% πέρυσι. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην απότομη πτώση που καταγράφηκε στη Γερμανία (-25,3%), η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των υβριδικών ηλεκτρικών λεωφορείων που ταξινομούνται στην Ε.Ε.

Συνολικά, το 11,9% όλων των νέων λεωφορείων και πούλμαν που ταξινομήθηκαν το 2022 κινούνταν με εναλλακτικά καύσιμα (περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο, LPG, βιοκαύσιμα και αιθανόλη), τα περισσότερα από τα οποία κινούνταν με φυσικό αέριο. Η Γαλλία –η μεγαλύτερη αγορά αυτής της κατηγορίας– είχε πτώση (-11,5%). Ωστόσο, η Ιταλία και η Ισπανία σημείωσαν τριψήφια και διψήφια ανόδου (+112,6% και +28,6% αντίστοιχα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια συνολική αύξηση 8%, με 3.262 νέα οχήματα να ταξινομούνται σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA, το 2022 στην Ελλάδα ταξινομήθηκε ένα μόνο ηλεκτρικό λεωφορείο και κανένα άλλο λεωφορείο με εναλλακτικά καύσιμα. Την ίδια χρονιά, ταξινομήθηκαν 260 λεωφορεία ντίζελ (περιλαμβάνονται τόσο λεωφορεία αστικού τύπου όσο και λεωφορεία τύπου πούλμαν), -42,7% λιγότερα από το 2021 όταν είχαν ταξινομηθεί 454. Τα λεωφορεία ντίζελ έχουν πλέον μερίδιο 99,6% στην Ελλάδα.

Πηγή: ACEA, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*