Τα νέα του σιδηρόδρομου: μειώνουν ταχύτητες η επανεκκίνηση και τα τρένα καθώς τα προβλήματα παραμένουν

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα, μετά από αναδιαμόρφωση του σχεδιασμού, η επιχείρηση επανεκκίνησης των σιδηροδρόμων η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε ένα πρωινό ζεύγος δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και ένας ζεύγος δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Καλαμπάκας. Η προσωρινή λύση που βρέθηκε στο πρόβλημα μη πιστοποίησης των συσκευών GSMR που έχει η Hellenic Train από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είναι η επιβίβαση ενός υπαλλήλου του ΟΣΕ στο τρένο ο οποίος θα χειρίζεται φορητές συσκευές ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία με το σταθμάρχη αν χρειαστεί σε σημεία όπου δεν υπάρχει σήμα VHF, όπως εντός της σήραγγας των Τεμπών.

* * * Βεβαίως, την ίδια στιγμή ισχύουν και τα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα ασφαλείας όπως η ύπαρξη δύο μηχανοδηγών -αλλά και δύο σταθμαρχών στους σταθμούς- και οι χαμηλότερες ταχύτητες λόγω των οποίων το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον σε 5μιση ώρες αντί για 4 πριν την τραγωδία των Τεμπών. Είναι σαφές πως λόγω της ασφάλειας, η εξυπηρέτηση προς το παρόν κάνει βήματα προς τα πίσω. Ένα σημαντικό ερώτημα επίσης είναι για πόσο καιρό θα είναι δυνατή η χρήση δύο σταθμαρχών και δύο μηχανοδηγών σε κάθε βάρδια ιδιαίτερα καθώς θα αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται.

* * * Κατά τα άλλα, την περασμένη Δευτέρα ήταν διάχυτο το κυβερνητικό άγχος να περάσει μία εικόνα «επιστροφής στην κανονικότητα» στο σιδηρόδρομο κάτι που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού και πολλά προβλήματα υπάρχουν τα οποία θα χρειαστούν χρόνο για να επιλυθούν αλλά και δικαιολογημένη διστακτικότητα από την πλευρά των επιβατών οι οποίοι επίσης θα χρειαστούν το χρόνο τους. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε την επανέναρξη «επικοινωνιακό σόου» αφού δρομολόγια που είχαν εξαγγελθεί πως θα ξεκινήσουν τελικά δεν ξεκίνησαν, και σταθμοί παραμένουν «κλειστοί» [σ.σ. κατά τη σιδηροδρομική ορολογία, ανοικτοί όμως για τους επιβάτες] αφού δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμάρχες και κλειδούχοι.

* * * Από την πλευρά των μηχανοδηγών τονίζεται πως τα προβλήματα στις γραμμές παραμένουν με βραδυπορίες και μονοδρομήσεις, όπως φαίνεται και από έντυπο το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα οι σιδηροδρομικοί. Ειδικότερα, στη γραμμή της Χαλκίδας του Προαστιακού αυτή την εβδομάδα ισχύει μονοδρόμηση μεταξύ Αφιδνών και Οινόης (κατά πάσα πιθανότητα λόγω της ηλεκτροκίνησης, όπως φαίνεται και παρακάτω), με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται μόνο η γραμμή της καθόδου (προς Αθήνα) άρα και μόνο οι αποβάθρες αυτές και προς τις δύο κατευθύνσεις.

* * * Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέκρινε επίσης τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος επιβιβάστηκε στο πρώτο δρομολόγιο προς Καλαμπάκα, ωστόσο αποβιβάστηκε έξω από την Αθήνα. Επίσης έγινε λόγος για τηλεοπτικά ρεπορτάζ στα οποία οι ρεπόρτερ φέρονται να πήραν δηλώσεις από στελέχη της ΝΔ τα οποία ταξίδευαν με το τρένο χωρίς να υπάρξει αναφορά στην ιδιότητά τους. Όσον αφορά την μετακίνηση πολιτικών με τρένα το έχουμε τονίσει επανειλημμένα: θα αλλάξει κάτι όταν πολιτικοί αρχίσουν να επιβιβάζονται στα τρένα (και γενικότερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) για να καλύψουν την ανάγκη μετακίνησής τους, όχι όταν επιβιβάζονται μαζί με κάμερες μπαίνοντας μάλιστα χωρίς λόγο και στην καμπίνα μηχανοδήγησης και κάθονται και στην καρέκλα του οδηγού για να βγάλουν φωτογραφίες, κάτι που προφανώς απαγορεύεται από τους κανονισμούς λειτουργίας.

* * * Σε εξέλιξη βρίσκονται εν τω μεταξύ οι εργασίες στη σήραγγα της Κακιάς Σκάλας η οποία είχε μείνει για πολλά χρόνια χωρίς ρεύμα, εξαερισμό και πυρασφάλεια. (Το τι θα πρέπει να γίνει με όσους  άφησαν τη σήραγγα σε αυτή την κατάσταση είναι μια άλλη συζήτηση που για προφανείς λόγους όλοι αποφεύγουν.) Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του σταθμάρχη Αθηνών, οι εργασίες αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν από μέρα σε μέρα. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εκκρεμότητα προκειμένου να επανέλθουν τα δρομολόγια του Προαστιακού ως το Κιάτο.

* * * Αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με το νεότερο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΣΕ την περασμένη βδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού ως τη Μαγούλα καθώς και τα δρομολόγια Αθήνα – Λιανοκλάδι. Η σχετική ανακοίνωση της Hellenic Train αναμένεται μέσα στη μέρα και ακούμε ότι το πιο πιθανό είναι πως τα δρομολόγια προς Μαγούλα όντως θα ξεκινήσουν ενώ υπάρχει ένα ερωτηματικό για τα υπόλοιπα.

* * * Απαισιόδοξος για την πλήρη επαναφορά – μέσα στους επόμενους 3-5 μήνες – όλου του πλέγματος των δρομολογίων που υφίσταντο πριν από την τραγωδία στα Τέμπη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, λόγω των πολλών προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται

* * * “Πανέτοιμος” και απόλυτα “ικανός” να αναλάβει μόνος του υπηρεσία, δήλωνε ο μοιραίος σταθμάρχης των Τεμπών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής εκπαίδευσής του, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των συναδέλφων του. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι 13 νεοπροσληφθέντες σταθμάρχες της σειράς του δήλωσαν ανέτοιμοι και ζήτησαν αρχικά να εκτελέσουν υπηρεσία ως ενισχυτικοί-βοηθητικοί των μόνιμων και έμπειρων σταθμαρχών στην Επιθεώρηση Λάρισας. [Σχόλιο: Όταν 13 στους 14 σταθμάρχες δηλώνουν ανέτοιμοι να εργαστούν μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους -πλην ενός με επικίνδυνη αυτοπεποίθηση- τότε προφανώς και κάτι δεν πάει καλά με τη διαδικασία της εκπαίδευσης τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, δηλαδή του ελάχιστου χρόνου προσαρμογής που έχουν οι σταθμάρχες μέχρι την ανάληψη καθηκόντων. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να καταργήσει την πρακτική της πρόσληψης συμβασιούχων σταθμαρχών αντί μονίμων.]

* * * Προφυλακιστέος κρίθηκε ο επιθεωρητής Λάρισας μετά την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή. Μέσω υπομνήματος, ο επιθεωρητής -που έλαβε αναρρωτική αμέσως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη- επιχείρησε να επιρρίψει της ευθύνες στους σταθμάρχες. Ο δικηγόρος του αντέδρασε για την προφυλάκιση τη στιγμή που οι σταθμάρχες αφέθηκαν ελεύθεροι // Aκαταδίωκτο με τροπολογία στη Βουλή για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη, προκαλώντας αντιδράσεις.

* * * Μεσσηνία: Καταστροφική απόφαση απαλλοτρίωσης των σιδηροδρομικών γραμμών για την κατασκευή δρόμου // Τρίκαλα: Οι αποθήκες του ΟΣΕ μετατρέπονται σε πολιτιστικό χώρο από το Δήμο Τρικκαίων // Λάρισα: Ταλαιπωρία για 400 εργαζόμενους από την αναστολή δρομολογίων Λάρισα – Θεσσαλονίκη

* * * Πώς πάγωσε η εργολαβία που θα λειτουργούσε σε 9 μήνες για την παρακολούθηση γεφυρών σε σεισμογενή περιοχή, αφού η ΕΡΓΟΣΕ δεν είχε προβλέψει την παροχή ρεύματος

* * * Υπαιτιότητα κατά 80% αναγνώρισε ο Άρειος Πάγος στον ΟΣΕ χρόνια πριν από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη για την έλλειψη μέτρων σε διάβαση μεταξύ Λάρισας – Βόλου

* * * Πάτρα: Τα δρομολόγια του Προαστιακού διακόπηκαν την περασμένη Παρασκευή λόγω κομμένης σιδηροτροχιάς. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Hellenic Train το μέσο της Πάτρας αντιμετωπίζει προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων καθημερινά // Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις μπάρες του ΟΣΕ – Δεν υπάρχει συγχρονισμός

* * * Ο ΟΣΕ απάντησε σε ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Βιλιάρδο σχετικά με την εκχώρηση των υπηρεσιών φύλαξης των ισόπεδων διαβάσεων σε ιδιώτες εργολάβους. Όπως αναφέρεται μετά το διαγωνισμό ΣΟΧ/2019 για την πρόσληψη 160 υπαλλήλων με 12μηνες συμβάσεις (προσλήφθηκαν εντός του 2021 και οι συμβάσεις έληξαν σταδιακά εντός του 2022), ετέθη το θέμα της επαναπρόσληψής τους κάτι το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό λόγω του νόμου 4765/2021. «Αναγκαστικά», όπως αναφέρεται, ο ΟΣΕ απευθύνθηκε σε εταιρείες security, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν διαδικασίες για την πραγματοποίηση νέων διαγωνισμών διετούς διάρκειας. Όπως σημειώνεται, οι εταιρείες security απασχολούν και πρώην συμβασιούχους του ΟΣΕ.

* * * Νέες ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με το σιδηρόδρομο που κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες:

  • Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τις οφειλές της Hellenic Train προς το Ελληνικό δημόσιο, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ και ενέργειες της διοίκησης για την είσπραξή τους.
  • Κατάθεση αναφοράς από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ψυχογιό με την επιστολή του Σωματείου Επιβατών για την ασφαλή λειτουργία και επανεκκίνηση του Προαστιακού και στην Κορινθία.
  • Ερώτηση από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής για τις απευθείας αναθέσεις των υπηρεσιών φύλαξης των διαβάσεων του ΟΣΕ και αίτημα για κατάθεση εγγράφων που αφορούν προηγούμενο σχετικό διαγωνισμό.
  • Ερώτηση από το βουλευτή Χ. Γκόγκα του Κινήματος Αλλαγής για το δυτικό τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και το σχεδιασμό για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου
  • Ερώτηση από βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με μέτρα για την αποφυγή δυστυχήματος στις σιδηροδρομικές διαβάσεις της δημοτικής ενότητας Αυλίδας, του Δήμου Χαλκιδέων

* * * Το κυβερνητικό του πρόγραμμα για τις υποδομές και τις μεταφορές καθώς και για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων παρουσιάζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

* * * Μετά την αποχώρηση του προηγούμενου Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ ακολούθησε και η αυτοδίκαιη αποχώρηση μίας έκτακτης υπαλλήλου που είχε προσληφθεί στο γραφείο του. Η υπάλληλος προσλήφθηκε και πάλι τέσσερις μέρες αργότερα από το νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού.

* * * Ολλανδία: Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από τον εκτροχιασμό τρένου // Ελβετία: 2 εκτροχιασμοί τρένων την ίδια μέρα με 15 τραυματίες // Γερμανία: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου επέκρινε τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμου και την κυβέρνηση για χρόνια αδυναμία αντιμετώπισης των οικονομικών τους προβλημάτων // Ηνωμένο Βασίλειο: Σε εξέλιξη οι εργασίες τοποθέτησης σιδηροδρομικής γέφυρας 5.000 τόνων στη Σκωτία //  Ευρώπη: Πολλά εκατομμύρια ευρώ κοστίζει στις σιδηροδρομικές εταιρείες ο καθαρισμός τρένων από τα γκράφιτι κάθε χρόνο // Ουκρανία: Τα νοσοκομειακά τρένα της χώρας ολοκλήρωσαν την 100ή τους αποστολή από την έναρξη του πολέμου // ΗΠΑ: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου στη Μοντάνα

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*