Τα διώροφα λεωφορεία του ΟΑΣΑ ξαναβγαίνουν στο δρόμο

Θετικό αποτέλεσμα φαίνεται πως έχει η τελευταία προσπάθεια της ΟΣΥ να εκμισθώσει τα τέσσερα διώροφα αστικά λεωφορεία τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια παραμένουν ακινητοποιημένα στο αμαξοστάσιο αφού δεν έχει βρεθεί ένας μόνιμος ρόλος για αυτά.

Πρόκειται για τα λεωφορεία που αγοράστηκαν από την πρώην ΕΘΕΛ το 2007 αντί ποσού 1.666.000 ευρώ για να χρησιμοποιηθούν στην τουριστική γραμμή 400 του ΟΑΣΑ η οποία εν τω μεταξύ καταργήθηκε πριν την παράδοσή των οχημάτων το 2010-2011. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πρόκειται για τα πλέον καινούρια λεωφορεία που εντάχθηκαν στο στόλο της ΟΣΥ (δεν έχει προστεθεί κανένα άλλο καινούριο λεωφορείο εδώ και 13 χρόνια) αλλά τελικά και αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί λιγότερο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ΟΣΥ προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνσμό για την εκμίσθωση των τεσσάρων λεωφορείων (σε ομάδες των δύο ή όλα μαζί) για περίοδο 9 ετών, με την τιμή εκκίνησης για το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ ανά όχημα. Πριν από λίγες μέρες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥ ενέκρινε την απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού με την οποία τα τέσσερα λεωφορεία θα μισθωθούν από την εταιρεία OPEN TOP BUS HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. η οποία έχει ήδη στόλο με διώροφα λεωφορεία που πραγματοποιούν τουριστικά δρομολόγια στο κέντρο της Αθήνας και αλλού.

Στο παρελθόν βεβαίως είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες προσπάθειες για την εκμίσθωση των λεωφορείων οι οποίες κατέληκαν άδοξα, παρατείνοντας έτσι την παραμονή των οχημάτων στο αμαξοστάσιο.

Η ιστορία των διώροφων λεωφορείων

Τα 4 διώροφα λεωφορεία της πρώην ΕΘΕΛ αγοράστηκαν το 2007 αντί ποσού 1.666.000 ευρώ για να χρησιμοποιηθούν στην τουριστική γραμμή 400, η οποία με εισιτήριο 5 ευρώ έκανε το γύρο της Αθήνας. Πιέσεις όμως από τις εταιρείες των κόκκινων τουριστικών λεωφορείων είχαν ως αποτέλεσμα ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης από κοινού με τον τότε υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρη Σπηλιωτόπουλο να υπογράψουν Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγόρευε την χρήση δημόσιων λεωφορείων ως τουριστικών. Ο ΟΑΣΑ αποσύρθηκε από τον ανταγωνισμό και η γραμμή 400 καταργήθηκε, με επίσημη δικαιολογία την χαμηλή κίνηση.

Η παραλαβή των λεωφορείων έγινε το 2010, ένα εξάμηνο μετά την κατάργηση της γραμμής 400. Η ΕΘΕΛ επιδίωξε να χρησιμοποιήσει τα 4 διώροφα λεωφορεία σε γραμμές με υψηλή επιβατική κίνηση όπως η γραμμή Ε22 Ακαδημία – Σαρωνίδα στην οποία ξεκίνησαν δρομολόγια από το 2011. Αυτό όμως κράτησε για λίγο καιρό αφού τα διώροφα λεωφορεία θεωρήθηκαν μεγάλα για να κινηθούν στους δρόμους της Αθήνας (στους οποίους πάντως κινούνται χωρίς πρόβλημα τα διώροφα ιδιωτικά λεωφορεία αλλά και τα αρθρωτά της ΟΣΥ), ενώ υπήρχαν παράπονα από το επιβατικό κοινό σχετικά με θέματα ασφαλείας και μη επαρκούς κάλυψης από καιρικά φαινόμενα.

Έτσι, εδώ και μία δεκαετία τα διώροφα λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα στο αμαξοστάσιο. Το 2012 έγινε η πρώτη προσπάθεια εκμίσθωσής τους σε ιδιώτες η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών στα γραφεία της ΟΣΥ τη μέρα του διαγωνισμού. Αντιδράσεις από συνδικαλιστές υπήρξαν και στην επόμενη προσπάθεια εκμίσθωσής τους, το 2014, αφού θεώρησαν την κατώτατη τιμή των 3.690 ευρώ με ΦΠΑ ανά μήνα ανά λεωφορείο, που προέβλεπε ο σχετικός διαγωνισμός, εξευτελιστική (ποσό που πλέον θεωρείται μεγάλο για λεωφορεία που δεν έχουν κινηθεί εδώ και 10 χρόνια). Ο ένας ενδιαφερόμενος για τη μίσθωσή τους αποσύρθηκε από το διαγωνισμό.

Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να βρει λύσεις για την αξιοποίηση των λεωφορείων, όπως τη μετατροπή ενός σε λεωφορείο φροντίδας αστέγων (τελικά χρησιμοποιήθηκε άλλο λεωφορείο) ή την επαναφορά της δυνατότητας εκτέλεσης τουριστικών δρομολογίων από τον ΟΑΣΑ η οποία όμως τελικά δεν έγινε πράξη, όπως και το εναλλακτικό σχέδιο για την εκτέλεση «πολιτιστικών διαδρομών» το οποίο παρουσίασε ο ΟΑΣΑ, αλλά επίσης δεν υλοποιήθηκε.

Πλέον, φαίνεται ότι τα λεωφορεία θα βγουν από το αμαξοστάσιο για να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό τον οποίο και αποκτήθηκαν.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*