Τα νέα του σιδηρόδρομου: δολιοφθορές στον Προαστιακό της Αθήνας και νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ-Hellenic Train

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Καθημερινά φαινόμενα δολιοφθοράς στο σιδηροδρομικό δίκτυο κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης. Μιλώντας στο OPEN, ανέφερε πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται να πραγματοποιούνται δολιοφθορές ή κλοπές καλωδίων λίγο πριν ξεκινήσει η λειτουργία συστημάτων σηματοδότησης στο δίκτυο. Όπως ανέφερε τα περιστατικά ξεκίνησαν από το σταθμό της Νερατζιώτισσας στον Προαστιακό της Αθήνας, και προχωρούν σταδιακά προς το Αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν αρκετά φωτοσήματα. Έκανε επίσης λόγω για ενδείξεις οργανωμένου κυκλώματος και για ύπαρξη στοιχείων από κάμερες τα οποία παρέδωσε στην αστυνομία.

* * * Όσον αφορά τη φύλαξη του δικτύου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ ανέφερε πως ο οργανισμός δαπανά μεγάλα ποσά τα τελευταία χρόνια προς τον σκοπό αυτό ενώ καλά αποτελέσματα έχει αποφέρει και η χρήση drone. Σύμφωνα με έγγραφα που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, τις τελευταίες μέρες ο οργανισμός προχώρησε σε αναθέσεις για την φύλαξη των σταθμών στο τμήμα Λιόσια – Κάντζα, τη φύλαξη με περιοπολία αυτοκινήτου των σηράγγων στο τμήμα Λιόσια – Κιάτο, καθώς και την φύλαξη και τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας στο σταθμό Κάτω Αχαρναί.

* * * Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων για το περιστατικό της ακινητοποίησης αμαξοστοιχίας και σύγκρουσής της με βοηθητική μηχανή κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ελπίς τον Ιανουάριο του 2022. Στην Hellenic Train επιβλήθηκαν τρία πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, ενώ στον ΟΣΕ δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 98.000 ευρώ, μετά τον καταλογισμό παραβάσεων του Γενικού Κανονισμού Κίνησης και από τις δύο εταιρείες που έθεσαν «σε σοβαρό κίνδυνο τους 181 επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC54/Αθήνα-Θεσσαλονίκη οι οποίοι εκτέθηκαν σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες , κάποιοι εξ’ αυτών τραυματίστηκαν εξαιτίας λανθασμένων επιλογών και μη έγκαιρων και σωστών συνεννοήσεων μεταξύ των ελεγχόμενων
επιχειρήσεων και εντέλει ταλαιπωρήθηκαν σωματικά και ψυχικά μένοντας εγκλωβισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός των συρμών και εκτός σταθμών».

* * * Αμαξοστοιχία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Κιάτο – Αίγιο ακινητοποιήθηκε στο σταθμό της Ακράτας το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 20 Μαΐου. Δρομολόγια αντικαταστάθηκαν από λεωφορεία ενώ το τρένο έφτασε στο Αίγιο και εκτέλεσε επόμενα δρομολόγια με τη βοήθεια εφεδρικής μηχανής από το Κιάτο.

* * * Το σωματείο των μηχανοδηγών καταγγέλλει πως ντιζελοκίνητο τρένο στάλθηκε από τον διαχειριστή της υποδομής σε γραμμή με κομμένα καλώδια ηλεκτροκίνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού.

* * * Κατόπιν των καταγγελιών από τους μηχανοδηγούς, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ αναμένεται να συζητηθεί σήμερα η έγκριση της πραγματοποίησης δύο διαγωνισμών για εργασίες εκχόρτωσης και καθαρισμού πλησίον των γραμμών σε Μακεδονία – Θράκη και Κεντρική-Νότια Ελλάδα την περίοδο 2023-2024. Για ποιο λόγο αυτό πρέπει όμως να συμβαίνει κάθε χρόνο κατόπιν εορτής;

* * * Η Κοινοπραξία «Ρήγας – Θέμελη» αναδείχθηκε μειοδότης, για την εργολαβία συντήρησης της σιδηροδρομικής γραμμής του Προαστιακού της Πάτρας, με 1,3 εκατ. ευρώ. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν 4 προσφορές κι επιπλέον συμμετείχαν ακόμα οι εργοληπτικές εταιρείες «Ξανθάκης», «Προμηθέας» και «ΤΕΣ». Οι εργασίες θα γίνουν στα τμήματα της γραμμής του τρένου, μεταξύ των σταθμών Ρίου – Αγίου Διονυσίου – Πάτρας – Αγίου Ανδρέα – Κάτω Αχαΐας και αφορούν στη συντήρηση της υπό κυκλοφορίας μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, που διέρχεται από τον ιστό της πόλης.

* * * Η Κοινοπραξία του Ομίλου Κοπελούζου με τη Hellenic Train αναλαμβάνει και επισήμως την πολύπαθη παραχώρηση του Εμπορευματικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΔΙ) Θριασίου Πεδίου, γνωστό και ως Θριάσιο ΙΙ, ύψους 696 εκατ. ευρώ σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη.

* * * Αλλαγές στη διοίκηση της Hellenic Train αναμένεται να επιφέρει ο ορισμός του μέχρι σήμερα προέδρου της εταιρείας Dario Lo Bosco σε πρόεδρο της Rete Ferroviaria Italiana (διαχειριστής της ιταλικής σιδηροδρομικής υποδομής), θυγατρική της Ferrovie dello Stato Italiane.

* * * Μέσω απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Μεταφορών που ελήφθη πριν τις εκλογές, ορίζεται το ανώτατο όριο ημερών μετακίνησης εκτός έδρας για το προσωπικό της ΕΡΓΟΣΕ το έτος 2023. Οι μέρες ποικίλουν από 3 για Οικονομικούς – Λογιστές μέχρι και 30 για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, 40 για επιβλέποντες Μηχανικούς κατηγορίας ΠΕ και 50 για επιβλέποντες Μηχανικούς κατηγορίας ΤΕ.

* * * Στην απαγόρευση των πτήσεων εσωτερικού μικρών αποστάσεων (π.χ. Παρίσι – Λυών) προχωρά η Γαλλία για κλιματικούς λόγους. Εφόσον κάτι τέτοιο συνέβαινε και στην Ελλάδα (κάτι που σήμερα ακούγεται ως επιστημονική φαντασία), θα σταματούσαν οι περισσότερες πτήσεις εσωτερικού (για τις πόλεις που εξυπηρετούνται από το σιδηρόδρομο) πλην αυτών προς/από τα νησιά. Στην Ελλάδα βέβαια εν έτει 2023 δεν υπάρχει ακόμα η εναλλακτική ενός γρήγορου και αξιόπιστου σιδηρόδρομου. Ας ελπίσουμε να εμπνευστεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της σιδηροδρομικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

* * * Γερμανία: 73 συρμούς για υπεραστικά δρομολόγια προμηθεύεται η Deutsche Bahn // Μεγάλη Βρετανία: Επιδείνωση της κατάστασης της σιδηροδρομικής υποδομής την επόμενη πενταετία αναμένεται σε Αγγλία και Ουαλία // Ενδεχόμενο να διακοπούν οι υπηρεσίες παροχής wifi στους επιβάτες τρένων λόγω περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης // Ολλανδία: Ένας πρώην φρουρός σε τρένα ίδρυσε σιδηροδρομική επιχείρηση  // Βουλγαρία: Η ΕΕ χρηματοδοτεί την στροφή επιβατών και εμπορευμάτων στο σιδηρόδρομο // Ιαπωνία: 12 τρένα υψηλών ταχυτήτων θα κατασκευάσει η ιαπωνική Hitachi για τους σιδηρόδρομους της Ταϊβάν

* * * Από τη Διαύγεια: Έγκριση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παροχής 52 συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας για τις υπηρεσιακές ανάγκες επικοινωνίας των στελεχών της ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε. με ανώτατη μηνιαία δαπάνη 12 – 60 ευρώ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*