Τα νέα του σιδηρόδρομου: προβλήματα ακόμα και με ελάχιστα δρομολόγια, ξεκινούν εργασίες σε σταθμούς του Προαστιακού

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας, είναι ο ανώτερος ιεραρχικά κρατικός αξιωματούχος που μπαίνει στο κάδρο των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης αναφορικά με την μετάθεση του μοιραίου σταθμάρχη της Λάρισας (δίωξη ασκήθηκε ακόμα και σε δύο μέλη της επιτροπής του οργανισμού που εισηγήθηκε την μετάταξη), η νομιμότητα της οποίας πλέον αμφισβητείται (αν και στελέχη της κυβέρνησης υποστήριζαν από την αρχή πως ήταν καθ’ όλα νόμιμη). Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στην αρχή ακόμα της μίας υπόθεσης που θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα, δεδομένων και των ρυθμών της ελληνικής δικαιοσύνης.

* * * Αν κάποιος πίστευε πως η πραγματοποίηση λιγότερων δρομολογίων στο σιδηρόδρομο θα οδηγούσε σε μείωση των καθυστερήσεων, έχει πλέον διαψευστεί πλήρως αφού οι καθυστερήσεις στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (με βάση και τα αναδιαμορφωμένα δρομολόγια) βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τις τελευταίες μέρες. Όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, στα απρόοπτα περιλαμβάνονται μία μικρή πυρκαγιά πλησίον των γραμμών στους Αγ. Θεοδώρους λόγω της οποίας έγινε διακοπή ρεύματος από τα Άνω Λιόσια έως το Κιάτο αλλά και μία κακόγουστη «φάρσα» για βόμα σε συρμό IC ο οποίος ακινητοποιήθηκε στο ΣΚΑ μέχρι τον έλεγχό του από την αστυνομία, διακόπτωντας όμως την κίνηση στο σιδηροδρομικό άξονα. Προφανώς κανείς δεν σκέφτηκε να οδηγήσει το συρμό σε κάποια απομακρυσμένη παρακαμπτήριο γραμμή του Συγκοινωνακού Κέντρου Αχαρνών για να μείνει ανοικτή η κύρια γραμμή προς Θεσσαλονίκη.

* * * Η πλειοψηφία των προβλημάτων που παρατηρούνται οφείλεται βεβαίως σε σε διαχρονικά προβλήματα των υποδομών, ωστόσο, όπως παρατηρούν και οι μηχανοδηγοί με αφορμή των προπηλακισμό συναδέλφου τους την περασμένη Παρασκευή, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιος τρόπος άμεσης ενημέρωσης των επιβατών ενώ αυτοί βρίσκονται στις αποβάθρες για τις καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων. Η νέα τηλεματική του ΟΣΕ αγνοείται, ενώ οι εκδότες εισιτηρίων των σταθμών (υπάλληλοι εργολάβων) σπάνια έως ποτέ δεν κάνουν ηχητικές ανακοινώσεις. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που η Hellenic Train επρεπε να έχει λύσει εδώ και χρόνια.

* * * Χτες Τετάρτη, μηχανοδηγός στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να ξεκινήσει (δοκιμαστικό) δρομολόγιο όταν παρέλαβε από τον ΟΣΕ λίστα με 11 αυτόματες διαβάσεις εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΕΠΕ κ. Γενιδούνια. Η αντιπολίτευση φυσικά έσπευσε να εκμεταλευτεί το συμβάν αυτό, με την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά σε ανακοίνωση.

* * * Κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο -ξανά- για “τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης” το οποίο λειτουργούσε, λες και δεν διάβασε το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, έκανε λόγο για πρωτόκολλο λειτουργίας που υπήρχε αλλά δεν ακολουθήθηκε. Κατά τα άλλα υποσχέθηκε πως το νέο κέντρο τηλεδιοίκησης θα λειτουργήσει ως το τέλος Ιουνίου, ενώ ο Προαστιακός Λάρισα – Θεσσαλονίκη θα επανεκκινήσει μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας (προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση της Hellenic Train). Για «προσβλητική επίδειξη κυνισμού από τον κ. Γεραπετρίτη» μίλησε ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ.

* * * Πρώην στέλεχος του ΟΣΕ καταγγέλλει ότι ο Διευθυντής Κυκλοφορίας του οργανισμού, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια τροχαίου, παραποίησε ηχητικά ντοκουμέντα που αποτελούν στοιχεία της δικογραφίας του δυστυχήματος των Τεμπών // Νέα στοιχεία για τη σύγκρουση στα Τέμπη φέρνει στο φως το Newpost που δείχνουν ότι οι δύο μηχανοδηγοί των τρένων δεν πρόλαβαν καν να αντιδράσουν σε έγκαιρο χρόνο // Στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών αγνοούνται σημαντικότατες παράμετροι της ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων αναφέρει πρώην αρχιμηχανικός του ΟΣΕ // Ιδρύθηκε ο σύλλογος “Τέμπη 2023” από συγγενείς των θυμάτων

* * * Άγονος κηρύχθηκε, σύμφωνα με τη Καθημερινή, ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 11,4 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του συστήματος επικοινωνίας GSM-R, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά σε αυτόν, προκαλώντας έτσι σίγουρα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επαναφορά της πλήρους λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.

* * * Κι όμως, η προσφορά έκπτωσης 50% σε νέους από την Hellenic Train στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα για το επόμενο τρίμηνο δέχτηκε και κριτική από κάποιους που την θεώρησαν προκλητική. Για την ιστορία, η έκπτωση αποτέλεσε πρόταση της κυβέρνησης και του υπουργού κ. Γεραπετρίτη με στόχο την τόνωση της επιβατικής κίνησης στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.

* * * Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για ανάθεση του έργου αποκατάστασης ζημιών σε σταθμούς του Προαστιακού από Κιάτο ως Άνω Λιόσια σε εταιρεία αντί ποσού 292.574,51 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (έκπτωση 52,70%)

* * * Στην ΜΕΤΚΑ, εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίος, αναμένεται να ανατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες το έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, δηλαδή η αναβάθμιση της γραμμής Άνω Λιόσια – Νέος Σ.Σ. Μεγάρων – Π.Σ. Μεγάρων μήκους 36 χλμ. με τοποθέτηση σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Στόχος είναι το έργο προϋπολογισμού 132,6 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ να ολοκληρωθεί σε 33 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

* * * Καλαμάτα: Πρόταση για αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου του ΟΣΕ // Θήβα: Εξιχνιάστηκε κλοπή καλωδίων από το σιδηροδρομικό δίκτυο, δικογραφία κατά 7 ατόμων, οι δύο ανήλικοι // Φθιώτιδα: Αποστολή Γερμανών επιστημόνων ερεύνησε τον παροπλισμένο σταθμό της Καρυάς – κάτεργο θανάτου για εκατοντάδες Εβραίους

* * * Ηνωμένο Βασίλειο: ‘Carolean Express’ το νέο βασιλικό τρένο για την ενθρόνιση του Καρόλου // Η αξιοπιστία των δρομολογίων είναι το κυριότερο αίτιο των παραπόνων των επιβατών στο σιδηρόδρομο // Γερμανία: Η Deutsche Bahn εγκαινίασε φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα δίνει ενέργεια απευθείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο  // Φινλανδία: Σύμφωνα με μελέτη, η κανονικοποίηση του μετρικού δικτύου της χώρας δεν είναι οικονομικά βιώσιμη // Βουλγαρία: Σχέδιο αναβάθμισης σιδηροδρομικών γραμμών στα βόρεια // Ουκρανία: Η Νορβηγία θα δωρίσει 12 ντιζελοκίνητους συρμούς στους Ουκρανικούς σιδηρόδρομους // Ρωσία: Δύο εκτροχιασμοί τρένων λόγω δολιοφθορών // Τουρκία: Εγκαινιάστηκε η νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων Άγκυρα – Σεβάστεια // Πρόταση για νέα γραμμή υπερ-υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας // Τυνισία: Εγκαίνια για το πρώτο τμήμα του προαστιακού σιδηρόδρομου της Τύνιδας // Λάος – Κίνα: Ξεκίνησαν τα επιβατικά δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών // Ιαπωνία: Νέοι υπερπολυτελείς συρμοί από την Tobu Railways για άνετα ταξίδια // ΗΠΑ: Ένας ακόμα εκτροχιασμός εμπορικού τρένου, αυτή τη φορά στο Ουισκόνσιν

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*