Από Δευτέρα 15 Μαΐου: Νέα δρομολόγια στον Προαστιακό της Αθήνας

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λιάρος/athenstransport.com

Τροποποιούνται από τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας και συγκεκριμένα τα δρομολόγια στις γραμμές της Χαλκίδας και του Κιάτου.

Σύμφωνα με την Hellenic Train, τα δρομολόγια στη γραμμή του Κιάτου επανέρχονται ως είχαν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, και θα πραγματοποιούνται από τον Πειραιά ως το Κιάτο και αντίστροφα ανά μία ώρα. Έτσι, καταργούνται οι μετεπιβιβάσεις στα Μέγαρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Και στη γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα εφαρμόζεται νέο πρόγραμμα δρομολογίων από τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023.

Δείτε εδώ όλα τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας

Από την ίδια μέρα, εντάσσονται νέα δρομολόγια στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, με δύο επιπλέον ζεύγη αμαξοστοιχιών Intercity, ένα εκ των οποίων εκτελείται με αμαξοστοιχία ETR470, και νέες ώρες αναχωρήσεων/αφίξεων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Επισημαίνεται ότι οι αμαξοστοιχίες ETR470 σταθμεύουν σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, και η τιμολογιακή και εμπορική πολιτική που εφαρμόζεται είναι όμοια με τις αμαξοστοιχίες Intercity, (43€ Β΄Θέση και 52.50€ Α΄Θέση, απλή μετάβαση).

Ειδικότερα, από τις 15 Μαΐου 2023 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα κυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες:

Από Αθήνα:

  • IC50, με ώρα αναχώρησης 06:59
  • IC52, με ώρα αναχώρησης 09:59
  • IC54, με ώρα αναχώρησης 14:59 (αμαξοστοιχία ETR470)
  • IC56, με ώρα αναχώρησης 17:59

Από Θεσσαλονίκη:

  • IC51, με ώρα αναχώρησης 07:15 (αμαξοστοιχία ETR470)
  • IC53, με ώρα αναχώρησης 10:15
  • IC55, με ώρα αναχώρησης 15:15
  • IC57, με ώρα αναχώρησης 18:15

Τα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, καταργούνται.

Τέλος, από τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 ενεργοποιούνται σιδηροδρομικά δρομολόγια στις γραμμές Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Θεσσαλονίκη καθώς και Λάρισα – Βόλος – Λάρισα.

Αντιδράσεις για την αύξηση του ορίου ταχύτητας

Την επιφύλαξη των μηχανοδηγών ως προς το αίτημα του ΟΣΕ να αυξηθεί η ταχύτητα κίνησης των τρένων από τα 100 στα 140 χιλιόμετρα από την ερχόμενη Δευτέρα χωρίς να έχει αλλάξει κάτι σημαντικά στο δίκτυο εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου των μηχανοδηγών και το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Μηχανοδηγών σε κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Σωματείου  ανέφερε ότι την Τετάρτη – λίγο πριν σημειωθεί φωτιά σε συρμό του Προαστιακού – είχε σταλεί ένα ακόμα εξώδικο από το Σωματείο, στο οποίο υπήρχε –ακόμα μια- ρητή αναφορά στα προβλήματα στη συντήρηση του τροχαίου υλικού.

Σημείωσε ότι η ΠΕΠΕ έχει ζητήσει από την Hellenic Train να προχωρήσει σε επενδύσεις για την αναβάθμιση του τροχαίου υλικού. Αναφορικά με το ζήτημα της τηλεδιοίκησης τη μοιραία νύχτα του δυστυχήματος, είπε ότι βρισκόταν εκτός λειτουργίας, ενώ παρουσίασε και έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το σύστημα είχε σταματήσει να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2019 ύστερα από φωτιά.

Για την αύξηση των ταχυτήτων από την επόμενη εβδομάδα στα 140 χλμ/ωρα σε ορισμένα σημεία, μεταφέροντας τον προβληματισμό της ΠΕΠΕ και αναφέροντας πως μόνο στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός λειτουργούν πλήρως τηλεδιοίκηση και φωτοσήματα. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως θα αυξηθούν οι ταχύτητες αν τίποτα δεν έχει αλλάξει» κατέληξε.

Ο Κ. Γενιδούνιας επανέλαβε ότι στα πορίσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις των μηχανοδηγών, ενώ προσέθεσε ότι στη δικογραφία που έχει λάβει το Σωματείο δεν υπάρχουν τα ηχητικά ντοκουμέντα που προβλήθηκαν από ΜΜΕ τις επόμενες ημέρες του δυστυχήματος. Τέλος, κάλεσε για ακόμα μία φορά και την Hellenic Train να μιλήσει για το δυστύχημα και την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και «όχι να κρύβεται πίσω από ένα συνδικάτο», ενώ σημείωσε ότι το Σωματείο ζήτησε από την εταιρία βίντεο που δείχνει τα προβλήματα στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (και είχε γυριστεί 4 μήνες πριν το δυστύχημα) , το οποίο όμως, δεν δόθηκε.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*