Στάθμευση με χρονόμετρο: Τι αλλάζει στην αποβίβαση και παραλαβή ταξιδιωτών στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Εικόνα: Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Για 10 λεπτά -με το χρονόμετρο- θα μπορούν να σταθμεύουν αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα οι οδηγοί μπροστά στο χώρο των αφίξεων ή των αναχωρήσεων του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς από τις 7 Ιουνίου θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα διαχείρισης της στάθμευσης το οποία ήταν υπό κατασκευή κατά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την εταιρεία του Αεροδρομίου, το έργο σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια, την εύρυθμη και την περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη χρήση των οδικών τμημάτων που προορίζονται αποκλειστικά για ολιγόλεπτη στάση οχημάτων με σκοπό την αποβίβαση/επιβίβαση επιβατών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις. Ειδικότερα, στόχος είναι να αποφεύγεται η συμφόρηση και η παράνομη στάθμευση ώστε να διασφαλίστεί το επίπεδο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών και οδηγών και την καλή εικόνα που αρμόζει στη βασική πύλη άφιξης στην Αθήνα και αναχώρησης από την πόλη και τη χώρα μας, ιδιαίτερα καθώς μπαίνουμε στη θερινή τουριστική περίοδο.

Τι αλλάζει λοιπόν για τους επιβάτες; Το αεροδρόμιο διαθέτει πλέον νέα διαμόρφωση εισόδων και εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης των αναχωρήσεων και των αφίξεων -όπου βεβαίως θα ισχύουν οι διατάξεις του Κ.Ο.Κ.- και οι οποίες θα ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών, με χρόνο διέλευσης, στάσης και εξόδου, τα 10 λεπτά. H υπέρβαση των 10 λεπτών δωρεάν παραμονής των οχημάτων θα επιφέρει χρέωση ύψους 5 ευρώ για τα επόμενα 10 λεπτά, ενώ μετά τα 20 λεπτά παραμονής στο χώρο, θα υπάρχει πρόσθετη χρέωση 1 ευρώ/λεπτό.

Οι οδηγίες χρήσης του συστήματος έχουν ως εξής:

  1. Σταματάτε μπροστά στην μπάρα.
  2. Η κάμερα διαβάζει την μπροστινή πινακίδα του αυτοκινήτου ενώ παράλληλα πατάτε το κουμπί έκδοσης εισιτηρίου και παραλαμβάνετε το εισιτήριο.
  3. Η μπάρα ανοίγει και εισέρχεστε στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης
  4. .Σταθμεύετε σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις ολιγόλεπτης παραμονής, στην δεξιά ή στην αριστερή πλευρά του δρόμου και έχετε 10’ ΔΩΡΕΑΝ στάση για να αποχαιρετίσετε ή να καλωσορίσετε τον ταξιδιώτη σας.
  5. Στη συνέχεια κατευθύνεστε στην έξοδο και σταματάτε στις μπάρες.
  6. Σκανάρετε το εισιτήριό σας στο μηχάνημα και εφόσον η παραμονή σας είναι έως και 10’, η μπάρα θα ανοίξει και θα φύγετε χωρίς χρέωση.

Ειδικές προβλέψεις θα ισχύουν για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες, ενώ η παροχή δωρεάν στάθμευσης στους χώρους Μικρής Διάρκειας P1 & P2 για 20 λεπτά θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλους τους χρήστες. 

Όπως αναφέρει η εταιρεία του αεροδρομίου, η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών ζητημάτων με ανάλογα συστήματα, αποτελεί διαδεδομένη και επιτυχημένη πρακτική στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, που πέτυχαν πολύ υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης των οδηγών σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των χώρων διέλευσης των οχημάτων. Έτσι, τα ποσά που ενδεχομένως θα προέλθουν από μη συμμόρφωση των οδηγών και υπέρβαση του χρόνου, θα διατεθούν από τον ΔΑΑ για το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*