«Επιτυχία» οι δωρεάν συγκοινωνίες στη Μάλτα αλλά το μέλλον τους είναι αβέβαιο

Τον αριθμό-ρεκό των 5,9 εκατομμυρίων έφτασε ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν με λεωφορείο σε όλη την επικράτεια της Μάλτας τον Μάιο του 2023 σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δημόσιων μεταφορών της χώρας.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 5,7 εκατομμυρίων που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2019 και έρχεται οκτώ μήνες μετά την κατάργηση των εισιτηρίων στα περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων τον Οκτώβριο του 2022.

«Η σταθερή αύξηση των επιβατών είναι ένδειξη πως η εμπιστοσύνη στις δημόσιες συγκοινωνίες ενισχύεται», δήλωσε ο Konrad Pulé, Γενικός Διευθυντής Δημόσιων Μεταφορών της Μάλτας, συμπληρώνοντας πως «το ποσοστό των ανθρώπων που ταξιδεύουν με λεωφορείο, σε σύγκριση με τη χρήση Ι.Χ. ή άλλων μέσων έχει αυξηθεί σε 11% το 2023, από 8% το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει μια θετική στροφή προς τις δημόσιες συγκοινωνίες. Είναι πλέον κρίσιμο να διατηρηθεί αυτή η θετική τάση με την εισαγωγή μέτρων προτεραιοποίησης των λεωφορείων που θα κάνουν τους χρόνους των διαδρομών συντομότερους και πιο ακριβείς. Αυτό θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να αφήσουν τα αυτοκίνητα και να προτιμήσουν το λεωφορείο».

Στις δηλώσεις του, ο Pulé δεν αναφέρθηκε όμως στο μέτρο των δωρεάν μετακινήσεων, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της χώρας Aaron Farrugia εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το εάν το πρόγραμμα θα επεκταθεί. Σε συνέντευξή του, ο Farrugia είπε ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο – με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του μέτρου – η κυβέρνηση «θα κάνει απολογισμό της κατάστασης και στη συνέχεια θα αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία».

Όπως παραδέχτηκε, «υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα [του πληθυσμού] που λέει ότι ακόμα κι αν [τα μέσα μαζικής μεταφοράς] είναι τέλεια, δεν θα τα χρησιμοποιήσουν», συμπληρώνοντας πως αν εξαιρέσουμε αυτούς, «υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να σκεφτούν να τα χρησιμοποιήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αξιόπιστα, γρήγορα, αποτελεσματικά κ.λπ. Ακόμα κι αν διπλασιάζαμε τα λεωφορεία όμως, δεν θα εξαφανιζόταν η κίνηση στους δρόμους».

Η Μάλτα δαπανά 6 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για να διατηρήσει τις δωρεάν μεταφορές, αλλά έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν η επένδυση αυτή πιάνει τόπο. Ο ίδιος ο Υπουργός αναρωτήθηκε: «Πόσοι Μαλτέζοι νέοι, ενήλικες, εργαζόμενοι άφησαν πραγματικά τα αυτοκίνητά τους και, ίσως δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, άρχισαν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Δεν νομίζω ότι συνέβη αυτό».

Παρά την αύξηση στη χρήση λεωφορείων και μια ελαφρά μείωση στη χρήση αυτοκινήτου (το μερίδιό τους στις μετακινήσεις μειώθηκε από 75,6% το 2022 σε 74,5% το 2023 – ο συνολικός αριθμός οχημάτων στους δρόμους της Μάλτας έχει αυξηθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού της. Στο τέλος Μαρτίου 2023, το σύνολο των αδειών κυκλοφορίας ήταν 426.720, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 414.669.

Με την έναρξη των θερινών δρομολογίων πάντως από τις 11 Ιουνίου 2023, τέθηκε σε εφαρμογή η πύκνωση συγκεκριμένων δρομολογίων με 550 δρομολόγια κάθε ημέρα. Στόχος, τα νέα δρομολόγια να εξυπηρετούν δημοφιλείς παραλίες, εξασφαλίζοντας βολικές μετακινήσεις τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες της Μάλτας ενημέρωσαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση των νέων δρομολογίων στις στάσεις όλων των νησιών, ενώ υπενθυμίστηκε μέσω της δωρεάν εφαρμογής Tallinja ή της σάρωσης ενός κωδικού QR σε κάθε στάση, οι επιβάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες άφιξης λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο.

Πηγές: cities-today.com, intelligenttransport.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*