Δωρεάν τα (περισσότερα) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Μάλτα

Η Μάλτα έγινε η νεότερη Ευρωπαϊκή χώρα η οποία καταργεί τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσφέροντας δωρεάν μετακινήσεις στους πολίτες.

Από την 1η Οκτωβρίου, τα δρομολόγια λεωφορείων έγιναν δωρεάν για όλες τις ηλικιακές ομάδες – με εξαίρεση τρεις γραμμές express και τα δρομολόγια on demand.

Οι επιβάτες θα πρέπει ακόμα να χρησιμοποιούν την κάρτα Tallinja και να την «επικυρώνουν» κατά την επιβίβαση, προκειμένου οι οδηγοί των λεωφορείων και οι αρχές να είναι σε θέση να γνωρίζουν τον αριθμό των επιβατών για λόγους προγραμματισμού.

Οι επιβάτες που δεν έχουν εκδώσει κάρτα Tallinja θα εξακολουθούν να πληρώνουν το κόμιστρο. Η έκδοση της κάρτας γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, ενώ οι επιβάτες χρεώνονται με το τέλος εγγραφής ύψους 15 ευρώ και τα ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή της εντός της χώρας, με αποτέλεσμα η προμήθειά της να μην είναι προσιτή στους τουρίστες ή όσους διαμένουν βραχυπρόθεσμα στο νησί της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τη συγκοινωνιακή αρχής της Μάλτας, ελεγκτές θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους για να επαληθεύουν ότι οι επιβάτες είτε έχουν χρησιμοποιήσει την κάρτα Tallinja για τη μετακίνησή τους είτε έχουν πληρώσει κόμιστρο και όσοι δεν έχουν κάνει κάτι από αυτά θα δέχονται πρόστιμο ύψους 50 ευρώ.

Στόχος του μέτρου των δωρεάν μετακινήσεων είναι να αυξήσει ο αριθμός των επιβατών στα λεωφορεία προκειμένου η επιβατική κίνηση να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Περιμένουμε ότι το μέτρο θα αυξήσει τον αριθμό των επιβατών και μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019 που ήταν έτος ρεκόρ», δήλωσε οι εκπρόσωπος των Δημόσιων Συγκοινωνιών της Μάλτας.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γερμανίας – έχουν προχωρήσει σε παροχή δωρεάν μετακινήσεων ή προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να τονωθεί η επιβατική κίνηση που έπεσε κατακόρυφα μέσα στην πανδημία αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της αύξησης του κόστους ζωής.

Και πριν όμως την πανδημία υπήρχαν πρωτοβουλίες για παροχή δωρεάν μετακινήσεων κυρίως σε μικρές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Εσθονία ή το Λουξεμβούργο αλλά και σε τοπικό επίπεδο σε μεγαλύτερες χώρες.

Πηγή: cities-today.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*