Τα νέα του σιδηρόδρομου: το πόρισμα για τα Τέμπτη δείχνει τη διάλυση του σιδηρόδρομου, ο ΟΣΕ αγνοεί την ΡΑΣ

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Παραδόθηκε στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Στις 252 του σελίδες περιγράφονται οι συνθήκες που συνέβαλαν στο δυστύχημα, με τις ευθύνες να επιρρίπτονται τόσο στον σταθμάρχη της Λάρισας (δεν χρησιμοποίησε τη λειτουργία χάραξης της διαδρομής) και τον μηχανοδηγό του επιβατικού συρμού (δεν ενημέρωσε για την κίνηση σε αντίθετη τροχιά) όσο και στα προβλήματα ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου. Με λίγα λόγια δηλαδή δεν λειτουργούσαν τα φωτοσήματα και η τηλεδιοίκηση αλλά και -ως γνωστόν- το σύστημα ETCS.

* * * Όσο για το «μαύρο κουτί», το καταγραφικό δηλαδή της αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με το πόρισμα αυτό είχε σταματήσει να καταγράφει δεδομένα τον Ιούνιο του 2018 (!) χωρίς προφανώς κανείς από τότε -επί των ημερών της ιδιωτικής Hellenic Train- να φροντίσει για την επαναλειτουργία του.

* * * Σε ανακοίνωσή της, η Π.Ε.Π.Ε. αναφέρει πως «επιβεβαιώνονται ΠΛΗΡΩΣ οι θέσεις του Σωματείου μας για τα πραγματικά αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος», αφού «δε λειτουργούσαν τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση που τα οριοθετεί», ενώ σημειώνει πως «τα όσα περιγράφονται στο εν λόγω πόρισμα, είχαν γνωστοποιηθεί πολλαπλώς, με εξώδικες διαμαρτυρίες του Σωματείου μας, προς όλους τους αρμόδιους φορείς την τελευταία περίοδο. Ως απάντηση λαμβάναμε χλεύη και απειλές.»

* * * Εν τω μεταξύ αυτή την εβδομάδα, με νέα απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, παρατείνεται η ισχύς των μέτρων που είχαν παρθεί με απόφαση τον περασμένο Μάρτιο και αφορούσαν την απαγόρευση απασχόλησης σταθμαρχών που εκπαιδεύτηκαν μαζί με τον μοιραίο σταθμάρχη της Λάρισας από τον ΟΣΕ. Όπως αναφέρεται στη νεότερη απόφαση της Ρ.Α.Σ. διαπιστώνεται η μη συμόρφωση του ΟΣΕ με την προηγούμενη απόφαση της αρχής, παρατείνεται η ισχύς των μέτρων για 3 ακόμα μήνες, ενώ ο οργανισμός υποχρεώνεται να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες συμμόρφωσης. Τέλος, ο ΟΣΕ απειλείται με την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με το διατακτικό.

* * * Πέντε τουλάχιστον βίντεο από τον σταθμό Νερατζιώτισσας του Προαστιακού αλλά και της Αττικής οδού εξετάζει, σύμφωνα με Το Βήμα, ειδικό κλιμάκιο της E’ Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΥΠ, αλλά και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εντοπίσουν τους κουκουλοφόρους (και όχι μόνο) δράστες δολιοφθορών στο δίκτυο του ΟΣΕ. Ακόμα, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εξετάζονται και τα δεδομένα τηλεφωνικών καταγραφών που συνδέονται με την υπόθεση. Όπως είχε γράψει η εφημερίδα, αφήνεται να εννοηθεί πως στόχος δεν ήταν η κλοπή υλικού αλλά η πρόκληση ζημιών για την καθήλωση του σιδηρόδρομου.

* * * Συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα τα προβλήματα εξαιτίας της διακοπής δρομολογίων στον Προαστιακό Πάτρας. Η Hellenic Train είχε δεχτεί ήδη από τις πρώτες μέρες σφοδρή κριτική από επιβάτες και φορείς της πόλης μεταξύ των οποίων και του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, καθώς, πέρα από τη διακοπή των δρομολογίων, ούτε αιτιολόγησε ούτε και έδωσε στη δημοσιότητα κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά τους. Και η δημοτική αρχή της Πάτρας με ανακοίνωσή της ζητά από την κυβέρνηση, τον ΟΣΕ και την Hellenic Train, να αναλάβουν την ευθύνη τους.

* * * Τη Δευτέρα, η Hellenic Train εξέδωσε επιτέλους μία αξιοπρεπή ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στις ενέργειες που προβαίνει τόσο η ίδια όσο και ο ΟΣΕ για την επίλυση του προβλήματος. Πέραν από τις εργασίες συντήρησης που εκτελέστηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας στην Πάτρα (κατασκευή πρόχειρης κατασκευής ώστε οι εργαζόμενοι να μη δουλεύουν κάτω από τον ήλιο, καθαίρεση του μηχανοστασίου της Πάτρας και κατασκευή σύγχρονου κτηρίου) αλλά και την καταγραφή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της επιδομής με σκοπό την βελτιστοποίηση της απόδοσης του τροχαίου υλικού. Αν και δεν δόθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα για όλα αυτά, η Hellenic Train ανέφερε πως θα δρομολογεί λεωφορεία μέχρι νεοτέρας. Μακάρι να βλέπαμε παρόμοιες ανακοινώσεις και για άλλα μέρη της Ελλάδας όταν υπάρχουν προβλήματα αντί για απλές ανακοινώσεις για τις μεταβολές δρομολογίων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την πλευρά του ΟΣΕ διαψεύδεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη γραμμή αλλά τα προβλήματα οφείλονται στην παλαιότητα των τρένων.

* * * Απορία: θα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η αναζήτηση, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, νέας διοίκησης για τον ΟΣΕ ώστε να κτιστεί ένας σύγχρονος σιδηροδρομικός οργανισμός όπως είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση;

* * * Θεσσαλονίκη: Λίγους μόνον μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από την εικόνα που παρουσιάζει γέφυρα της εσωτερικής περιφερειακής στη Θεσσαλονίκη, που περνά πάνω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Διαλογής ΤΧ2. Κομμάτια από το σκυρόδεμα έχουν πέσει ενώ εκτεθειμένος είναι ο οξειδωμένος οπλισμός της γέφυρας. Η αντίδραση από την εισαγγελία ήταν άμεση με τον εισαγγελέα να ζητά από την Ασφάλεια να διενεργήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν διασφαλίζονται συνθήκες ασφαλούς χρήσης της γέφυρας και προς αυτή την κατεύθυνση ζητεί να διενεργηθεί επιτόπια αυτοψία με τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης.

* * * Συνταξιούχος πλέον πρώην υπάλληλος του ΟΣΕ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών, με 3ετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για τον τραυματισμό ενός 15χρονου που υπέστη ηλεκτροπληξία, όταν ανέβηκε στην οροφή εγκαταλελειμμένου βαγονιού για να φωτογραφηθεί. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, επειδή δεν μερίμνησε για την ορθή και επαρκή σήμανση του χώρου ώστε να προειδοποιούνται οι εισερχόμενοι για τους επικείμενους κινδύνους.

* * * Διαγωνισμό προκήρυξε ο ΟΣΕ για το έργο Κατασκευής Αντιπλημμυρικής Προαστιασίας στους Υ/Σ Έλξης Οινόης, Σφίγγας, Μαυρονερίου, Λάρισας, Ραψάνης της Σιδηυροδρομικής Γραμμής Πειραιώς -= Πλατέως με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, σε κάθε Υ/Σ προβλέπεται η κατασκευής τοιχείου για την αντιπλημμυρική τους θωράκιση και η άντληση των υδάτων καθώς και η κατασκευή φρεατίων απορροής. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε 12 μήνες.

* * * Με ανακοίνωσή του (το πρωί της περασμένης Κυριακής) το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απάντησε σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την χρηματοδότηση των έργων ERTMS (ETCS και G-SMR) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από άλλους ευρωπαϊκούς πόρους (π.χ. ΕΣΠΑ, CEF), ενώ το έργο για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στη βόρεια, την κεντρική και την νότια Ελλάδα. το σύνολο των πόρων κατευθύνθηκε στη βόρεια Ελλάδα λόγω αυξημένων αναγκών με τα υπόλοιπα έργα να χρηματοδοτούνται με 50 εκατ. ευρώ ετησίως από εθνικούς πόρους.

* * * Τσεχία: 21 τραυματίες μετά τη σύγκρουση τρένου με φορτηγό // Γαλλία: Η ισπανική Renfe μπαίνει στη γαλλική αγορά αναλαμβάνοντας γραμμής στη Λυών // Νέα εταιρική ταυτότητα για την SNFC // Ολλανδία: Μετά από 160 χρόνια, οι Ολλανδοί αποχαιρετούν το τελευταίο “Βασιλικό Τρένο” // Νορβηγία: Σοβαρό πρόβλημα χωρητικότητητας αντιμετωπίζει ο σιδηρόδρομος στη Νορβηγία // Βόρεια Μακεδονία: Δάνειο ύψους 175 εκατ. ευρώ από την ΕΤΑΑ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου // Τυνησία: Δύο νεκροί, 30 τραυματίες σε σιδηροδρομικό δυστύχημα

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*