Τρένο του Προαστιακού μετέφερε επιβάτες με ανοικτή την πόρτα

ΕΡΓΟΣΕ

Ένα δυνητικά επικίνδυνο περιστατικό συνέβη στον Προαστιακό της Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα όταν ένας συρμός του Προαστιακού που εκτελούσε πρωινό δρομολόγιο από το Κιάτο προς την Αθήνας κινήθηκε με ανοικτή πόρτα για λίγα λεπτά μέχρις ότου μέλος του προσωπικού διαπιστώσει την βλάβη.

Σύμφωνα με το ethnos.gr που δημοσίευσε το σχετικό βίντεο, ο συρμός υπολογίζεται ότι κινήθηκε με ανοιχτη την πόρτα για περίπου 3 – 4 λεπτά μετά το πέρασμά του από την Νέα Πέραμο. Αμέσως μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, ο συνοδός προιστάμενος του συρμού ασφάλισε την πόρτα χειροκίνητα. Ευτυχώς εκείνη την ώρα στο τρένο επέβαιναν λίγοι επιβάτες και έτσι απεφεύχθη κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικοί της Hellenic Train εξετάζουν το συρμό προκειμένου να διαπιστωθεί τι πήγε λάθος και η πόρτα έμεινε ανοικτή αλλά και για ποιο λόγο ο συρμός κινήθηκε με ανοικτή πόρτα. Στις μέρες μας, όλα τα σύγχρονα τρένα διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μη γίνεται δυνατή η κίνηση τους με ανοικτές τις πόρτες εκτός και αν ο εκάστοτε μηχανοδηγός τις παρακάμψει χειροκίνητα (κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αν το τρένο μεταφέρει επιβάτες). 

Εβδομάδα προβλημάτων για τρένα και σιδηροδρομικό δίκτυο

Το περιστατικό αυτό συνέβη μέσα σε μία εβδομάδα κατά την οποία παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. Ιδιαίτερα την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη καθυστερήσεις σημειώθηκαν στα περισσότερα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας, χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτιολόγηση από την Hellenic Train. 

Τα προβλήματα τόσο στους συρμούς όσο και στο σιδηροδρομικό δίκτυο ήρθαν στο προσκήνιο και μέσα από το αλλαλούμ που σημειώθηκε τις περασμένες δύο εβδομάδες στον Προαστιακό της Πάτρας όπου αρχικά μία βλάβη στους σε τροχούς συρμού (οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα για επισκευή), στη συνέχεια η δημοσίευση μίας φωτογραφίας από τις επικύνδυνες συνθήκες εργασίας του τεχνικού προσωπικού της Hellenic Train και τέλος η εκτέλεση έκτακτων εργασιών από τον ΟΣΕ για την αποκατάσταση προβλημάτων στη γραμμή είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ της Hellenic Train και του ΟΣΕ, με τη συμμετοχή και των δημοτικών αρχών και βεβαίως να ταλαιπωρηθούν οι επιβάτες αφού τα δρομολόγια εκτελέστηκαν με λεωφορεία αντί για τρένα.   

Το απόγευμα της Παρασκευής τα δρομολόγια διακόπηκαν στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη για αρκετή ώρα μετά από μία βλάβη σε κλειδί στον κόμβο ΤΧ1, κοντά στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με καταγγελίες επιβατών, οι επιβάτες δρομολογίου από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη έμειναν στο τρένο επί σχεδόν μία ώρα χωρίς ενημέρωση ενώ στη συνέχεια αποβιβάστηκαν στην Σίνδο με τα λεωφορεία που τους μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη να φτάνουν τελικά αργότερα.  

Όπως καταγγέλλουν οι σιδηροδρομικοί τα προβλήματα στην περιοχή παρέμειναν και προχτές Σάββατο, ενώ πλέον στο συγκεκριμένο σημείο εφαρμόζεται βραδυπορία με τους συρμούς να κινούνται με ταχύτητα 6χλμ/ώρα. Επιπλέον, η κακοκαιρία που έπληξε τη βόρειο Ελλάδα είχε ως συνέπεια να πέσουν δέντρα και να διακοπεί η ηλεκτροκίνηση ανά σημεία. 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*