ΡΑΣ: Και οι επιβάτες του Προαστιακού δικαιούνται ενημέρωση και αποζημιώσεις για καθυστερήσεις σε δρομολόγια

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λιάρος/athenstransport.com

Μετά από προηγούμενες αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, αλλά και εξαγγελίες τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την ίδια την Hellenic Train, φαίνεται ότι δίνεται άλλη μια ώθηση για την παροχή αποζημιώσεων σε επιβάτες για καθυστερήσεις άνω της μίας ώρας και στα δρομολόγια του Προαστιακού, καθώς και τη συμμόρφωση της εταιρείας με όσα προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και για τα δρομολόγια αυτά.

Πριν από λίγες μέρες, η Hellenic Train δέχθηκε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ από την ΡΑΣ για μη τήρηση των όσων προβλέπει οι κανονισμοί στον Προαστιακό, ενώ απειλείται και με νέο πρόστιμο σε περίπτωση που αγνοήσει την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής.

Τη σιδηροδρομική εταιρεία κατήγγειλε το 2020 επιβάτιδα, κάτοικος Κορινθίας, με αφορμή ακυρώσεις δρομολογίων στη γραμμή Αθήνα – Κιάτο – Αθήνα στις 23.7.2020, 29.7.2020, 30.7.2020, 12.8.2020 και 30.9.2020.

Όπως υποστήριξε η επιβάτιδα στην καταγγελία της, η Hellenic Train παραβίασε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1371/2007 και πιο συγκεκριμένα:

  • παραβίαση του άρθρου 9 του Ν. 2251/1994 για εξαπάτηση και παραπληροφόρηση των επιβατών από τις προβαλλόμενες διαφημίσεις
  • μη εφαρμογή μέτρων κατά της διασποράς της COVID 19 (πρακτική ελεγκτών και χρήση μάσκας),
  • τη διακριτική τιμολογιακή πολιτική και εφαρμογή κανόνων αστικών μεταφορικών υπηρεσιών σε υπεραστικές γραμμές
  • ελλιπή πληροφόρηση των επιβατών για καθυστερήσεις – ακυρώσεις δρομολογίων
  • άρνηση αποζημίωσης κομίστρου και παροχής συνδρομής σε επαναλαμβανόμενες ακυρώσεις δρομολογίων
  • περιορισμένη εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ποιότητας σχετικά με πρότυπα ποιότητας υπηρεσιών που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις γενικές αρχές που εφαρμόζει η σιδηροδρομική επιχείρηση για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των ανωμαλιών, τις ακυρώσεις δρομολογίων κ λπ, κατά την πώληση του εισιτηρίου  επί του σταθμού και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Όπως περιγράφεται στην απόφαση των 96 σελίδων, επί μία τριετία, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έλεγξε τις καταγγελίες της επιβάτιδας μέσω αιτημάτων παροχής εγγράφων και διευκρινίσεων τόσο από την Hellenic Train όσο και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (σ.σ. αναφέρεται πως συγκεκριμένη επιστολή προς το Υπουργείο έμεινε αναπάντητη από πέρυσι μέχρι και σήμερα) και ακροάσεων στελεχών της εταιρείας αλλά και της επιβάτιδος, με την απόφαση της ολομέλειας της αρχής να εκδίδεται την περασμένη εβδομάδα.

Αν και η Hellenic Train υποστήριξε πως υπήρξε ενημέρωση για την τροποποίηση των δρομολογίων με διάφορα μέσα (δελτία τύπου, ανακοινώσεις σε σταθμούς και εκδοτήρια, αναρτήσεις στην ιστοσελίδα), η ΡΑΣ έκρινε πως «δεν τεκμηριώνεται επαρκής, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των επιβατών, δεδομένου ότι, δεν διαπιστώθηκε με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο η καταγγελλόμενη σιδηροδρομική επιχείρηση πληροφόρησε τους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένης και της καταγγέλλουσας , αφενός μεν, κατά την πώληση του εισιτηρίου, και αφετέρου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις δρομολογίων που πραγματοποιήθηκαν […] στον άξονα του Προαστιακού Αθηνών.» (σ.σ. η εταιρεία μάλιστα υποστήριξε πως δεν δίναται να πραγματοποιεί ανακοινώσεις στους σταθμούς καθώς η μικροφωνική εγκατάσταση ανήκει στο διαχειριστή της υποδομής, ΟΣΕ).

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΣ, η εταιρεία «δεν τεκμηρίωσε επαρκώς και αιτιολογημένα την υλοποίηση της οποιασδήποτε διαδικασίας (προτύπου) […] σχετικά με την ενημέρωση των επιβατών των αμαξοστοιχιών της».

Για το επίμαχο θέμα της αποζημίωσης για καθυστερήσεις άνω των 60 λεπτών, η Hellenic Train υποστήριξε πως έχει εξαιρεθεί από την εφαρμογή του κανονισμού 1371/2007, δηλαδή την παροχή αποζημιώσεων για καθυστερήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας. Όπως όμως αναφέρει η ΡΑΣ, η εταιρεία δεν έχει προσβάλει για τυπικό ή ουσιαστικό λόγο, σχετική απόφαση της ΡΑΣ από το 2022, σύμφωνα με την οποία ο παραπάνω Ευρωπαϊκός Κανονισμός πρέπει να εφαρμόζεται στο σύνολο των δρομολογίων, χωρίς εξαιρέσεις.

Σχετικά με την υποχρέωση της Hellenic Train να παρέχει εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς σε περίπτωση προβλημάτων σε δρομολόγια για χρόνο άνω των 60 λεπτών, η ΡΑΣ έκρινε πως «δεν τεκμηριώνεται επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της HELLENIC TRAIN A.E.», (σ.σ. η εταιρεία υποστήριξε μεταξύ άλλων πως δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση τρένων με λεωφορεία στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κόρινθος καθώς δεν υπάρχει δρόμος παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ η δρομολόγηση λεωφορείων θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία των επιβατών σε πολλές περιπτώσεις).

Τέλος, η εταιρεία δεν τεκμηρίωσε την εφαρμογή του κανονισμού και ως προς την παροχή δωρεάν γεύματος και αναψυκτικών για καθυστερήσεις άνω των 60 λεπτών, ως ώφειλε (το επιχείρημα της εταιρείας ήταν πως δεν υπάρχει δυνατότητα σίτισης στα τρένα του Προαστιακού).

Η Hellenic Train επιπλέον υποστήριξε ότι η άρση των εξαιρέσεων από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό δεν μπορεί να γίνει με απόφαση της ΡΑΣ καθώς αυτές έχουν θεσπιστεί με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών από το 2019.

Με την απόφασή της, η ολομέλεια της ΡΑΣ επέβαλλε στην Hellenic Train πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για τις καταγγελόμενες παραλείψεις της και επιπλέον την κάλεσε να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις των Γενικών Όρων Μεταφοράς των Επιβατών και σε άλλες διαδικασίες έτσι ώστε το περιεχόμενό τους να συμφωνεί με όσα προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1371/2007. Επιπλέον, η εταιρεία απειλείται με την επιβολή προστίμου ή άλλων μέτρων αν βεβαιωθεί η συνέχιση ή η παράλειψη των διαπιστωθέντων παραβάσεων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*