Διευθύνων Σύμβουλος ΣΤΑΣΥ: Συγγνώμη για την ταλαιπωρία των επιβατών από τα προβλήματα του κλιματισμού

Nikolaos Pantazis/panoramio.com
  • Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. μιλά για τα προβλήματα κλιματισμού στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας.
  • Στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ, η παλαιότητα των συρμών και οι συχνές στάσεις δημιουργούν προβλήματα στον κλιματισμό.
  • Αναμένεται αναβάθμιση 14 παλαιότερων συρμών για την επίλυση των προβλημάτων και περισσότερες κάμερες για τον περιορισμό των βανδαλισμών.

Για τα προβλήματα του κλιματισμού στα μέσα σταθερής τροχιάς (με επίκεντρο τη γραμμή του ΗΣΑΠ) της Αθήνας μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και την εκπομπή του Βασίλη Χιώτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. κ. Αθανάσιος Κοτταράς.

Ο κ. Κοτταράς ζήτησε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία των επιβατών εξαιτίας δυσλειτουργιών στον κλιματισμό και μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί ανά μέσο.

Στη Γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ), το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Κοτταρά είναι πολυπαραγοντικό. Οφείλεται αφενός στην παλαιότητα των συρμών και το γεγονός ότι τα κλιματιστικά τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων, πριν από περίπου μία εικοσαετία, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές βλάβες, αλλά και στο ότι οι συρμοί πραγματοποιούν στάσεις κάθε 2 λεπτά, με τις θύρες να παραμένουν ανοικτές για αρκετά δευτερόλεπτα, κάτι το οποίο μειώνει την απόδοση του κλιματισμού.

Επιπλέον, πρόβλημα αποτελεί το ότι οι επιβάτες ανοίγουν τα παράθυρα στα βαγόνια, με αποτέλεσμα η απόδοση να μειώνεται περαιτέρω και να υπάρχει η αίσθηση ότι ο κλιματισμός δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ., χτες, από τα 75 βαγόνια της γραμμής 1, τα 18 είχαν πρόβλημα με τον κλιματισμό.

Όπως αναφέρε ο κ. Κοτταράς, επιπλέον στην γραμμή 1 κυκλοφορούν και τρεις συρμοί της πρώτης γενιάς του Μετρό οι οποίοι δεν διαθέτουν κλιματισμό. Λόγω αυτού καταβάλλεται προσπάθεια οι συγκεκριμένοι συρμοί να μη κυκλοφορούν τα μεσημέρια.

Λύση στο πρόβλημα του κλιματισμού αναμένεται να δοθεί μέσω της αναβάθμισης των 14 παλαιότερων συρμών, με τη σχετική σύμβαση με την εταιρεία CAF, να έχει υπογραφεί. Οι συρμοί αυτοί θα αρχίσουν να παραδίδονται σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Όσον αφορά τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, σύμφωνα με τον κ. Κοτταρά το πρόβλημα αφορά μόνο τους συρμούς της πρώτης γενιάς του Μετρό, ενώ ο κλιματισμός στους συρμούς της δεύτερης και τρίτης γενιάς λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Και στις γραμμές αυτές, καταβάλλεται προσπάθεια οι συρμοί αυτοί να μην κυκλφορούν τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, η απόσυρσή τους όμως συνολικά δεν είναι δυνατή.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κοτταράς, είναι το πρώτο καλοκαίρι κατά το οποίο υπάρχουν παράπονα για τον κλιματισμό στο υπόγειο δίκτυο του Μετρό, κάτι το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ. το Athens Transport πάντως έχει υπόψιν του ανάλογα παράπονα, και έχει γράψει για αυτά, κάθε τελευταίο καλοκαίρι).

Περισσότερες κάμερες σε συρμούς του Μετρό

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. απάντησε και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τοποθέτησης περισσότερων καμερών στους συρμούς του Μετρό ως μέτρο περιορισμού των βανδαλισμών. Όπως είπε, αυτό βρίσκεται ήδη στα σχέδια της εταιρείας.

Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί ήδη μία σχετική μελέτη, και το επόμενο διάστημα αναμένεται η ενεργοποίηση καμερών στο εσωτερικό συρμών, ενώ σχεδιάζεται και η τοποθέτηση νέων καμερών σε άλλους συρμούς.

athenstransport.com

Η περίληψη του άρθρου δημιουργήθηκε μέσω της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και ελέγχθηκε για την ορθότητά της

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*