Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Ξεκινούν οι εργασίες αναβάθμισης των παλαιότερων συρμών του ΗΣΑΠ

Share

  Ξεκινά αυτές τις μέρες το πολυαναμενόμενο έργο της αναβάθμισης των 14 παλαιότερων συρμών του ΗΣΑΠ οι οποίοι κυκλοφορούν μεταξύ Πειραιά και Κηφισιάς από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για έργο το οποίο έχει αναλάβει έπειτα από διαγωνισμό η ισπανική εταιρεία CAF SA, με τη χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ σύμβαση κόστους 65,5 εκ. ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. να υπογράφεται τον περασμένο Δεκέμβριο.

  Έχοντας πραγματοποιήσει εκατομμύρια χιλιόμετρα στο δίκτυο της γραμμής 1 του Μετρό, οι συρμοί τώρα θα μετακινηθούν σταδιακά στο Βόλο και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο του ομίλου Κιολεΐδη όπου θα εκτελεστούν οι εργασίες ριζικής ανακατασκευής τους. Πρόκειται για το ίδιο εργοστάσιο όπου πριν από μία εικοσαετία κατασκευάστηκαν οι επιβατάμαξες που μέχρι και σήμερα η Hellenic Train χρησιμοποιεί για τα υπεραστικά της δρομολόγια.

  Πριν από λίγες μέρες, έγινε η μετακίνηση των πρώτων δύο βαγονιών από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων με τη βοήθεια γερανών έτσι ώστε να μετακινηθούν οδικώς ως τον Βόλο.

  Συνολικά, πρόκειται να αναβαθμιστούν 14 συρμοί, δηλαδή 70 βαγόνια, της 8ης παραλαβής προκειμένου να επεκταθεί η ικανότητα λειτουργίας τους για 25 επιπλέον έτη, ενώ ως μέρος της σύμβασης προβλέπεται και η προμήθεια ανταλλακτικών για 3 έτη.

  Τι εργασίες θα γίνουν

  Μέσω της αναβάθμισης των συρμών, μέρος των συστημάτων εντός αυτών θα αντικατασταθούν με άλλα σύγχρονης τεχνολογίας (για παράδειγμα, οι αναρτήσεις, μέρος του συστήματος πέδησης, κινητήρες έλξης, μετατροπέας έλξης, αντιστάσεις πέδησης κ.ά.), ενώ τα υπόλοιπα θα συντηρηθούν. Οι παλαιοί και ενεργοβόροι κινητήρες έλξης DC θα αντικατασταθούν με σύγχρονους κινητήρες AC.

  Θα αναβαθμιστούν επίσης πλήρως οι περισσότερες καμπίνες οδήγησης, τα καθίσματα των οδηγών θα εκσυγχρονιστούν και θα τοποθετηθούν σύγχρονες οθόνες που θα απεικονίζουν με λεπτομέρειες την κατάσταση του κάθε συρμού. Τα συστήματα κλιματισμού των οδηγών θα αντικατασταθούν με σύγχρονα τύπου inverter, ενώ θα στεγανοποιηθούν πόρτες και παράθυρα.

  Επίσης, θα τοποθετηθούν κάμερες στο εξωτερικό των οχημάτων (4 ανά όχημα), στα πρότυπα των συρμών 3ης γενιάς του Μετρό, και οθόνες στις καμπίνες οδήγησης διευκολύνοντας έτσι την επιτήρηση της επιβίβασης-αποβίβασης των επιβατών. Επιπλέον, θα τοποθετηθεί νέα μονάδα ελέγχου για το σύστημα πληροφόρησης και αναγγελιών επιβατών, νέα μονάδα διάγνωσης και ελέγχου συρμού, ακόμα και νέες πινακίδες προορισμού που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές χειροκίνητες που θα αλλάζουν αυτόματα ανάλογα με την κίνηση του συρμού.

  Στο χώρο των επιβατών θα γίνει αντικατάσταση των παραθύρων με νέα και θα συντηρηθεί το σύστημα κλιματισμού. Ο μηχανισμός λειτουργίας των θυρών θα αντικατασταθεί, ενώ το δάπεδο θα καλυφθεί από νέο πλαστικό τάπητα. Τα πλευρικά τοιχώματα των συρμών θα αντικατασταθούν με νέα αντιβανδαλιστικού τύπου και ο φωτισμός θα αντικατασταθεί με νέο τύπου LED. Θα αντικατασταθούν επίσης τα καθίσματα των επιβατών και θα τοποθετηθούν διαφημιστικοί υαλοπίνακες πάνω από τα καθίσματα. Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση καμερών κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης εντός των συρμών (δύο ανά όχημα) ενώ θα τοποθετηθούν και οθόνες πληροφόρησης επιβατών οι οποίες θα έχουν και τη δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο.

  Όπως προβλέπεται, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα  είναι ανθεκτικά στους βανδαλισμούς και ευκολοσυντήρητα, ενώ ο όλος σχεδιασμός θα έχει την έγκριση της ΣΤΑΣΥ. Οι συρμοί θα είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία με σήμανση για τις θύρες εισόδου αναπηρικών αμαξιδίων και τα καθίσματα προτεραιότητας. Για πρώτη φορά οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα διαθέτουν και ζώνες ασφαλείας για αναπηρικά αμαξίδια.

  Το χρονοδιάγραμμα των έργων

  Το έργο της αναβάθμισης των 14 συρμών αναμένεται να γίνει σταδιακά προκειμένου, να μην υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε τροχαίο υλικό που θα έχουν αντίκτυπο στα δρομολόγια της γραμμής. Έτσι, το πρώτο κινητήριο όχημα (βαγόνι με καμπίνα οδήγησης) θα έχει αναβαθμιστεί σε 300 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, με τον πρώτο ολοκληρωμένο συρμό να παραδίδεται σε 570 ημέρες (19 μήνες). Πέντε συρμοί θα έχουν παραδοθεί σε 750 ημέρες (25 μήνες), 10 συρμοί σε 900 ημέρες (30 μήνες), ενώ το σύνολο των 14 συρμών σε 1.020 ημέρες (34 μήνες), δηλαδή πριν το τέλος του 2025.

  Με άλλα λόγια, εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο, προβλέπεται ότι ο πρώτος αναβαθμισμένος συρμός θα κυκλοφορεί  στη γραμμή 1 του Μετρό το καλοκαίρι του 2024, ενώ το σύνολο των 14 συρμών θα έχει αναβαθμιστεί ως τα τέλη του 2025.

  Σημειώνεται ότι στον προγραμματισμό της ΣΤΑ.ΣΥ. βρίσκεται και το έργο της αναβάθμισης των συρμών της 10ης παραλαβής που κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 1990, με το κόστος της σχετικής μελέτης να ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και του έργου σε 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να προωθήσει η νέα κυβέρνηση.

  Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα