Νέος έλεγχος της ΡΑΣ στην Hellenic Train, οι ραγισμένοι στρωτήρες και τα παραπλανητικά φωτοσήματα

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Νέο αιφνιδιαστικό έλεγχο πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στις εγκαταστάσεις της Hellenic Train στο Ρέντη πριν από λίγες μέρες. Στο επίκεντρο της επιθεώρησης βρέθηκε ο έλεγχος του συστήματος συντήρησης τροχαίου υλικού της εταιρείας και το κατά πόσο αυτό συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Επίσης, ελέγχθηκε η λειτουργία του συστήματος κλιματισμού στους χώρους των επιβατών και στον χώρο μηχανοδήγησης τόσο από τα αρχεία συντήρησης οχημάτων όσο και σε τροχαίο υλικό που κατά το τελευταίο διάστημα έχει αντιμετωπίσει προβλήματα κατά την κυκλοφορία του. Στη σχετική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής, αναφέρεται ενδεικτικά και το συγκεκριμένο τροχαίο υλικό:

  • αμαξοστοιχία IC 51 στην οποία υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση αναχώρησης για την εκτέλεση του δρομολογίου Θεσσαλονίκη – Αθήνα στις 16/7,
  • αμαξοστοιχία IC 56 στην οποία υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση κατά την εκτέλεση του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη στις 14/7,
  • αμαξοστοιχία κατά την εκτέλεση του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη στις 14/7 στην οποία υπήρχε μη επαρκής κλιματισμός,
  • αμαξοστοιχία 887 (Καλαμπάκα-Αθήνα) στην οποία παρουσιάστηκε βλάβη ελέγχου θυρών κατά  την πορεία στις 06-07-2023,
  • αμαξοστοιχία 1212 (Πειραιάς-Αεροδρόμιο) η οποία ακινητοποιήθηκε στο Σ.Σ. Νερατζιώτισσας λόγω ότι θύρα βγήκε από τους οδηγούς.

* * * Επιστολή προς την ΡΑΣ και την Hellenic Train απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με θέμα αναφορές για την ύπαρξη ενδείξεων φωτοσημάτων που ενδέχεται να αποπροσανατολίσουν τους μηχανοδηγούς, δημιουργώντας σύγχυση  κατά την εκτέλεση των δρομολογίων, με σοβαρό το ενδεχόμενο ατυχήματος. Τα συγκεκριμένα φωτοσήματα βρίσκονται στο σταθμό των Νέων Πόρων και δείχνουν πράσινη ένδειξη για ευθεία στην είσοδο του σταθμού τη στιγμή που η αλλαγή είναι μόνιμα καθηλωμένη σε παρακαμπτήριο και δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης ευθεία. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η αιτιολόγηση από τον ΟΣΕ ήταν ότι τα φωτοσήματα δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη (!) αφού δεν λειτουργούν σωστά.

* * * Πλησίον του σταθμού των Θερμών ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 51 από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Οι επιβάτες συνέχισαν ως τον προορισμό του με λεωφορεία.

* * * Από το Σάββατο 29 Ιουλίου επανήλθαν τα δρομολόγια του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτό – Καλάβρυτα τα οποία είχαν διακοπεί 6 μέρες νωρίτερα λόγω πυρκαγιάς στην Αιγιαλεία, ενώ από την επόμενη μέρα, Κυριακή 30 Ιουλίου επανήλθαν και τα δρομολόγια Λάρισα – Βόλος τα οποία είχαν διακοπεί επίσης λόγω πυρκαγιάς από τις 26 Ιουλίου.

* * * Τα 106 χιλιόμετρα από την Τιθορέα ως τον Δομοκό, είναι το πιο σύγχρονο κομμάτι του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Κι όμως, στο τμήμα αυτό περισσότεροι από 10.000 στρωτήρες (τραβέρσες από προεντεταμένο σκυρόδεμα πάνω στις οποίες πατούν οι σιδηροτροχιές) έχουν υποστεί ρωγμές, σύμφωνα με επιστολή της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΤΕΡΝΑ προς την ΕΡΓΟΣΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reporters United και της ΕΦΣΥΝ. Η ΕΡΓΟΣΕ δεν απάντησε επισήμως.

* * * Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας και ενώπιον του εφέτη ανακριτή, που διεξάγει την έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη, κατέθεσαν δύο φύλακες ισόπεδων διαβάσεων, δύο διασώστες και ένας μηχανοδηγός.

* * * Μία σημαντική εκκρεμότητα, που αφορά; τη χρήση του συστήματος επικοινωνίας GSM-R μέσω των εγκατεστημένων στα τρένα συσκευών οδεύει προς επίλυση, αφού η ΡΑΣ ανακοιίνωσε πως δόθηκαν έξι σημαντικές εγκρίσεις διαλειτουργικότητας για το σύστημα. Αν και στην ανακοίνωσε επισημαίνεται πως αυτό συνέβη σε «εύλογο χρονικό διάστημα», είναι να απορεί κανείς πότε αυτό θα γινόταν αν είχαμε αποφύγει την τραγωδία των Τεμπών.

* * * Σε κατεπείγουσα συντήρηση της σιδηροδρομικής γέφυρας στον κόμβο των Παραδεισίων της ε.ο. Τρίπολης – Καλαμάτας προχωρά ο ΟΣΕ. Προηγουμένως ο οργανισμός είχε προχωρήσει στον αποκλεισμό της διέλευσης πεζών από τη γέφυρα.

* * * Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη νέα σιδηροδρομικής γραμμής η οποία θα ενώσει το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) με τη γραμμή προς τη βόρεια Ελλάδα, παρακάμπτοντας την περιοχή των Αχαρνών.

* * * Πάτρα: Συνάντηση για το θέμα της διέλευσης του τρένου εντός της Πάτρας ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Ως γνωστόν η σημερινή δημοτική αρχή της Πάτρας επιμένει στην πλήρη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής αντίθετα με το σχεδιασμό του υπουργείου // Πύργος: Η ΓΑΙΑΟΣΕ ανέθεσε την εκπόνηση μελετών για την επισκευή της στέγης του παλαιού μηχανοστασίου με κόστος 5.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

* * * Ακόμα μία απόφαση της ΡΑΣ για αξιολόγηση πληρότητας αιτήσεων για την ανανέωση ισχύος αναγνώρισης Εξεταστών Μηχανοδηγών και Υποψηφίων Μηχανοδηγών. Σύμφωνα με αυτή, χορηγείται ανανέωση αναγνώρισης εξεταστή μηχανοδηγών – υποψηφίων μηχανοδηγών σε 5 άτομα.

* * * Εντός πέντε μηνών, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει ο μοναδικός ανάδοχος, το κοινοπρακτικό σχήμα των εταιρειών Hellenic Train – Damco, τη διαδικασία οριστικοποίησης των εγγράφων που απαιτούνται για να ξεκινήσει, μέσα στο 2024, η παραχώρηση και εκμετάλλευση του εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού και σταθμού διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) Θριάσιο ΙΙ έκτασης 1.450 στρεμμάτων.

* * * Λάρισα: Μέλη του Πολιτιστικού Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισαν ξεκίνησαν από δύο σφυρίχτρες και κατέληξαν να δημιουργήσουν «Μουσείο Σιδηροδρόμου»

* * * Γαλλία: Δοκιμές των νέων προαστιακών τρένων κατασκευής CAF // Γαλλία-Ισπανία: Νέο διεθνές δρομολόγιο Μαδρίτη – Μαρσέιγ από τη Renfe // Ηνωμένο Βασίλειο: Διαγωνισμός για την προμήθεια θυρών επί των αποβαθρών της μελλοντικής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων HS2 // Ισραήλ: Επενδύσεις ύψους 24,5 δις ευρώ για τη δημιουργία νέων σιδηροδρομικών γραμμών // ΗΠΑ: Στην κακή κατάσταση των γραμμών αποδίδεται σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Μοντάνα το 2021 σύμφωνα με το τελικό πόρισμα

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstrasnsport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*