Σε τροχιά ολοκλήρωσης η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, τα ευρήματα του εισαγγελέα για τη σύμβαση 717 και το τρενάκι της Ακρόπολης

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο για την παράδοση σε χρήση της σηματοδότησης στο τμήμα Λάρισα – Πλατύ καθώς και της τηλεδιοίκησης στο τμήμα Δομοκός – Λάρισα – Πλατύ από αυτή την εβδομάδα, αφού άνοιξε επιτέλους το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Λάρισας (αυτή είναι όντως τηλεδιοίκηση) με τους μηχανοδηγούς να είναι ικανοποιημένοι από τη σωστή λειτουργία των φωτοσημάτων. Πρόκειται για την προτελευταία μεγάλη εκκρεμότητα της περίφημης και «ταλαιπωρημένης» σύμβασης 717 για τη σηματοδότηση και τη τηλεδιοίκηση που υπεγράφη το 2014 (και η διαχείριση της οποίας αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, όπως θα διαβάσετε παρακάτω). Βεβαίως θα απαιτηθεί ένα διάστημα μέχρις ότου είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του συστήματος γίνεται χωρίς προβλήματα. Η δρομολόγηση πάντως ενός ακόμα ζεύγους δρομολογίων Intercity μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης από την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται ως ένδειξη ότι ο σιδηρόδρομος -επιτέλους- γυρίζει σελίδα όσον αφορά την ασφάλεια.

* * * Πλέον, το τελευταίο σημαντικό ορόσημο της σύμβασης αναμένεται το Σεπτέμβριο, με τη θέση σε πλήρη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας ΣΚΑ και της σηματοδότησης στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα. Επιπλέον, όπως ενημέρωσε και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ως το Νοέμβριο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και το σύστημα ασφάλειας ETCS, οι δοκιμές του οποίου έχουν ξεκινήσει.

* * * Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, ο ΟΣΕ ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο «Προληπτική συντήρηση με άρση βλαβών και αποκατάσταση ζημιών στο σύνολο του εγκατεστημένου Ηλεκτρομηχανολογικού (Η/Μ) εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας (Κ.Ε.Κ), στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (Σ.Κ.Α.). Το έργο ανατίθεται στην «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 2030 Ε.Ε» με συνολική τιμή 58.656,96 ευρώ με ΦΠΑ. Η διάρκεια του έργου θα είναι 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

* * * Το Υπουργείο απάντησε και σε δηλώσεις του (πρώην;) τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Παππά με τις οποίες κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραπληροφόρηση και ασέβεια με αφορμή την παράδοση της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα [σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι προηγουμένως κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ψευδώς πως στο σταθμό της Λάρισας λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, εννοώντας έναν παλιό πίνακα τοπικού χειρισμού που υπολειτουργούσε]. Το Υπουργείο απάντησε λοιπόν, πως άλλο το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας και άλλο το σταθμαρχείο της Λάρισας, κάνοντας όμως πάλι αναφορά σε «τοπική τηλεδιοίκηση» του σταθμαρχείο, όρος μάλλον άτοπος.

* * * Σε δημοσιεύματα σχετικά με την κατάσταση της υποδομής στον Προαστιακό της Πάτρας, απάντησε ο ΟΣΕ. Αφορμή, η καθημερινή ταλαιπωρία των επιβατών τις τελευταίες εβδομάδες με συνεχείς καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων. Προηγήθηκε παρέμβαση του προέδρου των μηχανοδηγών κ. Γεννηδούνια ο οποίος και δημοσίευσε ένα «Δελτίο Περιορισμού Ταχύτητας» της 3ης Αυγούστου στο οποίο καταγράφονται 8 βραδυπορίες. Στην απάντησή του, ο ΟΣΕ παραδέχτηκε τα προβλήματα στην υποδομή, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη ανατεθεί δύο εργολαβίες για την αποκατάσταση των βλαβών και τη συντήρηση. Η μία εργολαβία έχει ήδη ξεκινήσει ενώ, από αυτή την εβδομάδα αναμενόταν και εργασίες κοπής της βλάστησης εκατέρωθεν των γραμμών.

* * * Το πόρισμα των Ευρωπαίων Εισαγγελέων για όσα καταγγέλθηκαν για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ (που αφορούσε την ολοκλήρωση των έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης) επιρρίπτει ευθύνες σε 26 μη πολιτικά πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν το Σεπτέμβριο, κυρίως υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ και στελέχη της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom, και οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για πέντε αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος: απάτη, ηθική αυτουργία σε απάτη, ψευδή βεβαίωση, απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία και σε δύο πρώην υπουργούς (Σπίρτζης, Καραμανλής) για τους οποίους θα αποφασίσει πρώτα η Βουλή.

* * * Ποινική δίωξη κατά συνολικά πέντε εργαζομένων και στελεχών του ΟΣΕ άσκησε ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, μετά την αποκαλυπτική έρευνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, η οποία αποκάλυψε πλαστογράφηση (νόθευση) υπηρεσιακού εγγράφου. Στόχος της νόθευσης, η μετάθεση των ευθυνών για το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε πριν από έναν χρόνο, σε ισόπεδη διάβαση στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου Λάρισας όπου έχασε τη ζωή του ο 34χρονος στον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας αλλά και στον οδηγό του Ι.Χ. 

* * * Δεκτή έγινε η παραίτηση -στο τέλος Αυγούστου- προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί του επιθεωρητή κυκλοφορίας του ΟΣΕ ο οποίος και προφυλακίστηκε για το δυστύχημα των Τεμπών.

* * * Τα προβλήματα στον Προαστιακό της Αθήνας συνεχίζονται και τον Αύγουστο. Προχτές Τετάρτη, είχαμε καθυστερήσεις εξαιτίας μονοδρόμησης στο τμήμα Ρέντης – Σταθμός Λαρίσης μετά από βλάβη στην ηλεκτροκίνηση για πάνω από μία ώρα. Χτες Πέμπτη παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις σε όλα τα δρομολόγια του Προαστιακού νωρίς το πρωί, χωρίς κάποια αιτιολόγηση, ενώ το απόγευμα είχαμε νέες καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων εξαιτίας χαλασμένου συρμού που ακινητοποιήθηκε στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

* * * Πάτρα: Κάτοικοι της περιοχής του Καστελόκαμπου ζητούν τον έλεγχο γέφυρας η οποία ανήκει στον ΟΣΕ // Αρχαία Ολυμπία: Στην εικόνα που δημοσιοποίησε ο Κώστας Γεννηδούνιας βλέπουμε τις τουαλέτες του σταθμού της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου τερματίζει ο τουριστικός -υποτίθεται- σιδηρόδρομος και διαθέτει εγκαταστάσεις που αποτελούν ντροπή τόσο για τον ΟΣΕ όσο και για τον ίδιο τον τόπο. Πώς μπορεί να γίνεται ανεκτή μία τέτοια εικόνα που μπορεί να αντιστραφεί με λίγες εκατοντάδες ευρώ;

* * * Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το διορισμό των προσωρινών διοικήσεων σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ και το κατά πόσο αυτές είναι νόμιμες. Ζητείται επίσης ενημέρωση για το πότε θα προχωρήσουν η διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων διοικήσεων. Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και βουλευτής των Σπαρτιατών σχετικά με τη διερεύνηση και την εξακρίβωση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

* * * Ο ΟΣΕ προχωρά στην απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την «Υποστήριξη του ΟΣΕ στην δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Συντήρησης Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής», στη μελετητική εταιρεία «ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Α.Ε.Μ.ΓΕ.» έναντι του ποσού των 28.500 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. Ο ανάδοχος θα συλλέξει δεδομένα σχετικά με τις υποδομές του ΟΣΕ (από γραμμές, γέφυρες, σήραγγες μέχρι και διαβάσεις, αποβάθρες, φωτοσήματα) για τα τμήματα Τιθωρέα – Δομοκός και ΤΧ1 – Στρυμώνας και θα τα καταχωρίσει σε φύλλα Excel. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της υπηρεσίας ορίζεται σε 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

* * * Τι μέλλει γενέσθαι για τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων; Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, με τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της. Εντύπωση προκάλεσε εν τω μεταξύ πως δεν έχει καταγραφεί κάποια συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης της αρχής (απουσιάζει κάποια αναφορά και από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου), ενώ με αφορμή πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της ΡΑΣ με εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο αναφέρθηκε πως η αρχή θα μεταφέρει στο υπουργείο τα αιτήματα των εργαζόμενων. Όταν και αν συναντηθούν, προφανώς.

* * * Πρόκειται για έναν «άγνωστο» μίνι – σιδηρόδρομο, ο οποίος εδώ και δεκαετίες λειτουργεί στην «καρδιά» της Αθήνας. Είναι ο σιδηρόδρομος της Ακρόπολης, μέσω του οποίου τμήματα υλικού που ζυγίζει ακόμα και τόνους μεταφέρονται από τους χώρους απόθεσης, πίσω από το παλιό μουσείο στα εργαστήρια της αρχαιολογικής υπηρεσίας πάνω στον Ιερό Βράχο, μία απόσταση περίπου 100 μέτρων. Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ συζητήθηκε η αντικατάσταση των σιδηροτροχιών από τον οργανισμό, μέσω Σύμβασης Χρησιδανείου, δηλαδή χωρίς αντάλλαγμα.

* * * Πακιστάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες μετά από εκτροχιασμό τρένου // Σουηδία: Τρεις τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου εν μέσω πλημμυρών // Γερμανία: Η Siemens θα κατασκευάσει 90 υπερ-σύγχρονα προαστιακά τρένα // Ιταλία: Vintage τουριστικά τρένα ξεκινούν οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι // Γαλλία: Αύξηση των εσόδων της SNCF Group το πρώτο εξάμηνο // Ηνωμένο Βασίλειο: Επενδύσεις ύψους 4,9 δις ευρώ για τις σιδηροδρομικές υποδομές της Σκωτίας // Μεξικό: Η κυβέρνηση της χώρας προωθεί την αναγέννηση του σιδηρόδρομου // ΗΠΑ: Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας σε προάστιο της Νέας Υόρκης με τραυματίες

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*