Στο ίδιο τραπέζι οι φορείς του σιδηρόδρομου, «ξεχαρβαλωμένος» παραμένει ο Προαστιακός, «ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί» για τα προβλήματα του σιδηρόδρομου

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Ζήτημα λίγων εβδομάδων είναι πλέον η παράδοση της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο τμήμα Αθήνα (Αγ. Ανάργυροι) – Οινόη που σημαίνει ότι για πρώτη φορά, τα συστήματα αυτά θα βρίσκονται σε λειτουργία σε ολόκληρη τη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο αναμφίβολα, αν και με καθυστέρηση, που ωστόσο δεν θα «σηματοδοτήσει» τη λήξη των προβλημάτων στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα, πολλά είναι ακόμα τα ανοικτά μέτωπα μεταξύ κύβέρνησης-ΟΣΕ και Hellenic Train τα οποία δεν θα λυθούν αν δεν ξεκαθαρίσουν οι μεταξύ τους σχέσεις.

* * * Είναι θετικό πάντως πως για πρώτη φορά θα υπάρχει ένα όργανο για τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Η ίδρυση της task force από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σημαίνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κάθονται στο τραπέζι σε συστηματική βάση για να βρούνε λύσεις, αντί να ανταλλάσσουν και να διαρρέουν στον τύπο επιστολές με αλληλοκατηγορίες. Μένει να αποδειχθεί αν η επιτροπή αυτή θα μακροημερεύσει και αν θα φέρει αποτελέσματα. (Σχετικό: Ποιος φορέας του σιδηροδρόμου φαίνεται ότι δεν θα αποτελεί μέρος της task force; Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων που μπορεί να έχει έναν διαφορετικό ρόλο ως ρυθμιστική αρχή, η διοίκηση της οποίας όμως δεν φαίνεται να έχει συναντηθεί ακόμα (!) με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Απουσιάζουν βέβαια από την task force και εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο οι οποίοι γνωρίζουν τα προβλήματα καλύτερα από όλους…)

* * * Πέρα από τις παρεμβάσεις, πολλά είναι και τα έργα που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο ελληνικός σιδηρόδρομος να φτάσει λίγο πιο κοντά στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του ΟΣΕ, εκκρεμούν έργα πολλών εκατομμυρίων (χώρια τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ για τη δημιουργία νέων γραμμών, όπως οι συνδέσεις με τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου). Ανάμεσα σε αυτά, η ανάταξη της σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης στο τμήμα ΣΚΑ – Κιάτο του Προαστιακού, αφού τα προηγούμενα συστήματα έχουν βανδαλιστεί και κλαπεί στο σύνολό τους, αλλά και η αναβάθμισή της στο τμήμα Άγιοι Ανάργυροι – Αεροδρόμιο. Εκκρεμεί ακόμα η αναβάθμιση της ηλεκτροκίνησης και άλλων συστημάτων στο τμήμα Πειραιάς – ΣΚΑ, έργα σε σταθμούς και φυσικά τα άκρως απαραίτητα στις μέρες μας συστήματα τηλεματικής, WiFi και ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Όπως βέβαια συμβαίνει με οποιοδήποτε προγραμματισμό του ελληνικού δημοσίου, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι.

* * * Κατά τα άλλα, ο Αύγουστος ήταν ένας ακόμα μήνας προβλημάτων για το σιδηροδρομικό δίκτυο. Πέρα από τις συνήθεις βλάβες και δυσλειτουργίες, ήρθαν να προστεθούν και οι φωτιές λόγω των οποίων έκλεισαν τμήματα των γραμμών (όχι όλα όσα θα έπρεπε, όπως θα δείτε παρακάτω). Στις 17 Αυγούστου, πολλά προβλήματα στη γραμμή του Προαστιακού προς Κιάτο -και όχι μόνο- προκάλεσε φωτιά σε βυτιοφόρο όχημα λόγω της οποίας έκλεισε για πολλές ώρες η Εθνική Οδός, παλαιά και νέα, αλλά και οι σιδηροδρομικές γραμμές στο ύψος της Κακιάς Σκάλας.

* * * Στον τύπο μεταφέρθηκαν καταγγελίες επιβατών για ακινητοποίησή τους σε συρμό στο σταθμό της Κινέτας για πολλές ώρες χωρίς ενημέρωση, νερό ή εγκαταστάσεις υγιεινής. Από την Hellenic Train δίνεται μία διαφορετική εικόνα, αφού και η ίδια η εταιρεία δεν είχε πληροφόρηση για το χρόνο αποκατάστασης του προβλήματος από τις αρχές, ενώ ο μηχανοδηγός του συρμού φρόντισε προσωπικά να προμηθευτεί νερό για τους επιβάτες από εξωτερικό σημείο (οι συρμοί του Προαστιακού ως γνωστόν δεν διαθέτουν κυλικείο). Ο συρμός διέθετε επίσης τουλάχιστον μία τουαλέτα αλλά προφανώς δεν υπήρχε συνεργείο καθαριότητας. Όταν έγινε εμφανές πως η γραμμή δεν θα άνοιγε άμεσα, στάλθηκε λεωφορείο για την παραλαβή των επιβατών και επιστροφή τους στην Κόρινθο ωστόσο μόνο 18 επιβάτες επιβιβάστηκαν σε αυτό ενώ οι άλλοι 60-65 επέλεξαν να περιμένουν στο συρμό για πιθανό άνοιγμα της γραμμής. Όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό ο συρμός επέστρεψε στην Κόρινθο όπου το προσωπικό της Hellenic Train δέχθηκε επίθεση από μερίδα επιβατών. Προφανώς απαράδεκτη κατάσταση που καλό είναι να καταγραφεί για να ακουστεί και η άλλη πλευρά.

* * * Σχετικά τώρα με την ταλαιπωρία των επιβατών σε παρόμοιες περιπτώσεις, έχουμε κάποια σχόλια: το ότι οι συρμοί του Προαστιακού δεν διαθέτουν τουαλέτες σε λειτουργία, ενώ όπου αυτές λειτουργούν είναι ασυντήρητες και σε κακή κατάσταση, αποτελεί πρόβλημα. Καταλαβαίνουμε ότι στα δρομολόγια εντός του αστικού τμήματος αυτή η παροχή είναι υπερβολική, όχι όμως και στα δρομολόγια της Χαλκίδας και του Κιάτου και η ευθύνη εδώ βαρύνει την Hellenic Train. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, πρέπει να υπάρξει λύση για τις υποδομές των σταθμών. Όλοι οι σταθμοί πρέπει να είναι στελεχωμένοι, να διαθέτουν τουαλέτες για το κοινό (έστω κλειδωμένες) και ψύκτες νερού για τους επιβάτες. Τέλος, απαιτείται λύση και για αμεσότερη επικοινωνία με το κοινό. Το telegram και η επικοινωνία με ενδιάμεσο τον κάθε μηχανοδηγό προφανώς δεν επαρκούν. Οι αμαξοστοιχίες -ακόμα και του προαστιακού- πρέπει να διαθέτουν συνοδούς που θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τα Κέντρα Ελέγχου Λειτουργίας ώστε να πληροφορούν άμεσα και υπεύθυνα τους επιβάτες.

* * * Σε καταγγελία προς την Ρ.Α.Σ. προχώρησε η Πανελλήνια Ένωσης Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ για περιστατικό το οποίο σημειώθηκε στην Θράκη όταν -εν μέσω των πυρκαγιών- δόθηκε εντολή σε μηχανοδηγό να κινηθεί σε γραμμή διακινδυνεύοντας τη σωματική ακεραιότητά τριών εργαζομένων. Όπως αναφέρουν, η εντολή δόθηκε από τον ΟΣΕ μετά από «προφορικές διαβεβαιώσεις από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία». Το παρακάτω βίντεο δείχνει πού ακριβώς στάλθηκε ο μηχανοδηγός. Στην ίδια καταγγελία έγινε αναφορά και σε άλλα τρία περιστατικά.

* * * Θεσσαλονίκη: Τρένο συγκρούστηκε με ΙΧ στη Μενεμένη, τραυματίστηκε ο οδηγός // Λάρισα: Σε εξέλιξη η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος των γραμμών // Καλαμάτα: Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζει ο χώρος του σιδηροδρομικού σταθμού Καλαμάτας στο κέντρο της πόλης

* * * Συνεχείς είναι οι καταγγελίες τις τελευταίες μέρες του Σ.Ε.Π. ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τη διοίκηση της Hellenic Train σχετικά με τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της εταιρείας στην Αθήνα. Η πλειοψηφία των προβλημάτων αφορά το αμαξοστάσιο του Ρέντη το οποίο φαίνεται να έχει αφεθεί στην τύχη του με ξεχαρβαλωμένες και υπό κατάρρευση υποδομές, κίνδυνο πυρκαγιάς εξαιτίας της βλάστησης που δεν έχει καθαριστεί και ντροπιαστικές εικόνες στις τουαλέτες και τα αποδυτήρια του προσωπικού. Παράπονα υπάρχουν και για τους συρμούς του Προαστιακού λόγω κυρίως των πολλών βανδαλισμών που δέχονται. Προφανώς και η ιταλική εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων.

* * * Παράπονα για θόρυβο λόγω της λειτουργίας του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας, του γνωστού σταθμού Λαρίσης δέχεται ο ΟΣΕ από περιοίκους. Τα παράπονα αυτά έχουν αυξηθεί με τη λειτουργία των γραμμών 7, 8, 9 και 10 που βρίσκονται πλησίον του οικιστικού ιστού και της οδού Κωνσταντινουπόλεως και οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι οι μόνες που χρησιμοποιούνται καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανακατασκευή των υπόλοιπων αποβαθρών του σταθμού αλλά και της υπογειοποίησης στο τμήμα Τρεις Γέφυρες – Σταθμός Λαρίσης. Μέσα στον Αύγουστο, ο ΟΣΕ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας «Μέτρηση και Αξιολόγηση των εκπομπών θορύβου στον Σ.Σ. Αθηνών λόγω της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας» με κόστος 9.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ προκειμένου να διευκρινιστεί αν απαιτείται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό του θορύβου.

* * * Ο ΟΣΕ προχώρησε σε δέσμευση πίστωσης ύψους 81.800 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την πληρωμή του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση νέων ηλεκτρικών ρολογιών στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς “Κατερίνης”, “Λάρισας”, “Παλαιοφάρσαλου” και “Καρδίτσας”, την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης ζημιών με την προμήθεια νέων υλικών -ανταλλακτικών των ηλεκτρικών ρολογιών του “Επιβατικού Σταθμού Θεσσαλονίκης” και την συντήρηση συνολικά αυτών». Το ενδιαφέρον είναι ότι το ποσό αυτό κατανέμεται ισότιμα στα έτη 2024, 2025 και 2026, επομένως μάλλον θα αργήσουμε να δούμε τα συγκεκριμένα ρολόγια σε λειτουργία.

* * * Ποινική δίωξη σε 4 πρώην στελέχη του ΟΣΕ, και συγκεκριμένα δύο πρώην προέδρους και διευθύνοντες σύμβουλους, έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου // Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης προς το πρόσωπό του, ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ δημοσιοποίησε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό από το 2019 με την οποία τον ενημέρωνε για την κατάσταση στο σιδηρόδρομο // Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του επιθεωρητή του ΟΣΕ στη Λάρισα ο οποίος ενεπλάκη στο δυστύχημα των Τεμπών. Με υπόμνημά του αποποιήθηκε των ευθυνών // Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν συγγενείς θυμάτων για παρεμβάσεις στον τόπο της τραγωδίας // Ο Εφέτης Ανακριτής της Λάρισας απάντησε αναλυτικά (μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης) σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτών των Σπαρτιατών σχετικά με τις κινήσεις της δικαιοσύνης για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών (pdf)

* * * Από τη συνέντευξη του προσωρινού Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη, μέσω της οποίας για πρώτη φορά ένα στέλεχος του οργανισμού επιτέθηκε δημόσια στην Hellenic Train σχετικά με το τροχαίο υλικό της, κρατάμε και την απάντησή του σχετικά με τη διερεύνηση περιστατικών δολιοφθορών στο σιδηροδρομικό δίκτυο (και στον Προαστιακό της Αθήνας) από την ΕΥΠ. Είπε αναλυτικά: «Κάποιοι, πηδώντας µέσα από την Αττική Οδό στους χώρους του ΟΣΕ στη Μεταμόρφωση και τη Νερατζιώτισσα, άρχισαν να κόβουν συστηµατικά κυκλώµατα γραµµής, προχωρώντας από τη Νερατζιώτισσα προς το αεροδρόµιο. Κινητοποιηθήκαμε αµέσως, ειδοποιήσαµε τις Αρχές και δώσαμε βιντεοσκοπηµένο υλικό, στο οποίο µάλιστα φαίνονται καθαρά πρόσωπα σε βίντεο. ∆εν έχουµε ακόµη αποτελέσµατα των ερευνών των Αρχών. Και οι φθορές αυτές δεν συνοδεύτηκαν µε κλοπές αλλά ήταν στοχευµένες, γεγονός που µας κάνει να τις εντάσσουµε στις δολιοφθορές». Θα επανερχόμαστε στο ζήτημα, μέχρι να απαντήσει η ΕΥΠ σχετικά με τη διερεύνηση που έκανε/κάνει.

* * * Έξι διαδικασίες επί παραβάσει, κατά κρατών-μελών της ΕΕ, σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, -και της Ελλάδας, με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών- έχει ήδη ξεκινήσει η Κομισιόν, διαβεβαιώνει η Επίτροπος Vălean, σε απάντηση της, προς 9 ευρωβουλευτές της Ομάδας των Πρασίνων.

* * * Σε συνέντευξή της, η πρόεδρος της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου αναφέρθηκε στο πλέγμα των δράσεων και  μέτρων για την άμεση ολοκλήρωση των έργων, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού στους σιδηροδρόμους. «Κομβικής σημασίας είναι και οι επενδύσεις σε τροχαίο υλικό, εγκαταστάσεις και προσωπικό», ανέφερε // Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έλαβε απόφαση για τη χορήγηση ανανέωσης αναγνώρισης του εκπαιδευτικού κέντρου του ΟΣΕ ως εκπαιδευτικό κέντρο μηχανοδηγών και υποψηφίων μηχανοδηγών.

* * * Η «Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την σύνδεση του Λουτρακίου με τον προαστιακό» αντιδρά στην άρνηση της ΕΡΓΟΣΕ να ανακοινώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του Προαστιακού (τμήμα Ισθμός – Λουτράκι). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, το έργο μήκους 6,4 χλμ κατασκευάζεται εδώ και 5 χρόνια χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί…

* * * Θεσσαλονίκη: Νέα υπηρεσία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με τρένο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα Σκόπια // Λαμία: Το εκκλησάκι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, κτισμένο μέσα στο βράχο στους πρόποδες της Οίτης, προστατεύει τους σιδηροδρομικούς

* * * Ιταλία: Να μπει στην αγορά των δια-ευρωπαϊκών δρομολογίων καθώς ο κλάδος έχει απελευθερωθεί από το 2019, επιθυμεί ο ιταλικός όμιλος σιδηροδρόμων Ferrovie dello Stato Italiane (FS) // Κοινοπραξία με τη συμμετοχή της Škoda θα αναλάβει την κατασκευή 370 κλιναμαξών για την Trenitalia κόστους 138,59 εκατ. ευρώ // Γερμανία: Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι εξαγόρασαν τον εμπορικό σιδηροδρομικό όμιλο Exploris // Νέο τρένο με μπαταρίες για τη Σαξωνία από την Alstom // Ελβετία: Ο εκτροχιασμός τραίνου στο τούνελ Gotthard επηρέασε την εφοδιαστική αλυσίδα. Το τούνελ άνοιξε μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες // Σχέδιο για νέες σιδηροδρομικές υποδομές με ορίζοντα το 2050 // Ισπανία: Άνοδος 76% στους επιβάτες στα τρένα υψηλών ταχυτήτων το 2022

* * * Πορτογαλία: Σε κυκλοφορία το νέο σιδηροδρομικό πάσο των 49 ευρώ // Πολωνία: Διερευνάται διαδικτυακή επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο // Ηνωμένο Βασίλειο: Ποινική ευθύνη στο διαχειριστή της υποδομής Network Rail για σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Σκωτία // Ευρώπη: Γιατί ο σιδηρόδρομος κερδίζει έδαφος έναντι των αεροπλάνων // Πώς οι σιδηροδρομικές εταιρίες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του καύσωνα // Ρωσία: Τρίτο προαστιακό express δρομολόγιο στη Μόσχα // ΗΠΑ: Η Amtrak αγοράζει 10 επιπλέον συρμούς (73 έχουν ήδη παραγγελθεί) από τη Siemens

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*