«Μαραθώνιος» η αποκατάσταση των ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας, πηγαίνουν πίσω όλες οι εξελίξεις στο σιδηρόδρομο

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Το annus horribilis του ελληνικού σιδηρόδρομου δεν έχει τέλος. Ακόμα και όταν αχνοφάνηκε μία ελπίδα η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να φτάσει στον 21ο αιώνα μέσω σύγχρονων συστημάτων σηματόδοτησης, τηλεδιοίκησης και ασφάλειας τρένων, η κακοκαιρία Daniel ηρθε να καθυστερήσει την όποια πρόοδο έχει γίνει τους τελευταίους μήνες αλλά και χρόνια. Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες ίσως είναι οι πιο εκτεταμένες καταστροφές που έχουν προκύψει στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας από φυσικά φαινόμενα, αφού επηρεάστηκαν οι γραμμές (και βεβαίως όλος ο παρελκόμενος εξοπλισμός) σε μήκος 50 χλμ. στον κεντρικό άξονα και άλλων 55 χλμ. μεταξύ Λάρισας – Βόλου, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε 30 περίπου ισόπεδες διαβάσεις και σε άλλες εγκαταστάσεις όπως σταθμούς και μηχανοστάσια. Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΣΕ, αναμένεται να φτάσει τα 160 εκατ. ευρώ.

* * * Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στην Περιοχή του Αρμενίου με το έδαφος να έχει υποχωρήσει κάτω από τις γραμμές αλλά και από τη γραμμή Λάρισα – Βόλος όπου προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρα, η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης «δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί πλήρως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.»

* * * Μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταστεί δυνατό να κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης (τα ΚΤΕΛ πραγματοποιούν το δρομολόγιο μέσω Ρίου-Αντιρρίου, Ιονίας και Εγνατίας Οδού). Από την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν τοπικά δρομολόγια τρένων μεταξύ Καρδίτσας – Τρικάλων – Καλαμπάκας ενώ κλειστό παραμένει το τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καρδίτσα. Από την Τετάρτη 13/9 ξεκίνησαν επίσης και τα δρομολόγια του Οδοντωτού σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο που είχαν διακοπεί λόγω κατολίσθησης. Για άγνωστο λόγο δεν υπάρχουν δρομολόγια έστω μεταξύ Αθήνας και Λιανοκλαδίου για την εξυπηρέτηση όσων κινούνται στο τμήμα αυτό, όπου σύμφωνα με σιδηροδρομικούς δεν υπάρχουν προβλήματα στη γραμμή.

* * * Προς το παρόν, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΟΣΕ, προτεραιότητα θα δοθεί στην αποκατάσταση της υποδομής έτσι ώστε να επανέλθουν τα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης με ντιζελοκίνητους συρμούς και μονοδρόμηση (σε μία από τις δύο γραμμές που θα επισκευαστεί πρώτη), ενώ σε δεύτερη φάση θα αποκατασταθεί η ηλεκτροκίνηση, η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση. Εκτιμάται ότι τα πρώτα δρομολόγια θα ξεκινήσουν εντός 3-4 εβδομάδων, αλλά για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, ίσως και ένας χρόνος. Φυσικά, έτσι θα πάει πίσω και το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση της σύμβασης 717 για τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, αφού τα νερά ξήλωσαν τον εξοπλισμό που είχε εγκατασταθεί.

* * * Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρα, για την αποκατάσταση των ζημιών, με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θα συμπεριληφθούν βραχείας αποκατάστασης έργα υποδομών, ύψους 500-600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα κυρίως οδικά και σιδηροδρομικά, καθώς και η αποκατάσταση γεφυρών.

* * * Με κοινή τους ανακοίνωση, η Π.Ε.Π. ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Π.Ε.Π.Ε. καλούν τους αρμόδιους φορείς «να δώσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση της υποδομής, το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών να ενισχύσει τις εταιρείες εκμετάλλευσης -όχι μόνο καταβάλλοντας τα οφειλόμενα σε αυτές για την παροχή υπηρεσιών τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ενισχύοντας τες ουσιαστικά, την περίοδο που το μέσο είναι κλειστό και στερείται  εσόδων- καθώς και την ουσιαστική ενίσχυση του ΟΣΕ τόσο με οικονομικούς όσο και με ανθρώπινους πόρους.» Επιπλέον, εκφράζουν την αντίθεσή τους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, μέσω επιστολής της προς την Hellenic Train, η Π.Ε.Π.Ε. δήλωνε την ετοιμότητα των μηχανοδηγών να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση επανακυκλοφορία των τρένων, εφόσον ζητηθεί από το διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ.

* * * Πολλά ήταν τα προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων στη γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα του Προαστιακού, τα οποία προέκυψαν λόγω διακοπών ρεύματος μετά από πτώση δέντρων πάνω στα καλώδια (βοήθησε σε αυτό η κακοκαιρία αλλά και τα καμένα δέντρα από τις φωτιές του 2021 τα οποία δεν έχουν κοπεί). Ενδεικτικά, το απόγευμα της Πέμπτη 7/9 είχαμε μονοδρόμηση στο τμήμα Οινόη-ΣΚΑ, και αργότερα την ίδια μέρα μέχρι και το επόμενο πρωί στο τμήμα ΣΚΑ-Αφίδνες. Το απόγευμα του Σαββάτου 9/9 είχαμε μονοδρόμηση στο τμήμα Αφίδνες-ΣΚΑ και το πρωί της Κυριακής 10/9 διακοπή ρεύματος στο τμήμα Πολυδένδρι-Χαλκίδα και μονοδρόμηση στο τμήμα Αφίδνες-Οινόη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μονοδρομήθηκε το τμήμα Αφίδνες-ΣΚΑ, ενώ το πρωί της Δευτέρας 11/9 μονοδρομήθηκε το τμήμα ΣΚΑ-Αφίδνες. Καθυστερήσεις φυσικά παρατηρούνται καθημερινά και στα υπόλοιπα δρομολόγια του Προαστιακού. Ευτυχώς, όπως διαπιστώσαμε, γίνονται ανακοινώσεις σε κάποιους σταθμούς, αλλά δεν αναφέρεται πού οφείλονται οι καθυστερήσεις αυτές.

* * * Με ένα φορτηγό που προσπαθούσε να διασχίσει τις σιδηροδρομικές γραμμές συγκρούστηκε η αμαξοστοιχία της Hellenic Train που έκανε το δρομολόγιο Άγιος Ανδρέας – Κάτω Αχαΐα στην Πάτρα σήμερα το πρωί. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί παρά μόνο καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις στον Προαστιακό της Πάτρας βέβαια παρατηρούνται καθημερινά.

* * * Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, έγινε σύσταση επιτροπής έργο της οποίας θα είναι η «υποστήριξη της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού του Σιδηροδρομικού Τομέα». Στην επιτροπή συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου, του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ της ΓΑΙΑΟΣΕ αλλά και της ΡΑΣ ενώ θα έχει διάρκεια μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της. Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα είχε προγραμματιστεί και σύσκεψη μεταξύ στελεχών του Υπουργείου, εποπτευόμενων σιδηροδρομικών φορέων και των Ευρωπαϊκών Φορέων DG Regio, DG Move, ERA & DG EcFin.

* * * Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση στον αγώνα της για την κατασκευή ποδηλατόδρομου μήκους 14 χλμ. στο ίχνος της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Διακοπτό – Αίγιο. Σε άλλες χώρες βέβαια οι παλιές σιδηροδρομικές γραμμές συντηρούνται και αξιοποιούνται για τουριστικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, ο ποδηλατόδρομος θα είναι καλύτερη λύση από την εγκατάλειψη.

* * * Γερμανία – Αυστρία: Περισσότερα επιβατικά δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών λόγω αυξημένης κίνησης // Γερμανία – Γαλλία: Επανέρχονται μετά από 9 χρόνια τα βραδινά δρομολόγια μεταξύ Βερολίνου – Παρισίου // Γερμανία: Η γερμανική αστυνομία ερευνά «πολιτικά κίνητρα» στις πυρκαγιές των σιδηροδρόμων // Ισπανία: Δυστύχημα με 4 νεκρούς πεζούς που διέσχιζαν τις γραμμές στην Καταλονία // Ηνωμένο Βασίλειο: Η σιδηροδρομική γραμμή της χώρας με τις περισσότερες ακυρώσεις δρομολογίων είναι η νέα Elizabeth Line στο Λονδίνο // Τουρκία: Το 2027 ολοκληρώνεται η γραμμή υψηλών ταχυτήτων Άγκυρα – Σμύρνη // Ζάμπια – Αγκόλα: Στήριξη από ΕΕ και ΗΠΑ για την κατασκευή σιδηρόδρομου ανάμεσα στις δύο χώρες // ΗΠΑ: Άνοιξε μετά από 8 χρόνια ο σιδηρόδρομος της Granada στο Μισισιπί

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*