Ζωντανό το αίτημα για επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ βόρεια της Κηφισιάς

C messier/wikipedia.org

Την υλοποίηση του -«παγωμένου» εδώ και σχεδόν μία εικοσαετία- σχεδίου για επέκταση της γραμμής 1 του Μετρό από την Κηφισιά, προς ακόμη βορειότερα προάστια όπως η Νέα Ερυθραία και ο Άγιος Στέφανος ζητούν με κοινή τους απόφαση δήμαρχοι των περιοχών αυτών.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Διαδημοτικής Επιτροπής των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων και δημοτών των περιοχών αυτών, με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου και την κυβερνητική εξαγγελία από μεριάς του Υφυπουργού Υποδομών κ. Ταχιάου για την ανάγκη κατεδάφισης και ανακατασκευής της γέφυρας στη Βαρυμπόμπη.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η αντίθεση των δημαρχιακών αρχών στην επιβολή διοδίων στις περιοχές τους που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, και αποφασίστηκε πως δεν είναι δυνατό να ξεκινήσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση αν πρώτα δεν υλοποιηθεί το σχέδιο του 2006 για επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ από την Κηφισιά ως τον Άγιο Στέφανο, με νέες στάσεις του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου σε Καστρί, “Νάρκισσο”, Δροσιά, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο.

Ένα έργο «στον πάγο»

Οι πρώτες εξαγγελίες για την υλοποίηση του έργου της βόρειας επέκτασης του ΗΣΑΠ από την Κηφισιά προς τον Άγιο Στέφανο έγιναν το 2006. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως σε πρώτη φάση η γραμμή θα έφτανε στην Εθνική Οδό μέσω Νέας Ερυθραίας ως το 2013 και θα ακολουθούσε η επέκταση προς τον Άγιο Στέφανο ως το 2017.

Στη συνέχεια όμως, οι μελέτες δεν τεκμηρίωσαν την επέκταση του ηλεκτρικού προς τον Άγιο Στέφανο, που βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού και εξυπηρετείται σιδηροδρομικά από τον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα στο έργο να μείνει μόνο η επέκταση του τμήματος Κηφισιά – Νέα Ερυθραία με υπόγεια γραμμή, η οποία και αποτυπώθηκε στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που είχε ορίζοντα το 2020. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όμως -και ενώ άλλες επεκτάσεις του Μετρό βρίσκονταν υπό υλοποίηση- το έργο της επέκτασης της γραμμής 1 μπήκε και επισήμως «στον πάγο» από την κυβέρνηση, όπως συνέβη και με το έργο της υπογειοποίησης στο τμήμα Φάληρο – Πειραιάς στο νότιο τμήμα της γραμμής.

Το αίτημα όμως για την επέκταση της γραμμής (το οποίο οι τοπικές κοινωνίες αρχικά δεν είχαν υποστηρίξει ιδιαίτερα θερμά) «αναζωπυρώθηκε» με την πάροδο του χρόνου. Το 2021 υπήρξε σχετική ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγους μήνες αργότερα, ο τότε Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε πως στον σχεδιασμό του υπουργείου βρίσκεται η υπόγεια επέκταση της γραμμής 1 του Μετρό, η οποία θα ξεκινάει αμέσως μετά το ΚΑΤ (με τον σταθμό της Κηφισιάς να γίνεται υπόγειος) και τη γραμμή να κατευθύνεται προς Νέα Ερυθραία για να καταλήξει στον Κόμβο Βαρυμπόμπης όπου θα είναι δυνατή η μετεπιβίβαση για όσους κινούνται στην Εθνική Οδό.

Με βάση παλαιότερο σχεδιασμό, η σύνδεση με την Εθνική Οδό αναμενόταν να γίνει μέσω επέκτασης της γραμμής 4 από το Μαρούσι, κάτι όμως που ίσως να απαιτούσε δεκαετίες (θα έπρεπε να κατασκευαστεί πρώτα η επέκταση Γουδή – Μαρούσι). Με βάση το σημερινό σχεδιασμό της Ελληνικό Μετρό, η γραμμή αυτή αναμένεται να φτάσει ως τη Λυκόβρυση μέσω μελλοντικών επεκτάσεων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*