Σε 18 μήνες πλήρης αποκατάσταση του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία, αναζητείται χρηματοδότηση για την επέκταση του Προαστιακού προς Ραφήνα

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η σπουδαιότητα της δημιουργίας ενός εμπορικού σιδηροδρομικού διαδρόμου στα ανατολικά Βαλκάνια, όπως αυτού που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα συνδέει Ελλάδα και Ουκρανία, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Η είδηση αυτή όμως προκάλεσε -μάλλον αναμενόμενα- σχόλια από τους χρήστες του ελληνικού σιδηρόδρομου που βλέπουν ότι φέτος, οτιδήποτε μπορούσε να πάει στραβά, έχει πάει στραβά. Φοβόμαστε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο ώστε να αποδείξει πως ο σιδηρόδρομος είναι προτεραιότητά της. Με το χρόνο αποκατάστασης του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα να τοποθετείται πλέον στους 18 μήνες και με μία σειρά άλλων έργων να πηγαίνουν πίσω, οι επιβάτες θα αργήσουν να δουν μια «άσπρη μέρα».

* * * Το χρονοδιάγραμμα των 18 μηνών (προηγουμένως ο χρόνος υπολογίζονταν σε σχεδόν δύο χρόνια) για την ανακατασκευή ουσιαστικά των γραμμών στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένης και τη τηλεδιοίκησης) ανακοινώθηκε από τον υπουργό κατά την ενημέρωση των συντακτών την περασμένη Τρίτη. Τα έργα θα έχουν προϋπολογισμό 187 εκατ. ευρώ, με τον υπουργό να αναφέρει πως η νέα γραμμή θα είναι πιο ανθεκτική στα καιρικά φαινόμενα (χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες). Κατά πάσα πιθανότητα, από τις 20 Νοεμβρίου θα γίνει δυνατή η κίνηση εμπορικών τρένων σε μονή γραμμή (στην κάθοδο και με μηχανές ντίζελ), με τα επιβατικά να ακολουθούν αργότερα.

* * * Για το επίκαιρο θέμα που είχε προκύψει με τις τυχόν απαιτήσεις τις Hellenic Train από το δημόσιο, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί η πραγματοποίηση κάποιας συνάντησης από την εταιρεία για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα τα ποσά των οφειλών μεταξύ των διάφορων σιδηροδρομικών φορέων, αλλά αυτά θα προκύψουν από την επιτροπή στην οποία μετέχουν όλοι οι “stakeholders”.

* * * Στον σταθμό του Βόλου, η λάσπη και τα φερτά υλικά ακόμα καλύπτουν τις γραμμές και τις λοιπές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την Hellenic Train, οι κάτοχοι καρτών έχουν ήδη αποζημιωθεί στο ακέραιο. Την ίδια στιγμή, η Φλώρινα, οι Σέρρες και η Δράμα φτάνουν τους 8 μήνες χωρίς τρένο με τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται με λεωφορεία. Τι κάνει άραγε η κυβέρνηση;

* * * Αρκετά προβλήματα στον Προαστιακό της Αθήνας και αυτή την εβδομάδα με καθυστερήσεις και τμηματικές καταργήσεις δρομολογίων τις πρωινές ώρες καθημερινά

* * * Διακοπτό – Καλάβρυτα: Διακοπή (ξανά) των δρομολογίων του Οδοντωτού σιδηρόδρομου λόγω κατολίσθησης από χτες Τετάρτη // Πάτρα: Ένας καυγάς μεταξύ μίας ηλικιωμένης και ενός νεαρού προκάλεσε καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού, αφού κλήθηκε η αστυνομία. Το βράδυ της Τρίτης 17 Οκτωβρίου τα δρομολόγια του Προαστιακού Πάτρας διακόπηκαν λόγω προβλημάτων από την καταιγίδα // Προαστιακός Θεσσαλονίκης: Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, δύο δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν με λεωφορεία ενώ παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις. Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου η αμαξοστοιχία 11596 (Ραψάνη – Θεσσαλονίκη) ακινητοποιήθηκε στον σταθμό Κορινού λόγω τεχνικού προβλήματος και οι επιβάτες εξυπηρετήθηκαν με λεωφορείο.

* * * Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο συντονιστής του Διαδρόμου Orient/East-Med, Mathieu Grosch πέρα από τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα, συναντήθηκε με τις διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ με θέμα το σχεδιασμό και την ανάπτυξη σύγχρονων σιδηροδρομικών υποδομών. Ο κ. Grosch στη συνέχεια επισκέφτηκε τα εργοτάξια στον σταθμό Λαρίσης και στην υπογειοποίηση Σταθμός Λαρίσης – Τρεις Γέφυρες και επισκέφτηκε και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας στο ΣΚΑ.

Φωτογραφία: ΕΡΓΟΣΕ

* * * Το αίτημα για προστασία και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή μία πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα.

* * * Αίτημα σύστασης Προανακριτικής επιτροπής θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, «για το έγκλημα, την τραγωδία των Τεμπών», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.

* * * Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ατόμων // Εξώδικο από συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών προς τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με αφορμή την επιχωμάτωση του τόπου του δυστυχήματος // Στην Ελλάδα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη του ERA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων) για να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με εταιρείες του σιδηροδρομικού κλάδου σχετικά με την τεχνική υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων μετά το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και των καταστροφών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel.

* * * Θυμάστε τα 6 σιδηροδρομικά έργα του ανταγωνιστικού διαλόγου; Πρόκειται για τα έργα που αφορούν τη σύνδεση με λιμάνια (μεταξύ των οποίων και αυτά σε Ραφήνα και Λαύριο). Ο ανταγωνιστικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο με τέσσερις εταιρείες να συμμετάσχουν. Σύμφωνα όμως με την ενημέρωση από τον κ. Σταϊκούρα δεν αναμένεται κάποια θετική εξέλιξη άμεσα αφού για κάποια από αυτά (όπως την επέκταση του Προαστιακού προς Ραφήνα) αναζητείται ακόμα χρηματοδότηση. Αντίθετα, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την επέκταση προς Λαύριο, αλλά η μακρόσυρτη διαδικασία του διαλόγου συνεχίζεται.

* * * Ο ΟΣΕ αποφάσισε να μεταφέρει δύο ακόμα μουσειακά οδικά οχήματα ιδιοκτησίας του, από τους Αγίους Αναργύρους στο Σιδηροδρομικό Μουσείο του Ρέντη το οποίο παραμένει κλειστό για το κοινό από τα εγκαίνιά του, το καλοκαίρι του 2019. Οι σχετικές εργασίες επείγουν προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος του Αμαξοστασίου (πλησίον του παλιού σταθμού των Αγίων Αναργύρων) ώστε να αξιοποιηθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

* * * Πόλο έλξης και ένα στολίδι για τη Δράμα αποτελεί το Μουσείο Τρένων, που δημιουργήθηκε σε ένα συγκρότημα εσωτερικών και υπαίθριων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της μακεδονικής πόλης από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο ΜΕΑΣ Ήφαιστος.

* * * Ινδία: Τέσσερις νεκροί μετά από εκτροχιασμό τρένου // Γερμανία: Η Go-Ahead πούλησε τη σιδηροδρομική εταιρεία της στη Γερμανία στους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους // Γαλλία: Λόγω λάθους στην τηλεδιοίκηση, τρένο με Ευρωβουλευτές κατέληξε στην Ντίσνεϊλαντ αντί για το Στρασβούργο // Ουζμπεκιστάν: Η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία θα προμηθευτεί 30 ηλεκτρικά τρένα από τη Stadler // Κίνα: Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Guangzhou – Shanwei μήκους 240 χλμ // ΗΠΑ: Η Πολιτεία της Καλιφόρνια θα προμηθευτεί 4+25 τρένα υδρογόνου από την Stadler

* * * Από τη Διαύγεια: Ο ΟΣΕ ενέκρινε την προμήθεια 96 ανατομικών καθισμάτων εργασίας 24ώρου χρήσεως, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε Σταθμούς & σε Διευθύνσεις Ηλεκτροκίνησης – Τηλεδιοίκησης με κόστος 25.935,84 ευρώ με ΦΠΑ

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*