Μόνιμο το χάος στον Προαστιακό, χωρίς χρονοδιάγραμμα το τρένο στην Πάτρα, οθόνες δρομολογίων σε σταθμούς από τον ΟΣΕ

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Αν η κακοκαιρία Daniel δεν είχε πλήξει τη Θεσσαλία, αυτές οι μέρες θα ήταν ιστορικές για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης σηματοδότησης στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα θα σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση της περίφημης σύμβασης 717 (η διαχείριση της οποίας υπενθυμίζουμε πως εξετάζεται πλέον από τη δικαιοσύνη) και την πλήρη λειτουργία της σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Πλέον όμως θα πρέπει να περιμένουμε ενάμιση τουλάχιστον χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα εμπορικά τρένα θα πρέπει να διέλθουν από την περιοχή σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα.

* * * Από τη Δευτέρα 23/10 επανεκκίνησαν τα δρομολόγια του Οδοντωτού σιδηρόδρομου. Χωρίς μόνιμη λύση όμως για τα προβλήματα στα πρανή των γραμμών, η επόμενη κατολίσθηση είναι θέμα χρόνου // Από χτες Τετάρτη 25/10 τροποποιήθηκαν τα δρομολόγια λεωφορείων στις γραμμές Λάρισα – Ραψάνη και Βόλος – Λάρισα // Πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης 19/10 ακινητοποίησε την αμαξοστοιχία IC55 στο Λιανοκλάδι και την IC56 στην Οινόη. Η καθυστέρηση έφτασε τις 2 ώρες.

* * * Αλαλούμ για ακόμα μία εβδομάδα με τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Στις καθυστερήσεις, οι οποίες έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα έρχονται να προστεθούν ακυρώσεις δρομολογίων. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα το πρωί ακυρώθηκαν 4 δρομολόγια στη γραμμή του Αεροδρομίου (Λιόσια – Κάντζα), ενώ σε άλλα έγινε τμηματική κατάργηση για λόγους κυκλοφορίας.

* * * Έβρος: 13 βουβάλια σκοτώθηκαν την Κυριακή το πρωί στην περιοχή των Δικαίων, από εμπορική αμαξοστοιχία

* * * Μετά από πιέσεις και συντονισμένες ενέργειες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου, η Hellenic Train δεσμεύτηκε με έγγραφό της ότι θα εξετάσει, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της τιμολογιακής πολιτικής του 2024, το αίτημα των εργαζομένων της Αιγιάλειας για έκδοση μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

* * * Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ την περίοδο Νοέμβριος 2019 – Ιούνιος 2020, κ. Κώστας Σπηλιόπουλος για το δυστύχημα στα Τέμπη // Η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για την εγκατάσταση σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας αποτέλεσε τη βασική υπερασπιστική γραμμή των πρώην στελεχών του ΟΣΕ κατά τις απολογίες τους // Έκλεισε ο κύκλος καταθέσεων στη Λάρισα από τα στελέχη του ΟΣΕ και θα ακολουθήσουν τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ

* * * Πίσω στο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο δικαστήριο της Ε.Ε. καθώς η χώρα μας δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου. Όπως ανακοίνωσε όμως αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η συγκεκριμένη προσφυγή αποσύρθηκε με διοικητική πράξη της Ε.Ε. ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην υλοποίηση των ενεργειών για την χρηματοδότηση του ΟΣΕ, σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε υπογραφεί πρόσφατα.

* * * Επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα πως το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στην Πάτρα (Ρίο – Νέος Λιμένας Πατρών) πάει πίσω, αφού το 2024 πρόκειται να επανυποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Connecting Europe Facilities (CEF). Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της η Υφυπουργός κ. Αλεξοπούλου «έστρεψε τα βέλη της» προς το δήμο Πατραίων (ο οποίος αντιδρά στη μερική μόνο υπογειοποίηση των γραμμών), αναφέροντας ««ως Πατρινοί θα πρέπει να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση και να την υποστηρίξουμε. Θέλουμε τρένο ή δεν θέλουμε; Αν πάρουμε αυτή τη μεγάλη απόφαση και την υποστηρίξουμε, τότε μόνο κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έχουμε τρένο.»

* * * Τους 399.074 έφτασαν οι επιβάτες που χρησιμοποίησαν το σιδηροδρομικό σταθμό του Αεροδρομίου της Αθήνας τον φετινό Ιούλιο, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΟΣΕ. Από αυτούς, οι 312.728 (78,4%) ήταν επιβάτες του Μετρό, ενώ τον Προαστιακό χρησιμοποίησαν μόνο 86.346. Τον επόμενο μήνα, Αύγουστο, τον σταθμό του Αεροδρομίου χρησιμοποίησαν 404.290 επιβάτες, εκ των οποίων 319.790 (79%) μετακινήθηκαν με το Μετρό και 84.500 με τον Προαστιακό. Η ΣΤΑ.ΣΥ. και η Hellenic Train χρεώνονται με περίπου 1 ευρώ ανά επιβάτη από την εταιρεία του αεροδρομίου για τέλη πρόσβασης και χρήσης του σταθμού.

* * * Ηλεία: Ένα βιβλίο για τη σιδηροδρομική κληρονομιά της Ηλείας

* * * Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, η εκπαίδευση των υποψηφίων μηχανοδηγών είναι δυνατόν να γίνεται στα τμήματα Αθήνα – Λιανοκλάδι και Θεσσαλονίκη – Λιτόχωρο αντί για το Αθήνα – Θεσσαλονίκη ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση μέχρι να ανοίξει η γραμμή στη Θεσσαλία // Με άλλη απόφαση της ΡΑΣ απορρίπτεται η έγκριση θέσης σε λειτουργία σταθερής εγκατάστασης στο πλαίσιο του έργου «Παρατρόχιο υποσύστημα “έλεγχος – χειρισμός και σηματοδότηση” για το Εμπορευματικό Συγκρότημα Θριάσιου Πεδίου» την οποία είχε αιτηθεί ο ΟΣΕ.

* * * Μπαγκλαντές: Πολύνεκρο δυστύχημα με μετωπική σύγκρουση τρένων κοντά στην Ντάκα // Ινδία: Παραδόθηκε γραμμή 17 χλμ. στο Δελχί όπου τα δρομολόγια έχει αναλάβει η Deutsche Bahn // Γερμανία: Η Deutsche Bahn πουλά τον όμιλο Arriva που έχει παρουσία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες σε αμερικανικό επενδυτικό fund // Δύσκολο είναι για τις περισσότερες σιδηροδρομικές εταιρείες της Γερμανίας να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά λόγω της κυρίαρχης παρουσίας της Deutsche Bahn // Γαλλία: Κοινοπραξία των Keolis και SNCF Voyageurs αναλαμβάνει την πραγματοποίηση προαστιακών δρομολογίων στο Παρίσι // Ισπανία: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει η Κομισιόν την Ισπανία για τη μη ενσωμάτων κανονισμών σχετικά με τον ενιαίο σιδηροδρομικό χώρο // Πορτογαλία: Η κυβέρνηση διέγραψε χρέος της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας ύψους 1,8 δις ευρώ

* * * Από τη Διαύγεια: Ο ΟΣΕ ενέκρινε δαπάνη ύψους 80.000 ευρώ για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση πενήντα (50) οθονών εξωτερικού χώρου, επαγγελματικού τύπου, με SIM card 4G, για την τηλεματική πληροφόρηση επιβατών σε επιβατικούς σταθμούς του δικτύου Ο.Σ.Ε» // Το ποσό των 15.942.448,56 ευρώ θα διαθέσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον ΟΣΕ ώστε να προχωρήσει η «Παροχή υπηρεσιών φύλαξης εγκαταστάσεων ΟΣΕ με ανθρώπινο δυναμικό» τα έτη 2024, 2025 και 2026, δηλαδή 5.314.149,52 ευρώ κατ’ έτος.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*