Ελληνικό Μετρό: Δεν κόβονται αλλά μεταφυτεύονται τα δέντρα από την πλατεία Εξαρχείων

φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

Τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα ο οποίος με ανακοίνωσή του χτες το πρωί είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην «κοπή δέντρων» από την πλατεία Εξαρχείων στο πλαίσιο των έργων κατασκευής του σταθμούς της γραμμής 4 του Μετρό διέψευσε η Ελληνικό Μετρό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, αυτές τις μέρες σε εξέλιξη βρίσκεται το κλάδεμα του 90% των δέντρων εντός του συγκεκριμένου εργοταξίου προκειμένου στη συνέχεια τα δέντρα αυτά να μεταφυτευτούν προσωρινά στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου.

Στη συνέχεια, τα δέντρα αυτά θα μεταφυτευτούν μόνιμα σε άλλα σημεία πέριξ της πλατείας Εξαρχείων από την Εταιρεία Ανάπλασης Α.Ε. όπως προβλέπεται από το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικό Μετρό, του Δήμου Αθηναίων και της Ανάπλασης Α.Ε., σημειώνει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Όπως τονίζεται, πρόκειται για την πρώτη φορά που κατά τη διάρκεια των έργων μετρό έχει προγραμματιστεί η φύτευση 2.000 νέων δέντρων καθ’ υπόδειξη του Δήμου Αθηναίων, όπως προβλέπεται άλλωστε και από την περιβαλλοντική αδειοδότηση που έχει λάβει το έργο.

Η Ελληνικό Μετρό, τέλος, δίνει και άλλα στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των έργων Μετρό, αλλά και τα περιβαλλοντικά οφέλη για την πόλη από την μελλοντική λειτουργία της γραμμής 4 του Μετρό.

Χτες το πρωί, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας (ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2024) πήρε θέση σχετικά με τις διαμαρτυρίες ατόμων που συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοτάξιο της πλατείας Εξαρχείων, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής» και ότι «δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμμένης αντιπαράθεσης».

https://twitter.com/h_doukas/status/1721450430096425168

Ο κ. Δούκας κάλεσε την ανάδοχο εταιρεία του έργου να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής δέντρων και «να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ελληνικό Μετρό Α.Ε.:

Σε απάντηση των όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την έναρξη των εργασιών στο Σταθμό «ΕΞΑΡΧΕΙΑ», η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ενημερώνει ότι, στην παρούσα φάση κλαδεύεται περίπου το 90% των δέντρων που βρίσκονται εντός της υφιστάμενης εργοταξιακής περίφραξης, προκειμένου να μεταφυτευθούν προσωρινά σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΕΠΟ και τις υποδείξεις και την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων. 

Εν συνεχεία τα δέντρα αυτά αφού δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, θα μεταφυτευθούν από την Εταιρεία Ανάπλασης Α.Ε. σε χώρους πρασίνου πλησίον της εν λόγω πλατείας σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και της Ανάπλασης Α.Ε.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Δήμου Αθηναίων και της εταιρείας ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε., πρόκειται για πρώτη φορά στην κατασκευή έργων Μετρό στην Ελλάδα, κατά την αρχική φάση έναρξης των εργασιών να φυτευτούν 2000 νέα δένδρα σε θέσεις που θα υποδείξει ο Δήμος Αθηναίων, επιπλέον αυτών που η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει υποχρέωση να φυτεύσει σύμφωνα με την εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου στο πλαίσιο αποκατάστασης της Πλατείας για τη διατήρηση του ισοζυγίου.

Όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, το Μετρό αποτελεί το πιο φιλικό μέσο μεταφοράς για το περιβάλλον σε μεγαλουπόλεις. Όταν θα λειτουργήσει, θα εξυπηρετούνται 340.000 επιβάτες ημερησίως, 53.000 λιγότερα αυτοκίνητα την ημέρα θα κυκλοφορούν στους δρόμους, 17.000 λιγότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα, 1.216 MWh ενέργειας θα εξοικονομούνται καθημερινά.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. κατά τη σύνταξη των μελετών για τη δημοπράτηση των έργων που αφορούν τα επίπεδα οδού, δηλαδή τις αναπλάσεις των πλατειών, εντάσσει τις κατασκευές (είσοδο, ανελκυστήρα, φρέατα αερισμού, κλίμακες, κ.λ.π.) στην αρχική φιλοσοφία των πλατειών, με γνώμονα τον τοπιακό σχεδιασμό, διατηρώντας τα κυρίαρχα στοιχεία τους, όπως παιδικές χαρές, σιντριβάνια, αγάλματα/προτομές και βεβαίως το πράσινο αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και εκσυγχρονίζοντας το σύνολο του εξοπλισμού. Σέβεται δηλαδή τον αρχικό σχεδιασμό και τον εμπλουτίζει με τις απαιτήσεις και τα νέα δεδομένα της υπόγειας παρουσίας σταθμού μετρό. Για την πλατεία Εξαρχείων οι απολήξεις αυτές καταλαμβάνουν αρκετά λιγότερο από το 10% της επιφάνειας της πλατείας. Συγκεκριμένα στο σταθμό «Εξάρχεια» η επιφάνεια των εγκαταστάσεων Μετρό (σκάλες, ασανσέρ, φρεάτια εξαερισμού, κ.λ.π.) θα είναι 243,00 μ2 από τα 2.984 μ2 της πλατείας.

Να τονίσουμε ότι η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το έργο κράτησε ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα (8 μήνες) από 02.02.2017 έως 06.10.2017 και ότι κατά το διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης δεν υποβλήθηκε στο πλαίσιο αυτής οποιαδήποτε αντίρρηση για την κατασκευή του σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*