Σε αργία ο οδηγός της γραμμής 304 που επιτέθηκε με κατσαβίδι και ύβρεις κατά επιβάτη

Σε αργία τέθηκε ένας οδηγός αστικού λεωφορείου της γραμμής 304 Νομισματοκοπείο – Άρτεμις (Βραυρώνα), η οποία εκτελείται με λεωφορεία και οδηγούς του ΚΤΕΛ Αττικής, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εικονίζεται να επιτίθεται σωματικά (κάνοντας μάλιστα και χρήση κατσαβιδιού) και λεκτικά κατά επιβάτη ο οποίος του απευθυνόταν με έντονο τόνο. 

Το περιστατικό ξεκίνησε, σύμφωνα με την καταγγελία, όταν ο οδηγός αντέδρασε με αγένεια στις ερωτήσεις μίας επιβάτιδας σχετικά με τις στάσεις της γραμμής. Το λόγο για τη συμπεριφορά του οδηγού ζήτησε ένας άλλος επιβάτης του λεωφορείου και τότε ξεκίνησε το μεγάλο ξέσπασμα του οδηγού.

Ο οδηγός έβαλε τις φωνές στον εκνευρισμένο επιβάτη λέγοντάς του “στον οδηγό δεν μιλάς” και “στ’ αρχ*** μου ο ΟΑΣΑ”. Έχοντας βγει εκτός εαυτού, ο οδηγός χειροδίκησε κατά του επιβάτη, κάνοντας, όπως καταγγέλθηκε και χρήση κατσαβιδιού, ενώ συνέχισε να τον βρίζει και να του λέει σε κατάσταση αμόκ “έχω ψυχολογικά, θέλω να πάω φυλακή”.

Το βίντεο τελειώνει όταν ο επιβάτης που έχει δεχτεί την επίθεση λέει στον οδηγό πως θα καλέσει την αστυνομία και θα πάει φυλακή, ενώ άλλος επιβάτης προσπαθεί να ηρεμήσει τον οδηγό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το περιστατικό δεν έχει καταγραφεί από την αστυνομία, αφού δεν έχει γίνει κάποια επίσημη καταγγελία. 

Από τη στιγμή που το περιστατικό έγινε γνωστό στον ΟΑΣΑ, ο οδηγός τέθηκε σε αργία ενώ θα κληθεί σε απολογία, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις που εργαζόμενοι, είτε του ΟΑΣΑ είτε ιδιώτες των ΚΤΕΛ, πέφτουν σε παραπτώματα. 

Το περιστατικό αυτό, αν και εξαιρετικά ακραίο, φέρνει στο προσκήνιο τα πολλαπλά προβλήματα που υφίστανται στη λειτουργία των αστικών λεωφορείων της Αθήνας.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και των εταιρειών ΚΤΕΛ για την εκτέλεση αστικών δρομολογίων στην Αττική, το Athens Transport γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων επιβατών για δρομολόγια που μένουν ανεκτέλεστα καθημερινά και χρήση λεωφορείων τα οποία βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Ακόμα και στο επίμαχο βίντεο με την επίθεση του οδηγού των ΚΤΕΛ, είναι εμφανές ένα “ξεχαρβαλωμένο” κομβίο στάσης. Παρόμοια παράπονα υπάρχουν και για λεωφορεία της ΟΣΥ τα οποία κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες.

Παράπονα όμως έχουν υπάρξει ακόμα και από την πλευρά οδηγών που απασχολούν τα ΚΤΕΛ αναφορικά με καθυστερήσεις σε πληρωμές και κακές συνθήκες εργασίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η σύναψη σύμβασης με τους ιδιώτες των ΚΤΕΛ προκρίθηκε ως λύση ανάγκης μέσα στην πανδημία προκειμένου να αυξηθούν τα δρομολόγια αστικών λεωφορείων στην Αθήνα. Πλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για μία νέα πολυετή ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες μέσω της οποίας η εκτέλεση δρομολογίων σε γραμμές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής θα παραχωρηθούν για μία περίοδο 8 ετών. 

Οι νέες συμβάσεις αναμένεται να προβλέπουν βελτιωμένους όρους όσον αφορά τα λεωφορεία (π.χ. θα πρέπει να είναι καινούρια και να έχουν εξοπλισμό τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λειτουργία). Περιστατικά όπως αυτό της περασμένης εβδομάδας όμως δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη και για μεγαλύτερη εποπτεία όσον αφορά θέματα προσωπικού και εξυπηρέτησης επιβατών. 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*