Κ. Πελετίδης: Να εξεταστεί η δημιουργία γραμμών Τραμ στην Πάτρα

Ed/flickr.com

Το αίτημα για δημιουργία γραμμών Τραμ στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με στόχο την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων επαναφέρει μέσω επιστολής του προς την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου ο Δήμαρχος Πατραίων κ. Πελετίδης.

Ο δήμαρχος αναφέρει πως η Πάτρα αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες ένα σημαντικό κυκλοφοριακό-συγκοινωνιακό πρόβλημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών. Στη συνέχεια αναφέρεται σε ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο δήμος προς την κατεύθυνση του περιορισμού της χρήσης των Ι.Χ., μεταξύ των οποίων αναπλάσεις αλλά και εκπόνηση ΣΒΑΚ.

Παρόλα αυτά, «βασική προϋπόθεση για την κυκλοφοριακή ανακούφιση, είναι η βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας, που θα επιφέρει αποθάρρυνση της χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτων» σημειώνει ο κ. Πελετίδης, κρίνοντας πως «η ιδιωτική αστική συγκοινωνία δεν κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας, άρα να συγκεντρώσει και την εμπιστοσύνη τους» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στα ακριβά κόμιστρα, στην απουσία εισιτηρίων πολλαπλών διαδρομών και δωρεάν μετακινήσεων για τους φοιτητές και μαθητές και την ελλιπή κάλυψη πολλών περιοχών.

Ο Δήμαρχος Πατραίων ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου, ώστε η Πάτρα να αποκτήσει συνδυασμένα μέσα μεταφοράς, με αναβαθμισμένη λειτουργία, ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα μετακίνησης και κυκλοφοριακού φόρτου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η εξέταση της δημιουργίας γραμμών Τραμ στην Πάτρα.

Ο κ. Πελετίδης κάνει επιπλέον αναφορά μέσω της επιστολής του και στο αίτημα της σημερινής δημοτικής αρχής για δημιουργία «υπογειοποιημένης διπλής ηλεκτροδοτούμενης γραμμής από το Ρίο έως το νέο Λιμάνι» το οποίο έχει απορριφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση που προκρίνει την επιλογή της μερικής υπογειοποίησης.

Τέλος, ο δήμαρχος της Πάτρας ζητά την παραχώρηση έκτασης της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. στο παραλιακό μέτωπο της πόλης ώστε αυτή να συμπεριληφθεί στην υπό εκπόνηση μελέτη.

Σημειώνεται ότι η Πάτρα διέθετε δίκτυο Τραμ στις αρχές του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα από το 1902 ως το 1917, με δύο διαδρομές συνολικού μήκους 8 περίπου χλμ. Ήταν μάλιστα το πρώτο ηλεκτροκίνητο δίκτυο Τραμ της χώρας και για τον σκοπό αυτό είχε κατασκευαστεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δυστυχώς ήταν και το αίτιο εγκατάλειψης του μέσου, αφού το ηλεκτρικό δίκτυο δεν μπορούσε να καλύψει το σύνολο των αναγκών, ενώ σημαντικό ήταν και το κόστος λειτουργίας.

Έκτοτε, το ζήτημα ανακινείται ανά καιρούς από φορείς και πολίτες της Πάτρας, όπως για παράδειγμα από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Μαρλαφέκα, το 2009, η ΤΡΑΜ Α.Ε. (πλέον ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) εκπόνησε σχετική μελέτη η οποία παραδόθηκε στο Δήμο Πατρέων ένα χρόνο αργότερα στην οποία περιγράφεται η βασική χάραξη και οι εναλλακτικές διαδρομές του τραμ. Επίσης, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των διαδρομών, των στάσεων και των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων, ενώ συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως πρόκειται για ένα εγχείρημα με εξασφαλισμένη βιωσιμότητα.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*