Σεούλ: Βαγόνια μόνο για όρθιους για αντιμετώπιση του συνωστισμού

φωτογραφία: Seoul Metro

Η βέλτιστη διάταξη των καθισμάτων στα βαγόνια του Μετρό έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί ο ωφέλιμος χώρος για τους επιβάτες είναι ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολύ. Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας όμως πάει ένα βήμα παρακάτω αποφασίζοντας να αφαιρέσει εντελώς τα καθίσματα από συγκεκριμένα βαγόνια προκειμένου να μειώσει το συνωστισμό στο Μετρό, πρόβλημα που έχει κάνει πολλούς ντόπιους να το αποκαλούν «τρένο της κόλασης».

Η εταιρεία διαχείρισης του Μετρό ανακοίνωσε πως από τον Ιανουάριο θα αφαιρέσει τις θέσεις από δύο συρμούς που κινούνται στις γραμμές 4 και 7 του μετρό κατά τις ώρες αιχμής, ελευθερώνοντας 12,6 τετραγωνικά μέτρα χώρου ανά βαγόνι. Η κανονική χωρητικότητα ενός βαγονιού είναι 160 άτομα.

Η γραμμή 4 εκτείνεται από τα νοτιοδυτικά της πόλης προς τα βορειοανατολικά διά μέσω του κεντρικού σταθμού της Σεούλ και η γραμμή 7 από βορρά προς νότο. Οι δύο γραμμές έχουν επί του παρόντος ποσοστά πληρότητας 193,4% και 164,2%, αντίστοιχα, και ο φορέας εκμετάλλευσης ελπίζει να μειώσει τη συμφόρηση στο 153,4% και στο 130,1%. Το σύστημα μετρό της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο και μετέφερε 4,3 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά κατά μέσο όρο πέρυσι, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Κυβέρνηση της Σεούλ.

Η Σεούλ δεν είναι η πρώτη πόλη που δοκιμάζει μια τέτοια μέθοδο για να μειώσει το συνωστισμό. Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ προχώρησε στην αφαίρεση θέσεων σε ορισμένα βαγόνια το 2017, ενώ ο δήμαρχος της Ταϊπέι είπε φέτος ότι το σχέδιό της λειτουργεί και θα επεκτείνει την αφαίρεση θέσεων σε συρμούς της γραμμής Wenhu.

Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στο μετρό της Νότιας Κορέας έχει οδηγήσει σε ατυχήματα ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο μεγάλος αριθμός επιβατών θα οδηγήσει να συμβεί κάποιο δυστύχημα παρόμοιο με εκείνο που συνέβη πέρυσι κατά τους εορτασμούς του Halloween στην περιοχή Itaewon της Σεούλ.

Τον Απρίλιο, δύο επιβάτες έπεσαν αναίσθητοι στη γραμμή Gimpo Gold Line, η οποία θεωρείται μια από τις χειρότερες γραμμές από άποψη συνωστισμού. Απαντώντας σε εκκλήσεις χρηστών του μετρό για τη λήψη μέτρων, ο πρόεδρος Yoon Suk Yeol μπήκε στο Μετρό κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας το 2022 και δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με βουλευτή της αντιπολίτευσης, 151 περιστατικά που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια σημειώθηκαν στη γραμμή Gimpo μεταξύ του τέλους Σεπτεμβρίου 2019 και του τέλους Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Πάνω από το 40% αυτών των περιστατικών σχετίζονταν με συνωστισμό, συμπεριλαμβανομένης της ζάλης, της λιποθυμίας όρθιων επιβατών και της δυσκολίας στην αναπνοή.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την ανάπτυξη ενός συστήματος βασισμένου σε τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη του συνωστισμού στις αποβάθρες του μετρό, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Σεούλ αυτόν τον μήνα. Το σύστημα παρακολουθεί μετρήσεις όπως πόσα άτομα στέκονται στις αποβάθρες καθώς και τις διελεύσεις από τις πύλες, και σε περίπτωση απροσδόκητης αύξησης ειδοποιεί για τη λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση.

Πηγή: bloomberg.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*