Στοκχόλμη: Εκτός κέντρου τα Ι.Χ. που κινούνται με ορυκτά καύσιμα

φωτογραφία: Alex Shhhh/Wikimedia Commons

Την ώρα που στην Αθήνα το κορυφαίο θέμα συζήτησης είναι αν θα επιτραπεί ή όχι στα Ι.Χ. η ελεύθερη κίνηση σε έναν κεντρικό δρόμο, σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της κίνησης των πλέον ρυπογόνων οχημάτων.

Πριν από λίγες μέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο της Στοκχόλμης αποφάσισε πως αρχής γενομένης από το 2025 θα απαγορευτεί η κίνηση αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν βενζίνη ή φυσικό αέριο στο κέντρο της πόλης. Αυτό θα συμβεί μέσω της θέσπισης μιας νέας ζώνης χαμηλών εκπομπών, η οποία θα καλύπτει 20 τετράγωνα στο κέντρο της Στοκχόλμης και θα καλύπτει περιοχές με μεγάλους εμπορικούς δρόμους και πολυσύχναστες περιοχές με γραφεία.

Στόχος αυτού του νέου, δραστικού μέτρου είναι η δημιουργία ενός καθαρότερου, πιο ήσυχου και υγιεινού περιβάλλοντος στη σουηδική πρωτεύουσα, δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των επισκεπτών και των κατοίκων.

Η αρχική πρόταση του σχεδίου για τη δημιουργία μίας Ζώνης τύπου 3 στο δημοτικό συμβούλιο έγινε από το Κόμμα των Πρασίνων. Πρόκειται για το πιο αυστηρό μέτρο αυτού του είδους στη Σουηδία και  θεωρείται πως το παράδειγμα της πρωτεύουσας θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες σουηδικές πόλεις.

Ουσιαστικά, από το 2025 μόνο τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούν να κινηθούν εντός των ορίων της ζώνης. Οι μοναδικές εξαιρέσεις θα αφορούν τα μεγαλύτερα plug-in υβριδικά φορτηγά, ασθενοφόρα, αστυνομικά οχήματα, καθώς και αυτοκίνητα που οδηγούνται από οδηγούς με αναπηρίες.

Στον σχεδιασμό του Κόμματος των Πρασίνων πάντως βρίσκεται η σταδιακή επέκταση αυτής της ζώνης έτσι ώστε συμπεριλάβει μεγαλύτερη έκταση της Στοκχόλμης.

Αν και όσοι κατοικούν στην περιοχή αυτή δεν διαφώνησαν με αυτή τη δραστική αλλαγή με το σχετικά σύντομο ορίζοντα υλοποίησης υπήρξαν και αντιδράσεις από άλλους φορείς. Ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών, αλλά και οδηγοί ταξί υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι πολύ βιαστικές, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην πόλη για να καταστήσουν βιώσιμη μια τέτοια μετάβαση.

Οφέλη από τη ζώνη χαμηλών εκπομπών και στο Λονδίνο

Η θέσπιση της ζώνης χαμηλών εκπομπών του Λονδίνου (LEZ) το 2008, αλλά και της ζώνης εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών (ULEZ) από το 2019 έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα, ωφελώντας τη σωματική και ψυχική υγεία των Λονδρέζων, σύμφωνα με νέα ανάλυση από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπαθ.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η εισαγωγή του LEZ βοήθησε στη μείωση των σωματιδίων (PM10) στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου κατά 13% μεταξύ των ετών 2008-13, σε σύγκριση με την περίοδο 2003-07. Η ζώνη ULEZ είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο, μειώνοντας το διοξείδιο του αζώτου (NO2) το 2019 κατά 18,4% στο κεντρικό Λονδίνο σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τη θέσπιση της ζώνης (2016-18).

Ο καθαρότερος αέρας συνέβαλε στη μείωση κατά 4,5% των μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας και σε μείωση κατά 8% στα αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα. Επιπλέον, οι ζώνες LEZ και το ULEZ συνέβαλαν στην εξοικονόμηση κόστους άνω των 963 εκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο.

Πηγή: themayor.eu, medicalexpress.com επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*