Γ. Ξιφαράς: Ταξίδι στην Κίνα για το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο – Πώς θα εκσυγχρονιστούν οι αστικές συγκοινωνίες

Στην Κίνα αναμένεται να ταξιδέψει σε λίγες μέρες ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς για να επιθεωρήσει το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο από τα συνολικά 250 που θα ξεκινήσουν να παραδίδονται αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ξιφαράς μίλησε για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών και τις νέες τεχνολογίες που θα αξιοποιηθούν, όπως οι «ανέπαφες πληρωμές» που θα κάνουν πρεμιέρα προσεχώς από τις λεωφορειακές γραμμές express του Αεροδρομίου.

Ο κ. Ξιφαράς υποστήριξε ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στις συγκοινωνίες: «ενδεικτικά σας αναφέρω ότι αυξήσαμε τον στόλο της Αθήνας κατά 50% σε σχέση με το 2019 και αντίστοιχα τον στόλο της Θεσσαλονίκης κατά 100%. Στα μέσα σταθερής τροχιάς μειώσαμε τις χρονοαποστάσεις και δώσαμε σε λειτουργία 6 επιπλέον σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό και να επεκτείνουμε το δίκτυο του τραμ. Καταφέραμε να συνδέσουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, χωρίς καμία μετεπιβίβαση.»

Ωστόσο, όπως ανέφερε, τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι γνωστά και δρομολογούνται οι απαραίτητες λύσεις: « Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο μας την ανανέωση του στόλου με την αγορά 1.300 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ως το τέλος της τετραετίας. Εκσυγχρονίζουμε τον στόλο  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σύγχρονα και καινοτόμα μέσα. Βελτιώνουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσα από προγράμματα όπως είναι για παράδειγμα  το ψηφιακό εισιτήριο (tap ‘n’ pay) τόσο για τα λεωφορεία όσο και για τα μέσα σταθερής τροχιάς. Αναβαθμίζουμε 14 συρμούς (70 βαγόνια) στη Γραμμή 1 του μετρό, τον αποκαλούμενο “ηλεκτρικό” και ετοιμάζουμε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια 7 νέων διρευματικών συρμών στη Γραμμή 3 του Μετρό.»

Ερωτώμενος συγκεκριμένα για το συνολικό σχεδιασμό που προβλέπει την προμήθεια 1.300 λεωφορείων (για Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ο κ. Ξιφαράς απάντησε αναλυτικά για τα χρονοδιαγράμματα και το που βρισκόμαστε:

«Έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα εντατικό χρονοδιάγραμμα για την παραλαβή των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, με στόχο τα λεωφορεία αυτά να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στα τέλη Απριλίου. Αυτή την στιγμή, βρισκόμαστε στην φάση της προετοιμασίας των αμαξοστασίων για την εγκατάσταση των υποδομών φόρτισης. Σε λίγες ημέρες θα ταξιδέψω στο εργοστάσιο της Yutong στην Κίνα, όπου μαζί με τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής παραλαβής των λεωφορείων θα αξιολογήσουμε το πρότυπο λεωφορείο που έχει ήδη κατασκευαστεί. Μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό της επιτροπής θα συνεκτιμήσουμε τα λεπτομερή τεχνικά ζητήματα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή του συνόλου των λεωφορείων.

Ταυτόχρονα, προχωράμε τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του νέου διαγωνισμού που προβλέπει την αγορά 100 επιπλέον ηλεκτρικών λεωφορείων και 300 λεωφορείων φυσικού αερίου.

Τις επόμενες εβδομάδες στέλνουμε προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο το σχέδιο σύμβασης για τα πρώτα 100 λεωφορεία φυσικού αερίου και προχωράμε την διαδικασία αξιολόγησης για τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού.

Παράλληλα, προχωράμε τις διαδικασίες για την προμήθεια 650 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπου έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών. Εκτιμούμε ότι τα τεύχη του διαγωνισμού θα είναι έτοιμα το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σε αυτά περιλαμβάνονται κυρίως ηλεκτρικά λεωφορεία αλλά ενδεχομένως να εντάξουμε και ορισμένα λεωφορεία υδρογόνου, τα οποία αποτελούν την επόμενη μέρα στις πράσινες μεταφορές για τα βαρέα οχήματα.

Βασική επιδίωξη μας είναι με την ανανέωση του στόλου να καταφέρουμε  οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας να ανταγωνιστούν με αξιώσεις αυτές των  σύγχρονων  ευρωπαϊκών πρωτευουσών.»

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών αναφέρθηκε και στην εισαγωγή νέων ψηφιακών υπηρεσιών στις αστικές συγκοινωνίες: «Πολύ σύντομα η πληρωμή του εισιτηρίου θα γίνεται ανέπαφα, είτε με την χρήση τραπεζικής κάρτας είτε με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του κινητού μας τηλεφώνου, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στα γκισέ ή τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Και αυτό θα ισχύει σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, μέχρι το μετρό και το τραμ. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα με την εγκατάσταση των πρώτων συστημάτων.

Στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους 3 μήνες να λειτουργήσει το σύστημα των ανέπαφων επιβιβάσεων ξεκινώντας από τη γραμμή των λεωφορείων Express του Αεροδρομίου, και εντός του επόμενου έτους να ολοκληρωθεί η καθολική εφαρμογή των νέων εφαρμογών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι με την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος αναμένεται η μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, και άρα η αύξηση των εσόδων για τον οργανισμό αστικών συγκοινωνιών. Είναι αυτονόητο, ότι αύξηση των εσόδων σημαίνει ποιοτική βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται η δυνατότητα μείωσης του κόστους για αρκετούς επιβάτες. Και αυτό συμβαίνει διότι το σύστημα κάνει τακτικές εκκαθαρίσεις, διαλέγοντας το οικονομικότερο πακέτο υπηρεσιών για τον επιβάτη. Αν για παράδειγμα κάποιος επιβάτης χρησιμοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες για περισσότερες από 25 διαδρομές εντός ενός μήνα, το σύστημα δε θα χρεώσει ποσό μεγαλύτερο από αυτό της μηνιαίας κάρτας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε οικονομικά πακέτα χωρίς να είναι απαραίτητο να τα προπληρώσουμε.

Επιπλέον, προχωράμε στην επέκταση του συστήματος της τηλεματικής, αξιοποιώντας την τεχνολογία QR. Με αυτό τον τρόπο, με ένα απλό σκανάρισμα από το κινητό μας τηλέφωνο, θα μπορούμε να έχουμε σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα δρομολόγια που διέρχονται από την συγκεκριμένη στάση.

Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για την ίδρυση ενός νέου μητροπολιτικού φορέα για τις μεταφορές στην Αττική: «Για την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος αξιοποιήσαμε τη γνώση του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, οι οποίοι ήδη από το 2008 είχαν προτείνει την σύσταση ενός ενιαίου φορέα. Έτσι, προσαρμόσαμε και υιοθετήσαμε την πρόταση τους για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Μητροπολιτικού φορέα, ο οποίος θα αποτελέσει την «ομπρέλα» όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θα συντονίσει στρατηγικές λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Η προμελέτη για την σύσταση του μητροπολιτικού φορέα για την Αττική έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ υλοποιείται η αντίστοιχη για τη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν της ολοκλήρωσης των παραπάνω μελετών θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην ίδρυση και λειτουργία των μητροπολιτικών φορέων.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*