Καθυστέρηση και αύξηση κόστους για την ανακατασκευή των συρμών του ΗΣΑΠ

Nikolaos Pantazis/panoramio.com

Περισσότερη υπομονή θα χρειαστεί να κάνουν οι επιβάτες της γραμμής 1 του Μετρό προκειμένου να επιβιβαστούν στους ανακατασκευασμένους συρμούς που θα προσφέρουν μία αρκετά βελτιωμένη εμπειρία μετακίνησης. Πρόκειται για τους 14 παλαιότερους συρμούς του ΗΣΑΠ οι οποίοι μπήκαν στην κυκλοφορία τη δεκαετία του 80 και για τους οποίους τρέχει εδώ και ένα περίπου χρόνο το έργο της ριζικής ανακατασκευής τους.

Πριν από λίγες ημέρες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑ.ΣΥ. έκανε αποδεκτά τα αιτήματα του αναδόχου για αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά 9,5%, δηλαδή 6.221.958,59 ευρώ πλέον ΦΠΑ καθώς και για παράταση των χρόνων τμηματικής παράδοσης του έργου, αν και για λιγότερους μήνες από όσο είχε αρχικά ζητηθεί.

Συγκεκριμένα, η ισπανική εταιρεία CAF που εκτελεί το έργο ζήτησε αύξηση του προϋπολογισμού λόγω των γεγονότων και των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που είχαν ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά το κόστος των υλικών. Πλέον, το συνολικό κόστος της σύμβασης θα ανέλθει σε 71.716.259,59 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ για την αναπροσαρμογή της σύμβασης απαιτείται και η θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για τους ίδιους λόγους και λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση υλικών από προμηθευτές, η εταιρεία ζήτησε και την παράταση του χρονοδιαγράμματος για την τμηματική παράδοση του έργου. Αν και η εταιρεία ζήτησε πολύμηνη παράταση, έλαβε τελικά παράταση 2,5 μηνών. Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο πρώτος συρμός αναμένεται να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ οι υπόλοιποι 13 συρμοί θα παραδοθούν 10 μήνες αργότερα, ως τα τέλη της ίδιας χρονιάς.

Η ισπανική εταιρεία επιπλέον ζήτησε την προσθήκη ενός νέου εναλλακτικού υπό-προμηθευτή για τις θύρες των συρμών και του συστήματος ελέγχου θυρών και συγκεκριμένα της επίσης ισπανικής εταιρείας Masats.

Η σύμβαση για το έργο της ανακατασκευής των 14 συρμών της 8ης παραλαβής υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2022. Με τα μέχρι τότε δεδομένα, η ΣΤΑ.ΣΥ. υποστήριζε πως ο πρώτος ανακατασκευασμένος συρμός θα κυκλοφορήσει στη γραμμή 1 του καλοκαίρι του 2024.

Τι εργασίες θα γίνουν

Το έργο αφορά τη ριζική αναβάθμιση 14 συρμών, δηλαδή 70 βαγονιών, της 8ης παραλαβής προκειμένου να επεκταθεί η ικανότητα λειτουργίας τους για 25 επιπλέον έτη, ενώ ως μέρος της σύμβασης προβλέπεται και η προμήθεια ανταλλακτικών για 3 έτη.

Μέσω της αναβάθμισης των συρμών, μέρος των συστημάτων εντός αυτών θα αντικατασταθούν με άλλα σύγχρονης τεχνολογίας (για παράδειγμα, οι αναρτήσεις, μέρος του συστήματος πέδησης, κινητήρες έλξης, μετατροπέας έλξης, αντιστάσεις πέδησης κ.ά.), ενώ τα υπόλοιπα θα συντηρηθούν. Οι παλαιοί και ενεργοβόροι κινητήρες έλξης DC θα αντικατασταθούν με σύγχρονους κινητήρες AC.

Θα αναβαθμιστούν επίσης πλήρως οι περισσότερες καμπίνες οδήγησης, τα καθίσματα των οδηγών θα εκσυγχρονιστούν και θα τοποθετηθούν σύγχρονες οθόνες που θα απεικονίζουν με λεπτομέρειες την κατάσταση του κάθε συρμού. Τα συστήματα κλιματισμού των οδηγών θα αντικατασταθούν με σύγχρονα τύπου inverter, ενώ θα στεγανοποιηθούν πόρτες και παράθυρα.

Επίσης, θα τοποθετηθούν κάμερες στο εξωτερικό των οχημάτων (4 ανά όχημα), στα πρότυπα των συρμών 3ης γενιάς του Μετρό, και οθόνες στις καμπίνες οδήγησης διευκολύνοντας έτσι την επιτήρηση της επιβίβασης-αποβίβασης των επιβατών. Επιπλέον, θα τοποθετηθεί νέα μονάδα ελέγχου για το σύστημα πληροφόρησης και αναγγελιών επιβατών, νέα μονάδα διάγνωσης και ελέγχου συρμού, ακόμα και νέες πινακίδες προορισμού που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές χειροκίνητες που θα αλλάζουν αυτόματα ανάλογα με την κίνηση του συρμού.

Στο χώρο των επιβατών θα γίνει αντικατάσταση των παραθύρων με νέα και θα συντηρηθεί το σύστημα κλιματισμού. Ο μηχανισμός λειτουργίας των θυρών θα αντικατασταθεί, ενώ το δάπεδο θα καλυφθεί από νέο πλαστικό τάπητα. Τα πλευρικά τοιχώματα των συρμών θα αντικατασταθούν με νέα αντιβανδαλιστικού τύπου και ο φωτισμός θα αντικατασταθεί με νέο τύπου LED. Θα αντικατασταθούν επίσης τα καθίσματα των επιβατών και θα τοποθετηθούν διαφημιστικοί υαλοπίνακες πάνω από τα καθίσματα. Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση καμερών κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης εντός των συρμών (δύο ανά όχημα) ενώ θα τοποθετηθούν και οθόνες πληροφόρησης επιβατών οι οποίες θα έχουν και τη δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο.

Όπως προβλέπεται, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα  είναι ανθεκτικά στους βανδαλισμούς και ευκολοσυντήρητα, ενώ ο όλος σχεδιασμός θα έχει την έγκριση της ΣΤΑΣΥ. Οι συρμοί θα είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία με σήμανση για τις θύρες εισόδου αναπηρικών αμαξιδίων και τα καθίσματα προτεραιότητας. Για πρώτη φορά οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα διαθέτουν και ζώνες ασφαλείας για αναπηρικά αμαξίδια.

Σημειώνεται ότι έχει επίσης εξαγγελθεί και έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό της ΣΤΑ.ΣΥ. η μελλοντική αναβάθμιση των συρμών της 10ης παραλαβής που κυκλοφορούν στη γραμμή του ΗΣΑΠ από τη δεκαετία του 1990, με το κόστος της σχετικής μελέτης να ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και του έργου σε 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται πάντως για ένα έργο που δεν αναμένεται να δούμε σύντομα, κυρίως όσο διαρκούν οι εργασίες για την ανακατασκευή των παλαιότερων συρμών που κυκλοφορούν σήμερα στο δίκτυο του Μετρό.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*