ΟΣΥ: Διαγωνισμός για την εγκατάσταση φορτιστών στα αμαξοστάσια

φωτογραφία: ΟΣΥ

Παράταση δόθηκε από την ΟΣΥ στο διαγωνισμό για το έργο για την εγκατάσταση φορτιστών στα αμαξοστάσια που θα φιλοξενήσουν τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία από τη Yutong.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών θα είναι η Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως ο συμβατικός χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών ανέρχεται σε 3 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τα τέλη Απριλίου.


Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός της ΟΣΥ για την εγκατάσταση σε αμαξοστάσιά της του δικτύου φορτιστών οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση των 140 ηλεκτρικών λεωφορείων τα οποία αναμένονται στην Αθήνα μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, φορτιστές βραδείας φόρτισης των 90KW θα εγκατασταθούν στα αμαξοστάσια Αγ. Ι. Ρέντη, Αγ. Δημητρίου, Ρουφ και Αττικής όπου τα λεωφορεία θα φορτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο εξοπλισμός φόρτισης θα περιλαμβάνει εξωτερικούς compact υποσταθμούς (κιόσκια) με τους αντίστοιχους εξωτερικούς ηλεκτρικούς πίνακες (pillars) για την τροφοδοσία των προστιθέμενων ηλεκτρικών παροχών για τους νέους φορτιστές των ηλεκτρικών λεωφορείων.

Η σύμβαση περιλαμβάνει και δικαίωμα προαίρεσης για προσαύξηση της ποσότητας του αντικειμένου έως 15% καθώς και δικαίωμα μείωσης της ποσότητας ως 50%, προφανώς για την περίπτωση που δεν δρομολογηθεί άμεσα το σύνολο των 140 λεωφορείων.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 9.859.399,65 ευρώ με ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τα τέλη Απριλίου, η σύμβαση για τους φορτιστές πρέπει να έχει υπογραφεί πριν τα τέλη Ιανουαρίου με τα χρονοδιαγράμματα σε κάθε περίπτωση να είναι ασφυκτικά. Προσφορές θα γίνονται δεκτές ως την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Προκειμένου να επισπευστούν οι εργασίες, το υπουργείο προσπαθεί να μειώσει τη γραφειοκρατία που απαιτείται για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων εργασιών. Έτσι, με τροπολογία που κατατέθηκε τον Οκτώβριο στη Βουλή, διευκρινίζεται πως για εγκατάσταση συσκευών φόρτισης σε αμαξοστάσια της ΟΣΥ και του ΟΑΣΘ δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή βεβαίωση μηχανικού.

Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, ως τα τέλη του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ η επαύξηση της ισχύος στα αμαξοστάσια η οποία και είναι απαραίτητη προκειμένου να πραγματοποιούνται ανεμπόδιστα οι διαδικασίες φόρτισης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εργασίες στα αμαξοστάσια για την εγκατάσταση των φορτιστών, οι οποίες -σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών- αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα μέσα Μαρτίου.

Τα πρώτα οχήματα αναμένεται να φτάσουν με πλοία από την Κίνα εντός του Φεβρουαρίου, ενώ η έγκριση τύπου από το υπουργείο (απαραίτητη για κάθε νέο τύπο οχήματος που κυκλοφορεί στη χώρα) θα δοθεί μέσα στο Μάρτιο. Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων δοκιμών, τα λεωφορεία της Yutong αναμένεται να μπουν σε κανονική λειτουργία μεταφέροντας επιβάτες από τα τέλη Απριλίου.

Σημειώνεται ότι μέσω του ίδιου διαγωνισμού, πέρα από την προμήθεια 300 λεωφορείων φυσικού αερίου για την Αθήνα τα οποία αναμένονται επίσης εντός του 2024 (ξεκινώντας από 100 αρθρωτά της IVECO), προβλέπεται και η προμήθεια 100 ακόμα ηλεκτρικών λεωφορείων αυτονομίας 135 χλμ. Ωστόσο,  υπάρχουν ερωτηματικά για την εξέλιξη της συγκεκριμένης προμήθειας, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει ανοίξει η οικονομική προσφορά της μοναδική εταιρεία που έχει απομείνει στον διαγωνισμό η οποία είναι η επίσης κινεζική BYD.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*