Παρίσι: Διπλασιάζονται οι τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο σταθμός Arts et Métiers στο Παρίσι. Patrick Kovarik/AFP

Ολυμπιακές διαστάσεις θα λάβουν οι τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Παρισίου το καλοκαίρι του 2024 με αφορμή τη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε πως οι τιμές σχεδόν θα διπλασιαστούν από τον ερχόμενο Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους αφού θα κληθούν να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια επισκέπτες της Γαλλικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διοργανωθούν από τις 26 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου 2024.

Έτσι, το απλό εισιτήριο θα κοστίζει 4 ευρώ από 2,10 ευρώ σήμερα, ενώ το πακέτο των 10 εισιτηρίων θα κοστίζει 32 ευρώ, από 16,90 ευρώ σήμερα.

Όπως πάντως ξεκαθάρισε η επικεφαλής της περιφέρειας του Παρισιού Valerie Pecresse, δεν θα επηρεαστούν οι τιμές των μηνιαίων και των ετήσιων καρτών των κατοίκων του Παρισιού, με την αύξηση να έχει ως στόχο τους επισκέπτες της πόλης. «Είναι αυτονόητο πως οι κάτοικοι του Παρισιού δεν πρέπει να πληρώσουν το έξτρα κόστος» το οποίο υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ, δήλωσε η ίδια, συμβουλεύοντας μάλιστα τους κατοίκους να εφοδιαστούν με (φθηνότερα) εισιτήρια πριν τον επόμενο Ιούλιο.

Όσο για τους τουρίστες, θα δημιουργηθούν ειδικά εισιτήρια κόστους 16 ευρώ τη μέρα ή 70 ευρώ την εβδομάδα, τα οποία εκτός από απεριόριστες μετακινήσεις μέσα στην πόλη θα δίνουν τη δυνατότητα μετακίνησης προς και από τα αεροδρόμια Charles de Gaulle και Orly.

Το Παρίσι αναμένει 10 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 με συνέπεια να απαιτηθούν πιο συχνά δρομολόγια.

Πριν από λίγες μέρες, η δήμαρχος της πόλης Anne Hidalgo έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το κατά πόσο οι συγκοινωνίες του Παρισιού θα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, η κ. Hidalgo ανέφερε πως ενώ οι υποδομές των αγώνων θα είναι έτοιμες εγκαίρως, υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία δεν θα έχουν επιλυθεί ως το επόμενο καλοκαίρι: η λειτουργία των συγκοινωνιών και οι άστεγοι της πόλης.

«Έχουμε προβλήματα σε καθημερινά ζητήματα λειτουργίας των συγκοινωνιών και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που χρειάζεται», πρόσθεσε. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Παρίσι αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τους επιβάτες και τουρίστες να διαμαρτύρονται για τις συχνότητες των δρομολογίων την καθαριότητα και το συνωστισμό.

Την ίδια στιγμή, πολιτικοί αντίπαλοι της δημάρχου (που προέρχεται από την κεντροαριστερά) όπως ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας κατηγορεί την κ. Hidalgo πως απουσιάζει από συσκέψεις σχετικά με τις μεταφορές, ενώ και η περιφερειάρχης του Παρισιού διαφωνεί με την εκτίμηση πως οι συγκοινωνίες του Παρισιού δεν θα είναι έτοιμες για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγές: france24.com, AFP, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*