Χ. Σταϊκούρας: 1.300 νέα λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από 10 Δεκεμβρίου επαναλειτουργεί ο σιδηρόδρομος

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Για τις δράσεις εκσυγχρονισμού των αστικών συγκοινωνιών αλλά και τα σιδηροδρομικά έργα μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην Απογευματινή.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων στην Ευρώπη είναι 13 έτη και στην Ελλάδα είναι 19.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει την προμήθεια 1.300 λεωφορείων μέσα στην τετραετία. Τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία – 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη – εκτιμούμε ότι θα κυκλοφορούν στους δρόμους των πόλεων έως το τέλος Απριλίου του 2024. Ταυτόχρονα, προχωρούν ακόμη δύο διαγωνισμοί για προμήθεια 300 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου στην Αθήνα, τα οποία αναμένονται τη διετία 2024 – 2025. Και ακολουθεί, μέσα στο 2024, ένας νέος διαγωνισμός για την προμήθεια των υπολοίπων λεωφορείων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.»

Σε ερώτηση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηρόδρομου, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως: «κατ’ αρχάς, προτεραιότητα συνιστά πλέον η αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Με παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται, ύψους 14 εκατ. ευρώ, εκτιμούμε ότι τα εμπορευματικά δρομολόγια θα επανεκκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες αργότερα, εκτιμούμε στις 16 Δεκεμβρίου, τα επιβατικά.

Από τις αρχές του 2024, θα προχωρήσουμε στις μόνιμες αποκαταστάσεις, το κόστος των οποίων εκτιμάται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει ένα ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών, το οποίο περιλαμβάνει έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου, αλλά και τη διοικητική αναδιάρθρωση. Στόχος μας είναι η «ομογενοποίηση» ενός «νέου» ΟΣΕ, με στόχο να περιοριστούν οι αρρυθμίες από την πολυδιάσπαση των σιδηροδρομικών φορέων και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.»

Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο υπουργός επανέλαβε πως το μέσο θα ανοίξει τις πόρτες στο κοινό το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*