Πόσες γραμμές Μετρό άνοιξαν στον κόσμο το 2023 και πόσες αναμένονται το 2024

Metro Thessaloniki, works in progress developed by Attiko Metro, photographed by © Pygmalion Karatzas / Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Το 2023, συνολικά 1.760 χιλιόμετρα γραμμών μέσων σταθερής τροχιάς άνοιξαν σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα δεδομένα που σύλλεξε το thetransportpolitic.com. Σε αυτά περιλαμβάνονται γραμμές Μετρό, Τραμ και άλλων αστικών σιδηροδρομικών μέσων αλλά και γραμμές λεωφορείων BRT που κινούνται δηλαδή σε αποκλειστικούς διαδρόμους. 1.100 νέοι σταθμοί και στάσεις άνοιξαν κατά μήκος αυτών των γραμμών, ενώ πολλοί άλλοι ήδη υπάρχοντες σταθμοί ξεκίνησαν να εξυπηρετούν επιπλέον γραμμές.

Τα τελευταία χρόνια, το μήκος των γραμμών που παραδόθηκαν κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα: το 2022 άνοιξαν 1.819 χιλιόμετρα γραμμών και το 2021 άνοιξαν 1.795 χιλιόμετρα.

Σχεδόν τα 2/3 των γραμμών αυτών (64%) ήταν γραμμές Μετρό, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων, επίγειων αλλά και υπέργειων γραμμών, όπως οι γραμμές monorail. Ακολούθησαν οι γραμμές προαστιακού σιδηρόδρομου με 16%, οι Τραμ και άλλες γραμμές ελαφριού σιδηρόδρομου (light rail) με 10% και τέλος οι γραμμές λεωφορείων BRT με 6%.

Σχεδόν το μισό μήκος νέων γραμμών ή επεκτάσεων γραμμών (45%) που παραδόθηκαν μέσα στο 2023 ήταν σε μία χώρα, την Κίνα. Ακολούθησαν με επίσης μεγάλο αριθμό νέων χιλιομέτρων γραμμών η Ρωσία (11%), οι ΗΠΑ (5%), η Ταϊλάνδη (4%) και η Ινδία (3%). Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύουν το 5% των νέων γραμμών την περασμένη χρονιά.

Στον παρακάτω χάρτη εικονίζονται οι πόλεις στις οποίες άνοιξαν νέες γραμμές μέσων σταθερής τροχιάς το 2023:

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για ολοκλήρωση έργων το 2024, αναμένεται η παράδοση ακόμα περισσότερων γραμμών που θα φτάνουν 3.014 χλμ. σε όλο τον κόσμο. Φυσικά αυτό μπορεί να ανατραπεί εφόσον δοθούν παρατάσεις στην παράδοση κάποιων από τα έργα που οδεύουν προς ολοκλήρωση.

Μεταξύ των χωρών με έργα που σχεδιάζεται να ανοίξουν το 2024, η Κίνα αντιπροσωπεύει και πάλι το 50% των προγραμματισμένων χιλιομέτρων, οι ΗΠΑ το 10%, η Ινδία το 7%, η Σαουδική Αραβία το 6% και η Τουρκία το 4%. Όπως παρατηρούμε και στον παρακάτω χάρτη, η διασπορά των πόλεων παραμένει παρόμοια με αυτή του 2023:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να έχει το 4% των νέων χιλιομέτρων. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα 9,6 χλμ. του Μετρό Θεσσαλονίκης το οποία -με βάση το τελευταίο χρόνοδιάγραμμα- αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του χρόνου.

Δείτε αναλυτικά όλες τις γραμμές που άνοιξαν το 2023 και αυτές που αναμένεται να ανοίξουν το 2024

Πηγή: thetransportpolitic.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*