Χ. Σταϊκούρας: Πάνω από 450 εκ. ευρώ το κόστος της αποκατάστασης του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία – Ως τον Ιούνιο οι συμβάσεις

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Για τον σχεδιασμό και το κόστος της αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χαράλαμπος Μαμουλάκης,

Σύμφωνα με τον υπουργό, η σύνταξη των προκαταρκτικών μελετών για τα έργα ανατέθηκε σε ειδικό σύμβουλο τον περασμένο Οκτώβριο, με στόχο, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, πιθανόν και μέσα στο Φεβρουάριο, να έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης για τους εξής τέσσερις διαγωνισμούς:

  • Οριστική αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών στον κύριο άξονα, από ΣΣ Δομοκού μέχρι ΣΣ Μεζούρλου.
  • Οριστική αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών στον άξονα ΣΣ Παλαιοφάρσαλος – ΣΣ Καλαμπάκα.
  • Οριστική αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών στον άξονα ΣΣ Λάρισα – ΣΣ Βόλου (πλην νέας χάραξης Λατομείου), με ανύψωση της γέφυρας του Κραυσίδωνα.
  • Νέο interlocking για το τμήμα σηματοδότησης / τηλεδιοίκησης στο τμήμα ΣΣ Δομοκός – ΣΣ Κρανώνα & ΣΣ Εμπορικού Ζάχαρης.

Η υπογραφή των συμβάσεων για το σύνολο των μελετών και έργων αναμένεται ως τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.

Το συνολικό εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης του κεντρικού άξονα είναι 21 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης του Αναδόχου στο πεδίο. Θα αποκατασταθεί πρώτη η γραμμή ανόδου εντός 11 μηνών (αφού η γραμμή καθόδου χρησιμοποιείται σήμερα για τα δρομολόγια μετά την προσωρινή αποκατάστασή της), ενώ η γραμμή καθόδου θα αποκατασταθεί σε 10 μήνες. Στόχος είναι το σύνολο των εργασιών να ολοκληρωθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Όσον αφορά το κόστος των σιδηροδρομικών έργων, αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα. Ο υπουργός διευκρίνισε πως τα στοιχεία τα οποία έλαβε υπόψιν του ο ΟΣΕ για τον καθορισμό του αρχικού κόστους ύψους 185 εκατ. ευρώ, δεν περιελάμβανε τα γενικά έξοδα, το εργολαβικό όφελος και τα απρόβλεπτα και βασιζόταν μόνο σε προκαταρκτικές αυτοψίες, ενώ δεν περιελάμβανε και έργα σε κάθετους οδικούς άξονες τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα.

Τέλος, όσον αφορά τα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ETCS, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως από 20 Οκτωβρίου 2023, με την παράδοση του τελευταίου τμήματος του σύγχρονου ηλεκτρονικού τύπου συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, από Οινόη έως Τιθορέα, καθώς επίσης και του αναβαθμισμένου Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας του τμήματος ΣΚΑ – Τιθορέα, ολοκληρώθηκε η Σύμβαση 717, με εξαίρεση το τμήμα που καταστράφηκε από τις πρόσφατες
φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον, στις 19 Δεκεμβρίου 2023, με την ολοκλήρωση από την ΕΡΓΟΣΕ της σύμβασης 10005, που αφορά στην εγκατάσταση εξοπλισμού ‘‘ETCS’’ επί γραμμής, στα τμήματα ΣΚΑ – Τιθορέα, Δομοκός – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας και Οινόη – Χαλκίδα, εκπληρώθηκε, εντός χρονοδιαγράμματος, ο στόχος που είχε τεθεί.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*