Στον ηλεκτρικό με ωτοασπίδες

reinholdbehringer/flickr.com

Δεν είναι μόνο η μετακίνηση με συρμούς που συχνά αποτελεί ντροπή να κυκλοφορούν σε τόσο κακή κατάσταση ή ο συνωστισμός εξαιτίας των όχι τόσο πυκνών όσο θα έπρεπε δρομολογίων. Οι επιβάτες της γραμμής 1 του Μετρό, του γνωστού ηλεκτρικού, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα βάσανο: μία συνεχή κακοφωνία ηχητικών ανακοινώσεων στους σταθμούς που κάνει ακόμα και τους πιο ήρεμους να ενοχλούνται αν δεν έχουν προηγουμένως φροντίσει να έχουν μαζί τους ακουστικά.

Ανακοινώσεις που επαναλαμβάνονται κάθε λίγα λεπτά, τόσο συχνά που σε πολλές περιπτώσεις η μία ξεκινάει πριν ακόμα η προηγούμενη ολοκληρωθεί. Για κάποιο λόγο θεωρείται επιβεβλημένο ο κάθε επιβάτης της γραμμής 1 να έχει ενημερωθεί για μία πλειάδα κανονισμών μέσα στα 4, 5, 6 (ή παραπάνω αν είναι ιδιαίτερα άτυχος) λεπτά που διαρκεί η αναμονή του στην αποβάθρα του κάθε σταθμού: από τη σωστή χρήση των κυλιόμενων κλιμάκων και την ανάγκη χρήσης όλου του μήκους της αποβάθρας, μέχρι το τι σημαίνει η ηχητική ειδοποίηση στις θύρες των συρμών και την απαγόρευση κατανάλωσης φαγητού και ποτού ή τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για όσους προφανώς έχουν να έρθουν στην Αθήνα καμιά δεκαετία.

Στις ανακοινώσεις αυτές έρχονται βεβαίως να προστεθούν εκείνες για τις βλάβες σε ανελκυστήρες ή οι προειδοποιητικές ανακοινώσεις για το κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας σε συγκεκριμένους σταθμούς όπως το Μοναστηράκι (το γιατί δεν έχει βρεθεί εδώ και δεκαετίες μία τεχνική λύση για αυτό το όντως επικίνδυνο κενό είναι μια άλλη συζήτηση).

Είναι προφανές ότι κάποιοι θεωρούν πως ο λόγος που η γραμμή 1 αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα στη λειτουργία τις από τις δύο νεότερες γραμμές του Μετρό είναι επειδή οι επιβάτες δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για όλα τα παραπάνω και αυτό μπορεί απλά να διορθωθεί με περισσότερες ανακοινώσεις.

Το αποτέλεσμα φυσικά είναι το αντίθετο, αφού, στην καλύτερη περίπτωση οι ανακοινώσεις απλά ακούγονται ως ανούσιος θόρυβος ύστερα από κάποιους μήνες ή έτη επανάληψης, ενώ στη χειρότερη οι επιβάτες προτιμούν να καλύψουν τον θόρυβο αυτό με τα ακουστικά τους, χάνοντας έτσι και πιθανώς πιο χρήσιμες ανακοινώσεις.

Υπάρχουν όμως και φορές που κάποιες απαραίτητες ανακοινώσεις «ξεχνιούνται». Το περασμένο Σάββατο, ένας συρμός χωρίς επιβάτες πραγματοποιούσε δοκιμαστικά δρομολόγια στη γραμμή χωρίς να σταματάει στις αποβάθρες των σταθμών. Σε αυτή την περίπτωση είναι επιβεβλημένο να γίνονται ανακοινώσεις ώστε οι επιβάτες να απομακρύνονται από την άκρη τις αποβάθρας και να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο κάποιου ατυχήματος. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη το περασμένο Σάββατο, με αρκετούς επιβάτες να πλησιάζουν στο συρμό κατά τη διέλευσή του από τους σταθμούς, αφού δεν υπήρχε καμία σχετική ηχητική προειδοποίηση.

Η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα της υπερχρήσης των μεγαφώνων των σταθμών Μετρό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αφού παρόμοιους «καταιγισμούς» ανακοινώσεων έχουμε ακούσει και σε σταθμούς του εξωτερικού. Μιας και μιλάμε για το δικό μας Μετρό όμως, η ΣΤΑΣΥ πρέπει να αναρωτηθεί αν υπάρχει κάποιο όφελος από τη συνεχή επανάληψη ανακοινώσεων μικρού ενδιαφέροντος ή αν αυτό καταλήγει να αποτελεί απλά ηχορύπανση.

Σε τελική ανάλυση, αν διαπιστωθεί πως οι επιβάτες δεν δίνουν και τόσο σημασία στις ανακοινώσεις αυτές, ίσως θα έπρεπε να δοκιμαστεί η πιο παραδοσιακή μέθοδος της πρόσωπο με πρόσωπο ενημέρωσης από προσωπικό της εταιρείας ή έστω της πραγματοποίησης ad hoc ανακοινώσεων όταν και όπου αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα ή υπάρχει ανάγκη έκτακτης ενημέρωσης. Σε κάθε περίπτωση είναι παράλογο στη γραμμή 1 οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις να είναι πολλαπλάσιες όσων γίνονται στις γραμμές 2 και 3.

Μέχρι να αλλάξει κάτι, πολλοί επιβάτες απλά θα συνεχίσουν να θεωρούν τα ακουστικά τους απαραίτητα για κάθε μετακίνησή τους με το μέσο αυτό.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*