Νέα δολιοφθορά στην περιοχή των Αχαρνών, η ηλεκτροκίνηση φτάνει στην Ειδομένη και απεργία στο σιδηρόδρομο την επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη

ΕΡΓΟΣΕ

Ένα ακόμα περιστατικό δολιοφθοράς στο σιδηροδρομικό δίκτυο στα βόρεια της Αττικής συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ήταν γύρω στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου όταν έγινε αντιληπτό πως κόπηκαν καλώδια σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ETCS μεταξύ των σταθμών Αχαρνές και Δεκέλεια, χωρίς κάποια κλοπή υλικού. Εξαιτίας του προβλήματος μικρό μέρος του δικτύου έμεινε χωρίς σηματοδότηση για αρκετές ώρες, δεν υπήρξε όμως κάποια καθυστέρηση ή κατάργηση δρομολογίου. Καθώς στο σημείο εκείνο δεν υπήρχαν κάμερες, δεν φαίνεται να υπάρχει και κάποιο στοιχείο για τους δράστες.

* * *

Πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία του Προαστιακού της Αθήνας το πρωί της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου, Πέραν των καθυστερήσεων στη γραμμή του Αεροδρομίου, υπήρξε και μερική αναστολή των τοπικών δρομολογίων Άνω Λιόσια – Κάντζα. Είναι φανερό ότι και το παραμικρό πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει ντόμινο καθυστερήσεων και ακυρώσεων δρομολογίων στον Προαστιακό.

* * *

Να πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα της επετείου της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο των μηχανοδηγών, «καλούμε την Εξεταστική Επιτροπή που έχει αναλάβει την διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, να σταματήσει την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών του και να καλέσει άμεσα τους κρίσιμους μάρτυρες που προκλητικά και πλειοψηφικά αποκλείει για να χτίσει το αφήγημα του μοναδικού ανθρώπινου λάθους»

* * *

Απόφαση με την οποία αναστέλλεται η άδεια μηχανοδήγησης από 4 μηχανοδηγούς της Hellenic Train έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η άδειά τους μπαίνει «σε αναστολή» μέχρις ότου προσκομίσουν επικαιροποιημένες ιατρικές εξετάσεις, αφού η προηγούμενη προθεσμία παρήλθε. Η απόφαση πάντως δεν φαίνεται να συνδέεται με τις αποκαλύψεις περί των ιατρικών δεδομένων μηχανοδηγού που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα των Τεμπών. Από την Hellenic Train μαθαίνουμε ότι για τυπικούς λόγους δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες και τα πιστοποιητικά θα υποβληθούν εκπρόθεσμα ώστε να ενεργοποιηθούν και πάλι οι άδειες των τεσσάρων εργαζομένων.

Με άλλη απόφαση της Ρ.Α.Σ. χορηγείται πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτή μηχανοδηγών και υποψηφίων μηχανοδηγών σε 3 άτομα, ενώ ανανεώνεται η αναγνώριση εξεταστή μηχανοδηγών – υποψηφίων μηχανοδηγών για δύο εξεταστές σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

* * *

Πρωτοβουλίες για να επισπευστούν οι εργασίες της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή των Σεπολίων προανήγγειλε πως θα λάβει ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεραπετρίτης. Όπως δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο εργοτάξιο, η πρόοδος των εργασιών βρίσκεται στο 40% ενώ σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί.

* * *

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και η απάντηση του ΟΣΕ σε ερώτηση του βουλευτή κ. Βελόπουλου της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τη χρηματοδότηση από το CEF των οριστικών μελετών της γραμμής Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι μελέτες απεντάχθηκαν καθώς δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν εντός των χρονικών ορίων του προγράμματος.

* * *

Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Βελόπουλου και Μπούμπα της Ελληνικής Λύσης για τη σιδηροδρομική εξυπηρέτηση της Δράμας, ο ΟΣΕ απάντησε πως η Hellenic Train αιτήθηκε την πραγματοποίηση δύο ζευγών δρομολογίων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες λαμβάνοντας έγκριση. Η Hellenic Train απάντησε πως στο τμήμα Δράμα – Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες της υποδομής για την δρομολόγηση σιδηροδρομικών δρομολογίων και μέχρι νεοτέρας τα δρομολόγια θα γίνονται με λεωφορεία.

* * *

Στην αναφορά που κατέθεσαν στη Βουλή με το αίτημα του Δήμου Δομοκού για την αποκατάσταση – επισκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα της περιοχής Δομοκού οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ.κ. Πάνας και Χνάρης, η ΕΡΓΟΣΕ απάντησε πως οι εργασίες οριστικής αποκατάστασης και επαναφοράς στην πρότερη κατάσταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δομοκού θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του υπό εξελίξει έργου «Υπολειπόμενες εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευή της επιδομής, των Η/Μ εγκαταστάσεων, της σηματοδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροκίνησης της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα — Δομοκός»

* * *

Την πραγματοποίηση ενημερωτικών συναντήσεων σχετικά με το έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής μεταξύ της διοίκησης του ΟΣΕ και εκπροσώπων του αναδόχου του έργου και των δημοτικών αρχών της δυτικής Αττικής ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Λιάκος. Σε ανάρτησή του ανέφερε πως «είναι βαρύνουσας σημασίας να εξασφαλίσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η ομαλή καθημερινότητα των δημοτών και των χιλιάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος»

* * *

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα δοκιμαστικά δρομολόγια στη γραμμή Πολύκαστρο – Ειδομένη ενόψει της ολοκλήρωσης του έργου ηλεκτροκίνησης, όπως φαίνεται και σε βίντεο που δημοσίευσε η ΕΡΓΟΣΕ:

* * *

Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΡΓΟΣΕ για το 2023 προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την απόφαση να εκδίδεται λίγες μέρες μετά τη λήξη του έτους. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 173.542.258 ευρώ και τα έξοδα σε 171.344.466 ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 2.197.792 ευρώ.

* * *

Η ΓΑΙΑΟΣΕ, φέρεται λόγω ολιγωρίας να έχασε την πρόσβαση σε 130 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειδικότερα, δεν πρόλαβε να κάνει τους απαραίτητους διαγωνισμούς για να αποκτήσει 10 ηλεκτροκίνητα τρένα και 10 υδρογονοκίνητα, τα οποία με τη σειρά της θα μισθώνει η Hellenic Train ως υποχρέωση για να επεκταθεί η σύμβασή της κατά 5 έτη.

* * *

Όταν ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας δεν εφαρμόζεται από τον άνθρωπο, κανένα σύστημα δεν μπορεί να σε σώσει, υποστήριξε καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών ο Παναγιώτης Θεοχάρης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (2016-2018) και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ (3/2018-9/2019) // Συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων ζήτησε ο μεταβατικός πρόεδρος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης στην κατάθεσή του, αναφέροντας πως ο ίδιος έχει γλιτώσει από δύο δυστυχήματα και είχε βάλει στόχο της ζωής του να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. «Στα 44 χρόνια που είμαι στον σιδηρόδρομο, δεν έχω ξαναδεί τόσα λάθη ταυτόχρονα σε μία βάρδια» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων

Επί υπουργίας μου ανησυχούσα για όλα, αλλά όχι για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου είπε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στην κατάθεσή του // «Νόμιμη και νομότυπη» ήταν η μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας, τόνισε ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘανάσης Κοτταράς // Είτε υπάρχουν είτε όχι συστήματα ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζεται ο Κανονισμός Κίνησης κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ (2019-2020) Χρόνης Ακριτίδης // Ασφαλής ο σιδηρόδρομος όταν τηρείται ο Κανονισμός Κυκλοφορίας, κατέθεσε ο προϊστάμενος διεύθυνσης έργων της ΕΡΓΟΣΕ Δημήτρης Τσοτσορός

Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού για το μπάζωμα στην περιοχή, στην οποία σημειώθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη // Προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή έλαβαν τα 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ

* * *

Για τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας στους τομείς των μεταφορών και υποδομών μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι, όπως ανακοινώθηκε από τον τελευταίο. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, «θέλησα και πάλι να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τον περσινό Φεβρουάριο, όπως και την ανησυχία μου για το πλήγμα στην εικόνα της Hellenic Train και του Ομίλου FS, προσβλέποντας στην στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση της παρούσας φάσης».

Δεν πέρασε απαρατήρητο πως το τηλεφώνημα έγινε λίγα 24ωρα μετά την παραπομπή του Διευθύνοντα Συμβούλου της Hellenic Train κ. Καποτόρτο στον εισαγγελέα για πιθανή ψευδορκία, αλλά και τα παράπονα που διατυπώθηκαν για τη μη έκφραση συλλυπητηρίων προς τους συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας από τον Ιταλό CEO. Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως ακούγεται κάπως κυνικό το αίτημα του Ιταλού υπουργού για (προφανώς οικονομική) «στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης» προς την Hellenic Train.

* * *

Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 56.250.000 ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα οποία αφορούν την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ΟΣΕ. Το 75% του ποσού αυτού θα διατεθεί εντός του 2024.

* * *

Ινδία: Στα 31 δις δολάρια ο προϋπολογισμός των Ινδικών σιδηροδρόμων για το 2024 για την κατασκευή 1.200 έργων // Το 2026 θα αποκτήσει η Ινδία σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων // Γαλλία: Διαγωνισμός για την προμήθεια 180 τρένων που θα λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και υδρογόνο

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*