Χωρίς τηλεδιοίκηση ο Προαστιακός της Αθήνας, ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών

Χωρίς τηλεδιοίκηση εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό κομμάτι του δικτύου του Προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας, ένα χρόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ενώ τον περασμένο Οκτώβριο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, με παράδοση της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση εργασιών αποκατάστασης των ίδιων συστημάτων σε γραμμές του Προαστιακού της Αθήνας που λειτουργούν ακόμα 100% χειροκίνητα.

Μιλώντας στην εκπομπή ARENA στον ANT1, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Τερεζάκης ρωτήθηκε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η σιδηροδρομική κυκλοφορία από τα Άνω Λιόσια ως το Κιάτο. Ο κ. Τερεζάκης επιβεβαίωσε ότι κανένας τοπικός πίνακας της τηλεδιοίκησης στη γραμμή (Νέα Πέραμος, Κινέτα, Άγιοι Θεόδωροι, Κόρινθος) δεν βρίσκονται σε λειτουργία, προσθέτοντας ότι επίσης από τον Πειραιά ως τους Αγίους Αναργύρους επίσης η σηματοδότηση δεν λειτουργεί.

Όπως διευκρίνισε ο CEO του ΟΣΕ, τα συστήματα αυτά λειτουργούσαν τουλάχιστον μέχρι το 2010, όταν ο ίδιος είχε θέση γενικού διευθυντή στον οργανισμό, ενώ λεηλατήθηκαν κάποια στιγμή στο ενδιάμεσο διάστημα.

Όσον αφορά την αποκατάσταση του προβλήματος, ο κ. Τερεζάκης είπε πως μόλις πριν από ένα μήνα έγινε υποβολή αίτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χρηματοδοτηθεί το έργο της ανάταξης των συστημάτων αυτών από τα Άνω Λιόσια ως το Κιάτο.

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση του οργανισμού, ο ΟΣΕ προωθεί συνολικά 9 έργα σιδηροδρομικών συστημάτων, τηλεπικοινωνίας και ηλεκτροκίνησης με συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Άμεση προτεραιότητα στην αναβάθμιση του συστήματος GSM-R όπου είναι ήδη εγκατεστημένο (12 εκατ. ευρώ), στην αναβάθμιση σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης/ETCS στο τμήμα Άγιοι Ανάργυροι-ΣΚΑ-Αεροδρόμιο (14 εκατ. ευρώ) και στο τμήμα Λιόσια-Κόρινθος (32 εκατ. ευρώ), καθώς και την αναβάθμιση επιλεγμένων σηράγγων (12 εκατ. ευρώ).

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν η ανάταξη και αναβάθμιση συστημάτων και ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Πειραιάς-ΣΚΑ (12 εκατ. ευρώ), η αναβάθμιση αυτόματων διαβάσεων (12 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση Η/Μ βλαβών σε σταθμούς (10 εκατ. ευρώ) και η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας (40 εκατ. ευρώ). Μικρότερη προτεραιότητα θα έχει η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στην εμπορική γραμμή του Ικονίου (6 εκατ. ευρώ).

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*