Ο Δήμαρχος Γλυφάδας ζητά ξήλωμα των γραμμών του Τραμ και επέκταση του Μετρό

Vernon Perry/flickr.com

Σαφή θέση κατά της λειτουργίας του Τραμ στην πόλη της Γλυφάδας έλαβε ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου μέσω ανάρτησής του στα social media με αφορμή την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας του μέσου λόγω των έργων κατασκευής στην έκταση του Ελληνικού.

Συγκεκριμένα, το Τραμ διέκοψε την κυκλοφορία του στο τμήμα Καλαμάκι – Ασκληπιείο Βούλας από την Κυριακή 10 Μαρτίου έως και τις 30 Ιουνίου 2024. Η μετακίνηση στο τμήμα αυτό θα γίνεται τόσο μέσω των λεωφορειακών γραμμών που κινούνται επί της παραλιακής λεωφόρου, όσο και μέσω της έκτακτης γραμμής Χ7 η οποία έχει δρομολόγια ανάλογα των συχνοτήτων διέλευσης του Τραμ.

Με μήνυμά του όμως στο facebook την Κυριακή, ο Δήμαρχος Γλυφάδας χαρακτηρίζει τη διακοπή κυκλοφορίας ως μία «σημαντική εξέλιξη με σημαντικές προεκτάσεις για την πόλη μας» και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά την μόνιμη κατάργηση του Τραμ από την παραλιακή πόλη εφόσον πρώτα επεκταθεί το Μετρό προς τη Γλυφάδα.

Όπως αναφέρει, αμφιβολίες για τη χρησιμότητα του Τραμ υπήρχαν και πριν την κυκλοφορία του μέσου πριν από 20 χρόνια, αλλά πλέον η δημοτική αρχή έχει ξεκάθαρη θέση κατά του Τραμ. Αυτό καθώς, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπανικολάου, «το Τραμ φτάνει στη Γλυφάδα και φεύγει από την πόλη μας καθημερινά σχεδόν άδειο όλες τις εποχές του χρόνου και είναι δεδομένο ότι τελικά η χάραξη του με τον τρόπο που έγινε περισσότερο έβλαψε παρά ωφέλησε τη Γλυφάδα μας γιατί τέμνει το εμπορικό κέντρο στη μέση και βάζει ένα τεχνητό εμπόδιο στην πρόσβαση στην παραλία.»

Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρει, επειδή οι γραμμές δεν είναι μέσα στο δρόμο αλλά σε δικό τους διάδρομο, ενώ επιπλέον, το μέσο είναι αργό για διάφορους λόγους και υπάρχει σημαντική επικινδυνότητα για τους πεζούς από τη διέλευση των συρμών.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας οραματίζεται μία πόλη χωρίς Τραμ, με τις γραμμές του μέσου να μετατρέπονται σε «πεζόδρομο […] για βόλτα, ποδήλατο και αναψυχή» ενώ παράλληλα η παραλιακή ζώνη από την οποία διέρχονται οι συρμοί του Τραμ θα αποδοθεί στους πολίτες.

Ο κ. Παπανικολάου χαρακτηρίζει την τρίμηνη περίοδο της προσωρινής διακοπής της κυκλοφορίας του Τραμ ως δοκιμή του σχεδίου που οραματίζεται και για το λόγο αυτό ζητά και σημαντική πύκνωση των δρομολογίων λεωφορείων. Όπως πάντως προσθέτει, η πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων δεν επαρκεί από μόνη της για τη μόνιμη διακοπή της κυκλοφορίας του Τραμ απαιτείται η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό ως τη Γλυφάδα.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*