Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Σύσκεψη για την ασφάλεια στο σιδηρόδρομο

φωτο: ΟΣΕ

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε, σήμερα, υπό τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, της Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννας Τσιαπαρίκου και των κκ. Roberto Rinaudo, Country Manager και Γεώργιου Αναγνωστόπουλου, Διευθυντή Λειτουργίας της Hellenic Train.

Η σύσκεψη διεξήχθη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, από το καλοκαίρι του 2023, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων.

Η πολιτική ηγεσία ζήτησε από τις δύο εταιρείες, ΟΣΕ και Hellenic Train, να δεσμευτούν για τη συνεχή και στενή συνεργασία τους σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της σιδηροδρομικής ασφάλειας και αφορούν στην υποχρέωση αυστηρής τήρησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, στο σύνολο του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση της ΡΑΣ.

Αυτό συνεπάγεται, από την πλευρά της Hellenic Train, την επιτάχυνση της διερεύνησης των περιστατικών που σχετίζονται με τη μη εφαρμογή του Κανονισμού.

Επιπλέον, τη βούληση να συνεργαστούν, από κοινού με τον ΟΣΕ, για την περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας.

Ειδικότερα, δρομολογούνται δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση του προσωπικού ασφάλειας, την επαναξιολόγηση σχετικών εσωτερικών κανονισμών, επανεκπαιδεύσεις προσωπικού, αλλά και τη σύσταση – από τον ΟΣΕ – ειδικής ομάδας παρακολούθησης των ραδιοεπικοινωνιών μεταξύ του προσωπικού κίνησης και των Μηχανοδηγών.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη αποτελεσματικής επίβλεψης της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και προβλέπεται να ληφθούν, από τη ΡΑΣ.

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που εκ της διερεύνησης αναδειχθούν ευθύνες και σε πρόσωπα, τότε, θα αποδοθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις αρμοδίως.

Κάτι που έχει ζητηθεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, γραπτώς με επιστολή του, προς τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εφαρμόζει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάταξη και τη συνολική αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου, στο πλαίσιο του οποίου, η αξιολόγηση του βαθμού υλοποίησης των ανωτέρω δράσεων, καθώς και άλλων συναφών θεμάτων, θα αποτελούν αντικείμενο ανάλογων συσκέψεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Με αφορμή το νέο περιστατικό παραβίασης των κανόνων ασφαλείας στον Προαστιακό, ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, δήλωσε: «Εκτός από τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά πολύωρων καθυστερήσεων ακόμα και ακινητοποιήσεων αμαξοστοιχιών εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που τείνουν να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας, ένα νέο περιστατικό σοβαρής παραβίασης κανόνων ασφαλείας έρχεται στην επιφάνεια εντείνοντας την ανησυχία του επιβατικού κοινού.

Παράλληλα, οι καταγγελίες της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης Ο.Σ.Ε. που κάνουν λόγο για πολύμηνη κυκλοφορία τρένων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη για 95 και πλέον χιλιόμετρα χωρίς φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση, κάτι που ισχύει και στον Προαστιακό Αθήνας – Κιάτου, για διπλασιασμό του χρόνου διάνυσης διαδρομών στον Προαστιακό Πάτρας λόγω έλλειψης συντήρησης της υποδομής, για τις δεκάδες αφύλακτες και μη λειτουργούσες διαβάσεις, για υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, κ.α. μένουν χωρίς απάντηση.

Καλούμε για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών να δράσει άμεσα και να φροντίσει για το αυτονόητο: Την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.».

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*