Νέο περιστατικό παραβίασης κόκκινου φωτοσήματος από συρμό του Προαστιακού

ΕΡΓΟΣΕ

Νέο περιστατικό παραβίασης κόκκινου φωτοσήματος από συρμό του Προαστιακού της Αθήνας συνέβη το περασμένο Σάββατο 9 Μαρτίου, όταν μηχανοδηγός αγνόησε κόκκινο φωτόσημο (και αυτή τη φορά) στην περιοχή των Αχαρνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, στο περιστατικό ενεπλάκη η αμαξοστοιχία 2235 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια. Όπως αναφέρουν πηγές της Hellenic Train, η αμαξοστοιχία πέρασε κόκκινο φωτόσημο μεταξύ των σταθμών ΣΚΑ και Άνω Λιόσια και ακινητοποιήθηκε λίγα μέτρα μετά από αυτό. Στη συνέχεια, μέσω τηλεγραφήματος από τον ρυθμιστή της κυκλοφορίας, ο μηχανοδηγός έλαβε άδεια για να συνεχίσει το δρομολόγιο ως τα Άνω Λιόσια.

Το νεότερο αυτό περιστατικό συνέβη λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση ανάλογου περιστατικού που είχε συμβεί με συρμό του Προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Κιάτο τον περασμένο Δεκέμβριο, επίσης στην περιοχή των Αχαρνών. Σε εκείνη την περίπτωση, ο συρμός φαίνεται πως σταμάτησε μετά από παρέμβαση της τηλεδιοίκησης, πριν ο συρμός μπει σε γραμμή όπου κινούταν αμαξοστοιχία Intercity προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στο σημερινό δημοσίευμα των Νέων γίνεται αναφορά και σε άλλα περιστατικά ασφάλειας στο οποίο ενεπλάκησαν τρένα της Hellenic Train τους τελευταίους μήνες: στις 31 Ιανουαρίου 2024 η αμαξοστοιχία 1203 του Προαστιακού καθώς κινούταν στο σταθμό του Αεροδρομίου, πέρασε από την αιχμή 102, χωρίς αυτή να είναι ορθά διευθετημένη, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει ζημιά. Για το περιστατικό αυτό γίνεται έρευνα και θα ακολουθήσει πόρισμα.

Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 26 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11.16 στον σταθμό ΤΧ1 Θεσσαλονίκης, η αμαξοστοιχία 93732 (ETR, που εκτελούσε δοκιμαστικό δρομολόγιο) ερχόμενη από τον σταθμό της Σίνδου και κινούμενη στη γραμμή καθόδου προς τον σταθμό ΤΧ2 παραβίασε το κόκκινο φωτόσημο εισόδου του σταθμού TX1 χωρίς να σταματήσει. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο μηχανοδηγός φαίρεται να μην ακολούθησε τις απαραίτητες ενέργειες όπως όφειλε (αίτηση γραμμής, τηλεγράφημα για υπέρβαση των σημάτων κλπ) παραβιάζοντας τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας.

Σχετικά με τα περιστατικά των παραβιάσεων κόκκινων φωτοσημάτων, πηγές με γνώση του σιδηρόδρομου αναφέρουν πως, αν και οι μηχανοδηγοί που εμπλέκονται σε αυτά δεν δικαιολογούνται, επιβαρυντικά επιδρά και το γεγονός του μεγάλου αριθμού βλαβών, ακόμα και στον Προαστιακό της Αθήνας, που έχει ως αποτέλεσμα οι μηχανοδηγοί να είναι αναγκασμένοι να διέρχονται καθημερινά νομίμως από δεκάδες κόκκινα φωτοσήματα (όταν η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργεί τα φωτοσήματα είναι κόκκινα). Κάτι τέτοιο σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει τους μηχανοδηγούς να είναι λιγότερο προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από κόκκινα φωτοσήματα.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*