Ηλεκτρικά λεωφορεία της Yutong και σε πόλεις του Αρκτικού Κύκλου

Yutong

Τον μύθο που ισχυρίζεται πως τα ηλεκτρικά οχήματα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν κάτω από πολικές θερμοκρασίες προσπαθεί να αντιστρέψει η Yutong πραγματοποιώντας δοκιμές των ηλεκτρικών λεωφορείων της σε πόλεις όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Ένα ηλεκτρικό λεωφορείο Yutong U12 της εταιρείας δοκιμάστηκε στην πόλη Κίρκενες που βρίσκεται στα βόρεια της Νορβηγίας και εντός του Αρκτικού Κύκλου. Εκεί, σε θερμοκρασία -33 βαθμών Κελσίου και συνθήκες παγετού, το όχημα κινήθηκε για 105 χλμ. με μέση κατανάλωση 1,56 kWh/km. Δοκιμές πραγματοποιήθηκαν και στο Καζακστάν όπου ένα λεωφορείο Yutong E18PRO πέτυχε εμβέλεια 374 χλμ. με θερμοκρασία -25 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον CEO της Yutong Europe, το μοντέλο Yutong U12 το οποίο παρουσιάστηκε το 2019, διαθέτει έξυπνα χαρακτηριστικά όπως η ελαφριά του κατασκευή η οποία οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Το 2020 η Νορβηγία αγόρασε 102 ηλεκτρικά λεωφορεία από την Yutong (κυρίως το μοντέλο Ε12 το οποίο θα κυκλοφορήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), με την παράδοση των οποίων η εταιρεία βρέθηκε στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικών λεωφορείων το 2022. Σήμερα, στη χώρα κυκλοφορούν 331 λεωφορεία του Κινέζου κατασκευαστή, ενώ οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων στη χώρα αυξήθηκαν κατά +128% μέσα στο 2023 αφού κυκλοφόρησαν 493 νέα λεωφορεία.

Πέρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, στο Κίρκενες, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας, επικρατούν και συνθήκες υψηλής υγρασίας ενώ στους δρόμους υπάρχει και θαλασσινό νερό. Για το λόγο αυτό, η Yutong έχει θωρακίσει τα οχήματά της με ενισχυμένη αντιδιαβρωτική τεχνολογία με στόχο να μην επέλθει διάβρωσή τους κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Παράλληλα, το σασί των λεωφορείων είναι ενισχυμένο ώστε να αντέξει τις δύσκολες οδηγικές συνθήκες του Αρκτικού Κύκλου που προκαλούν ιδιαίτερη καταπόνηση. Παράλληλα, λειτουργίες όπως ο απομακρυσμένος προγραμματισμός του κλιματισμού και η απομακρυσμένη διάγνωση σφαλμάτων διευκολύνουν περαιτέρω την καθημερινή λειτουργία των πελατών της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, η Yutong εισήγαγε και τεχνολογίες προκειμένου τα λεωφορεία της να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις των νορβηγικών κανονισμών. Σε αυτά περιλαμβάνονται το σύστημα θέρμανσης υψηλής ισχύος, οι αντιολισθητικές αλυσίδες, σύστημα πέδησης με χρήση άμμου, θερμαινόμενα καθίσματα, σύστημα πανοραμικής θέασης κ.ά. τα οποία αυξάνουν τόσο την άνεση όσο και την ασφάλεια των λεωφορείων.

Επιπρόσθετα, η Yutong έχει εγκαταστήσει στη χώρα μία ομάδα ειδικά για το service των λεωφορείων που κινούνται στη Νορβηγία με συνεργεία και αποθήκες ανταλλακτικών για να καλύψουν τις ανάγκες των οχημάτων αυτών.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Yutong πραγματοποίησε δοκιμές λεωφορείου της και στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν. Στόχος ήταν να δοκιμαστεί το εύρος του μοντέλου E18PRO κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Το λεωφορείο ξεκίνησε με φόρτιση στο 100% και συνεχώς αναμμένο τον κλιματισμό, επιβιβάζοντας και αποβιβάζοντας επιβάτες σε στάσεις. Μέσα σε 16 ώρες και με εξωτερική θερμοκρασία -25 βαθμών, διάνυσε 374 χλμ. μεταφέροντας συνολικά 1.500 επιβάτες και ολοκλήρωσε τα δρομολόγιά του με μπαταρία στο 5%.

Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*