ΗΠΑ: Οδηγοί λεωφορείων πετυχαίνουν νίκη κατά των αυτόνομων οχημάτων

Μία πρώτη νίκη κατάφεραν στις ΗΠΑ οι οδηγοί λεωφορείων κατά της τεχνολογίας της αυτόνομης οδήγησης η οποία μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να απειλήσει άμεσα το επάγγελμά τους.

Το συνδικάτο των οδηγών, (Transport Workers Union) κατέληξε σε συμφωνία με την αρχή μεταφορών της πολιτείας του Οχάιο (COTA), δίνοντάς τους δικαίωμα βέτο στην αδειοδότηση αυτόνομων οχημάτων. Μέσω αυτής της συμφωνίας, το συνδικάτο των οδηγών έχει ως στόχο να σταματήσει την εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης μέσα στην πολιτεία.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στους όρους της συμφωνίας, η κυκλοφορία αυτόνομου οχήματος στο Οχάιο είναι πλέον δυνατή μόνο αν ένα μέλος του συνδικάτου των οδηγών επιβαίνει στο όχημα. Επιπλέον, ορίζεται πως δεν επιτρέπεται η απόλυση εργαζομένων -οδηγών ή τεχνιτών- λόγω της χρήσης αυτόνομων οχημάτων.

Όπως εκτιμάται, η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοιες συμφωνίες και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και σε πόλεις όπως το Χιούστον, η Φιλαδέλφεια και το Σαν Φρανσίσκο. Επιπλέον, το συνδικάτο των οδηγών έχει παρουσία και σε πόλεις όπως το Μαϊάμι, η Νέα Υόρκη κ.ά. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του TWU John Samuelsen, μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με όλες τις εταιρείες μεταφορών σε όλες τις πόλεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Θέλουμε έναν οδηγό πίσω από το τιμόνι. Αλλά είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε σχετικά με το πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά τον οδηγό στην εκτέλεση των καθηκόντων του ή στη βελτίωση της ασφάλειας», σημείωσε ο Samuelsen.

Αν και η βελτίωση της ασφάλειας αποτελεί πρωταρχικό επιχείρημα των εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει δοκιμές αυτόνομων ταξί και φορτηγών χωρίς εποπτεία από κάποιο δημόσιο φορέα και χωρίς να έχει ζητηθεί η συγκατάθεση των πολιτών που κυκλοφορούν ανάμεσα σε αυτά.

Εκπρόσωπος της αρχή μεταφορών του Οχάιο πάντως αναφέρει πως η χρήση νέων τεχνολογιών είναι πάντα στον προγραμματισμό με στόχο οι μετακινήσεις να γίνουν ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές για εργαζόμενους και επιβάτες σημειώνοντας πως δεν υπάρχει σχέδιο για απολύσεις προσωπικού.

Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια Αλέξανδρος Λιάρος

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*