Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Καθυστερεί η αποκατάσταση του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει σιδηροδρομικά έργα στη βόρεια Ελλάδα

Share

    Φτάσαμε στα μέσα Μαΐου και ακόμα δεν υπάρχει τίποτα νεότερα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τους πολυαναμενόμενους διαγωνισμούς των έργων για την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών της Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργα τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, αλλά μέχρι και σήμερα δεν ξέρουμε καν πότε θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί. Κάπως έτσι, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο στόχος περί πλήρους αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου (τουλάχιστον αυτού που λειτουργούσε πριν την κακοκαιρία Daniel) ως το τέλος του 2025…

    * * *

    Πάτρα: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού λόγω της έναρξης εργασιών συντήρησης των γραμμών // Αυτοψία της Υφυπουργού κ. Αλεξοπούλου στον παλιό σταθμό του τρένου στην Κάτω Αχαΐα // Λάρισα: Τις αιτίες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε σύγκρουση ανάμεσα σε μηχανές τρένων στο σιδηροδρομικό Λάρισας, την Μ. Πέμπτη το απόγευμα, θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει ΕΔΕ.

    * * *

    Με προβλήματα η επανεκκίνηση (έχουμε χάσει το μέτρημα με τις «επανεκκινήσεις» στη συγκεκριμένη γραμμή) των δρομολογίων του Οδοντωτού σιδηρόδρομου από τη Μ. Τρίτη, αφού τα δρομολόγια διακόπηκαν λόγω πτώσης ενός κορμού δέντρου.

    * * *

    Από τη Μ. Παρασκευή ξεκίνησαν τα δρομολόγια του τουριστικού τρένου του Πηλίου (Μουτζούρης). Για το θέμα του τρένου, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη.

    * * *

    Ο ΟΣΕ ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε η διαδικασία άμεσης ανάδειξης αναδόχου για το έργο συντήρησης του παρατρόχιου συστήματος ραδιοεπικοινωνίας GSM-R που καλύπτει το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 22,5 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του είναι 5 έτη.

    * * *

    Η νέα διοίκηση του ΟΣΕ προχώρησε στη σύσταση δύο νέων επιτροπών:  της Επιτροπής Ελέγχου για τη συστηματικότερη παρακολούθηση και έλεγχο των λειτουργιών όλων των μονάδων τού Οργανισμού με σκοπό την ορθολογικότερη λειτουργία τους και της Επιτροπής Αποδοχών & Αξιολόγησης πού θα έχει σαν έργο όχι μόνο την παρακολούθηση της τήρησης των αποφάσεων της Διοίκησης των σχετικών με τις αποδοχές τού προσωπικού τού Οργανισμού, αλλά και τη συνεχή αξιολόγηση τής επίδοσης και τού έργου των εκτελεστικών μελών της Διοίκησης στα πλαίσια της λογικής ότι και οι διοικούντες πρέπει να κρίνονται.

    * * *

    Σε εξαγγελίες για την πραγματοποίηση σιδηροδρομικών έργων προχώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη βόρεια Ελλάδα. Στην Κομοτηνή αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση μελετών για την παραλλαγή της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής Ιάσμου–Πολύανθου και Μέστης– Αλεξανδρούπολης. Στη Δράμα, μίλησε για τη συντήρηση της εν λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το 2025 καθώς και τη χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ για τις ισόπεδες διαβάσεις με το σχετικό διαγωνισμό να δημοπρατείται προσεχώς. Στην Καβάλα αναφέρθηκε στην κατασκευή της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Τμήμα Ν. Καρβάλη – Τοξότες με το διαγωνισμό να αναμένεται τον επόμενο μήνα ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025.

    * * *

    Έκτακτες εργασίες σε τρεις σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας (Παλλήνη, Κορωπί και Νερατζιώτισσα) που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω εισροής υδάτων θα πραγματοποιηθούν σύντομα. Ο ΟΣΕ προχώρησε στην ανάθεση της σύμβασης για τις επείγουσες εργασίες σε εταιρεία με κόστος 72.753,39 ευρώ με ΦΠΑ.

    * * *

    Τους 285.210 έφτασαν οι επιβάτες που χρησιμοποίησαν το σιδηροδρομικό σταθμό του Αεροδρομίου της Αθήνας τον πρώτο μήνα της χρονιάς, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΟΣΕ. Από αυτούς, οι 234.644 (82,3%) ήταν επιβάτες του Μετρό, ενώ τον Προαστιακό χρησιμοποίησαν μόνο 50.566. Τον Φεβρουάριο, οι επιβάτες που μετακινήθηκαν προς και από το Αεροδρόμιο με μέσα σταθερής τροχιάς ήταν 307.166, με τους 249.748 (81,3%) να επιλέγουν το Μετρό και 57.418 τον Προαστιακό. Τον επόμενο μήνα, Μάρτιο, τον σταθμό του Αεροδρομίου χρησιμοποίησαν 360.722 επιβάτες, εκ των οποίων 289.430 (80,2%) μετακινήθηκαν με το Μετρό και 71.292 με τον Προαστιακό. Η ΣΤΑ.ΣΥ. και η Hellenic Train χρεώνονται λίγο παραπάνω από 1 ευρώ ανά επιβάτη από την εταιρεία του αεροδρομίου για τέλη πρόσβασης και χρήσης του σταθμού.

    * * *

    Με επιστολή της προς τον ΟΣΕ και το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ζήτησε εξηγήσεις για τα όσα αναφέρονται σε καταγγελία της Π.Ε.Π.Ε. για παλινδρομήσεις τρένων στο Άδενδρο χωρίς επαρκή αιτιολόγηση από τον ΟΣΕ.

    * * *

    Απόφαση για την αναστολή των αδειών 5 μηχανοδηγών έλαβε, για ακόμα μία φορά η Ρ.Α.Σ. Και σε αυτή την περίπτωση, για τις 4 περιπτώσεις ως αιτιολογία αναφέρεται η μη τήρηση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των απαιτούμενων περιοδικών ιατρικών εξετάσεων, ενώ ένας μηχανοδηγός κρίθηκε ως «μη ικανός» στο πλαίσιο των περιοδικών αυτών εξετάσεων. Πριν από ένα μήνα με προηγούμενη απόφασή της, η ΡΑΣ είχε προχωρήσει στην έγκριση της έκδοσης άδειας για 14 μηχανοδηγούς.

    * * *

    Δράμα: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Τρένων Δράμας στον Σιδηροδρομικό Σταθμό

    * * *

    Ολοκληρώθηκαν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα οι απολογίες των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ στον εφέτη ανακριτή κλείνοντας έτσι και αυτό το κεφάλαιο στην υπόθεση της διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών.

    * * *

    Στις 22 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη συνολικά 7 θέσεων που αφορούν στα όργανα διοίκησης σε οργανισμούς του δημοσίου, μεταξύ των οποίων στον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και την Ελληνικό Μετρό.

    * * *

    Αλβανία: Δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου // Σερβία: Τρένα από την Κίνα αγόρασαν οι σερβικοί σιδηρόδρομοι // Δανία: Αύξηση της επιβατικής κίνησης στα τρένα καθώς οι νέοι στρέφονται στο μέσο αυτό// Η Siemens θα αναβαθμίσει τον προαστιακό σιδηρόδρομο της Κοπεγχάγης για αυτόνομη λειτουργία ως το 2030 // Ελβετία: Νέα τρένα αγοράζει η Trenitalia, για την Ελβετία // Ιταλία: Επενδύσεις ρεκόρ ύψους 16 δις ευρώ από την FS Group, το 2023 // Γαλλία: Προς επέκταση η γραμμή RER E του Προαστιακού στο Παρίσι // Πορτογαλία: Με επιτυχία η δοκιμαστική λειτουργία τρένου υδρογόνου στο σιδηροδρομικό δίκτυο // ΗΠΑ: Εκκενώσεις σπιτιών μετά από εκτροχιασμό εμπορικού τρένου στο Νέο Μεξικό // Νότια Αφρική: Αποκατάσταση σιδηροδρομικών γραμμών που είχαν υποστεί κλοπές και βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα