Έρευνα της ΡΑΣ για 5 παραβιάσεις κόκκινου σηματοδότη σε 2 μήνες, αδιαφορία για τα προβλήματα στον Προαστιακό

ΥΠ.ΥΠ.ΜΕ

Αυτεπάγγελτη έρευνα για 5 περιστατικά παραβίασης κόκκινου σηματοδότη από τρένα της Hellenic Train και της ΣΤΑΣΥ (Μετρό από Αεροδρόμιο) θα διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, σύμφωνα με απόφαση της ολομέλειας της αρχής. Και τα 5 συμβάντα παραβίασης σηματοδότη συνέβησαν εντός 2 μηνών, από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο και είναι τα εξής:

  1. από την αμαξοστοιχία 80314 ΑΙΡ-Θριασίου της ΣΕ HELLENIC TRAIN στις 18-02-2024,
  2. από την αμαξοστοιχία 2235 Αεροδρόμιο-Λιόσια της ΣΕ HELLENIC TRAIN στις 09-03-2024,
  3. από την αμαξοστοιχία 6015 Αεροδρόμιο-Δ. Πλακεντίας της ΣΕ ΣΤΑΣΥ στις 15-03-2024,
  4. από την αμαξοστοιχία 1302 ΑΙΡ-Κιάτο της ΣΕ HELLENIC TRAIN στις 20-03-2024,
  5. από την αμαξοστοιχία 1553 Χαλκίδας-Αθηνών της ΣΕ HELLENIC TRAIN στις 22-04-2024

Το ειδικό αντικείμενο της έρευνας θα είναι ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών, των διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας και των απαιτήσεων των οικείων Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ) του Διαχειριστή Υποδομής (ΔΥ) και των ανωτέρω εμπλεκομένων Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων (ΣΕ), σε σχέση με την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, βάσει των ενδείξεων και των αποδεικτικών στοιχείων που έχει στα χέρια της η Αρχή. Από το πόρισμα της έρευνας θα προκύψει αν απαιτείται να γίνει ακρόαση των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων.

* * *

Πυρκαγιά σε ντιζελοκίνητο συρμό που κινούταν στη γραμμή Πειραιάς – Ρέντης ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο συρμός ήταν σταθμευμένος στην αποβάθρα του Ρέντη χωρίς να βρίσκονται επιβάτες εντός αυτού. Η πυρκαγιά σβήστηκε γρήγορα από το προσωπικό ενώ κλήθηκε και η πυροσβεστική. Εν τω μεταξύ, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει μία υπεύθυνη απάντηση για το λόγο που οι συρμοί του Προαστιακού προς Αεροδρόμιο και Κιάτο έχουν ως αφετηρία το σταθμό του Ρέντη αντί για το σταθμό του Πειραιά με αποτέλεσμα να απαιτείται μετεπιβίβαση σε ντιζελοκίνητους συρμούς για το τμήμα αυτό της διαδρομής.

Υπενθυμίζουμε, ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου είχε επισκεφτεί τον Προαστιακό, σιδηροδρομικοί ανέφεραν πως το ζήτημα συζητήθηκε και πως σύντομα οι μετεπιβιβάσεις στο Ρέντη θα σταματήσουν.

Εν τω μεταξύ, καθημερινό φαινόμενο παραμένουν οι καθυστερήσεις και οι μερικές αναστολές δρομολογίων στον Προαστιακό της Αθήνας, με τη σημερινή ημέρα να μην εξαιρείται. Η Hellenic Train φαίνεται πως αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά ως ρουτίνα ενώ προφανώς τα προβλήματα αυτά δεν έχουν μπει στο ραντάρ της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

* * *

Κλειστή έμεινε στις 21 Μαΐου η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομενης για να γίνουν εργασίες αποκατάστασης της υποδομής λόγω πτώσης δέντρου.

* * *

Βόλος: Τι συμβαίνει όταν ξαφνικά ένας δήμαρχος αποφασίζει να ξηλώσει κυριολεκτικά τη σιδηροδρομική κληρονομιά (παλιά μετρική γραμμή του Πηλίου) ρίχνοντας την ευθύνη στον ΟΣΕ ο οποίος αμελεί να ασχοληθεί με αυτή; Το έργο παγώνει και καθυστερεί, οι περίοικοι εκφράζουν παράπονα και τελικά -μέσω δωρεάς υλικών- το έργο προχωρά, αν και ακόμα εκκρεμεί η παρέμβαση του ΟΣΕ. // Το τρένο του Πηλίου ξεκίνησε και πάλι τα δρομολόγιά του και οι επιβάτες επέστρεψαν

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου εδώ και 8 μήνες που είναι κλειστός αφού ο ΟΣΕ δεν μπήκε καν στο κόπο να τον καθαρίσει από τα φερτά υλικά μετά την κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, οι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία αγνοούνται. Σύμφωνα πάντως με ενημέρωση από την Π.Ε.Π.Ε., από σήμερα Πέμπτη στον σταθμό του Βόλου επιστρέφουν 4 εργαζόμενοι που είχαν μετακινηθεί στη Λάρισα.

* * *

Ο νέος μεταβατικός πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Παναγιώτης Τερεζάκης συμμετείχαν σε επιθεώρηση της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, προφανώς για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα όποια προβλήματα.

* * *

«Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ η υλοποίηση του σημαντικού σιδηροδρομικού έργου της ηλεκτροκίνησης στη νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων που ενώνει το Κιάτο με τη Ροδοδάφνη» μας ενημερώνει άρθρο.. Την ίδια στιγμή βέβαια η ίδια η ιστοσελίδα της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρει πως η πρόοδος κατασκευής του έργου βρίσκεται στο 27,1%, επομένως ο στόχος ολοκλήρωσής του το 2025 είναι μάλλον αμφίβολος. Τουλάχιστον στη γραμμή κυκλοφορούν κάποια ελάχιστα ντιζελοκίνητα τρένα, σε αντίθεση με πολλές άλλες κλειστές γραμμές.

* * *

Ανεστάλη τελικά η στάση εργασίας που είχε προκηρυχθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου από σωματεία εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο (ΠΕΠΕ-ΠΕΠ-ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ), «μετά τα συνεχή επεισόδια άσκησης σωματικής και λεκτικής βίας σε βάρος των εργαζόμενων στις αμαξοστοιχίες». Οι εργαζόμενοι ζητούσαν αύξηση των μέτρων ασφαλείας και αστυνόμευση των σταθμών όπου παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές. Ακολούθησε διάλογος με την εργοδοσία στον ΟΜΕΔ και η στάση εργασίας ανεστάλη.

* * *

Λάρισα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι αλλά και οι γονείς τους, για αφαίρεση μεταλικιών πλαισίων παραθύρων από σταθμευμένα τρένα στη Λάρισα

* * *

Για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος διώκονται 8 στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΓΑΙΑ ΟΣΕ και της ΕΕΣΤΥ της περιόδου 2017-2018 μετά από έρευνα που διενήργησε η οικονομική εισαγγελία. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να μην εκτέλεσαν πλήρως τη σύμβαση συντήρησης τρένων για ποσά ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και να μην εισέπραξαν μισθώματα ακινήτων συνολικού ποσού 2,5 εκατ.ευρώ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*